Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump poručio je potencijalnim novacima Islamske države da će umrijeti te je ponovio tvrdnju da su vojne snage uz podršku SAD-a "oslobodili sav teritorij pod kontrolom" te terorističke skupine u Siriji i Iraku.


"Svim mladim ljudima na internetu koji povjeruju u propagandu Islamske države poručujem da ćete biti mrtvi ako se pridružite", priopćio je Trump. "Umjesto toga pokušajte imati dobar život".

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump: "Vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav, ubio je sebe i svoje troje djece. Umro je u strahu kao pas, cvileći i plačući" Transparent posvećen ubijenom Tomislavu Salopeku (Foto: Ivica Galovic/Pixsell) Tužna obljetnica: Prošle su četiri godine otkako je Islamska država okrutno ubila Tomislava Salopeka u Egiptu

"Iako će se ponekad ove kukavice ponovno pojavljivati, izgubili su sav prestiž i moć. Oni su gubitnici i uvijek će to biti", kazao je američki čelnik.

Dodao je da će SAD "ostati budan po pitanju Islamske države usklađivanjem svjetskih antiterorističkih inicijativa" kako bi se ta militantna skupina "porazila gdjegod djeluje".

Borci Sirijskih demokratskih snaga, vojske koja predvođena Kurdima djeluje uz podršku SAD-a, u subotu je objavila da je osvojila posljednji teritorij u rukama Islamske džrave, enklavu Baghouz na obali Eufrata.

Islamska država ostaje prijetnja i nakon teritorijalnog poraza

Usprkos tomu što su vojne snage u Siriji koje podržava SAD objavile da su u subotu osvojile posljednji teritorij u rukama Islamske države i time eliminirale njezin samoprozvani "kalifat", džihadisti i dalje ostaju prijetnja zbog svojih terorističkih ćelija "spavača" diljem svijeta.

Islamska država je započela kao ogranak al Qaede, a 2014. osvaja velike dijelove Iraka i Sirije i uspostavlja svoj režim terora. Nakon više više od pet godina borbe ta je fundamentalistička skupina ostala svedena na selo Baghouz, njezinu posljednju enklavu na Eufratu koja je oslobođena u subotu.

"Danas objavljujemo uništenje takozvane organizacije Islamske države i njezine kontrole nad posljednjom enklavom u Baghouzu", proglasio je glavni zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mazloum Abdi na proslavi pobjede.

Borci SDF-a tjednima su držali Baghouz u opsadi dok su zrakoplovi bombardirali to selo, a u subotu su održali vojnu paradu u čast svojih 11 tisuća suboraca koji su poginuli u borbi protiv Islamske države. Glazbeni sastav je na ceremoniji svirao i američku himnu.

Usprkos slavljeničkoj atmosferi, u subotu ujutro se na tom području i dalje čula pucnjava i topnička vatra, prenosi novinar Reutersa, a sam Abdi je upozorio kako se nastavlja borbi protiv skrivenih prijetnja militanata.

Dio boraca Islamske države i dalje drži male džepove u zabačenim pustinjiskim područjima središnje Sirije, a kriju se i u nekim iračkim gradovima u kojima vrše napade i otmice.

Washington vjeruje kako se čelnik skupine Abu Bakr al-Baghdadi nalazi u Iraku. On se 2014. u srednjovjekovnoj džamiji u Mosulu, jednom od najvećih iračkih gradova, proglasio kalifom i vođom svih muslimana.

Džihadisti u Afganistanu, Nigeriji i drugim državama i dalje su nepokolebljivo vjerni Islamskoj državi, a zapadne obavještajne službe smatraju da njihovi sljedbenici planiraju nove napade.

Assad, Turska i Kurdi

Pad Baghouza svejedno predstavlja veliku prekretnicu u borbi protiv te terorističke skupine u koju su uključene brojne lokalne i međunarodne snage, neke od njih zakleti neprijatelji.

Francuska i Velika Britanija, također potpora SDF-a, pozdravile su subotnju pobjedu, no američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo upozorava kako "i dalje ima posla za obaviti".

Nakon pada Baghouza Sirija ostaje podijeljena između predsjednika Bashara al-Assada, pobunjenika koje podržava Turska i SDF-a predvođenog Kurdima.

Assad i njegovi iranski saveznici žele vratiti cijelu Siriju pod vlast Damaska, a Turska prijeti da će protjerati SDF kojima dominira kurdski YPG. Ankara YPG smatra produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja se više desetljeća bori protiv turskih vlasti na jugoistoku zemlje.

Ostanak američkih snaga na sjeveroistoku Sirije mogao bi spriječiti sukob između Kurda i Turske, no američki predsjednik Donald Trump je krajem prošle godine najavio kako će povući vojsku SAD-a iz te bliskoistočne države u kojoj borba traje više od osam godina.

Abdi je u svom govoru u subotu pozvao Assada da prizna autonomnu vladu na područjima kojima vlada SDF, a Tursku da napusti dijelove sjeverne Sirije koje je osvojila.

Nastanak Islamske države

Islamska država započela je kao ogranak al Qaede u Iraku, nakon čega je iskoristila građanski rat u susjednoj Siriji da zauzme tamošnji teritorij i odvoji se od te svjetske džihadističke organizacije.

Mosul je osvojila 2014., a potom je obrisala granicu između dviju država i pozvala svoje pobornike diljem svijeta da se pridruže toj džihadističkoj utopiji sa svojom valutom, zastavom i putovnicama.

Djelovanje je financirala proizvodnjom nafte, ucjenama i krađom antikviteta. Izvršila je genocid nad nekoliko manjina, održavala je aukcije porobljenih žena i javna smaknuća koja je širila po društvenim mrežama, a njezino stanovništvo je strogo kažnjavano za sitne prekršaje.

Time je stvorila niz neprijatelja koji su je 2017. protjerali iz Mosula i sirijskog grada Raqqe, neslužbene prijestolnice, da bi se na kraju svela na selo Baghouz na Eufratu.

Bijeg civila i pobornika militanata

Tijekom protekla dva mjeseca oko 60 tisuća ljudi pobjeglo je s područja pod kontrolom Islamske države, pogođeno SDF-ovim bombardiranjima i nestašicama hrane.

Intenzivni zračni napadi u potpunosti su razorili neke okruge, a skupine za ljudska prava tvrde kako je ubijen i velik broj civila koji su činili polovicu onih koji su, prema tvrdnjama SDF-a, izbjegli iz Baghouza. Među njima su bile i žene iz etničke skupine Jazida koje su bile seksualne ropkinje militanata.

Enklavu su napustile i tisuće pobornika Islamske države, uključujući mnoge žene iz inozemstva koje su se udale za džihadiste. SDF ih u izbjegličkim logorima pokušava razdvojiti od žrtava militantnog režima.

Sudbina žena militanata postala je problem za zapadne države čije su državljanke, no koje ih smatraju sigurnosnom prijetnjom i ne žele ih ponovno primiti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju