Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potez bez presedana

Skandalozna odluka: Pobjegli su iz pakla, postali izbjeglice, a sada moraju platiti da napuste zemlju i započnu novi život

palestinska policija
palestinska policija Afp
Aktualno Galerija Prosvjed u Pakistanu Prosvjed u Pakistanu Foto: Afp palestinska policija palestinska policija Foto: Afp Afganistanske izbjeglice u Pakistanu Afganistanske izbjeglice u Pakistanu Foto: Afp +0 Afganistanske izbjeglice u Pakistanu Galerija 1/4 >>
Svaki afganistanski izbjeglica koji želi napustiti Pakistan morat će platiti 760 eura. Da stvar bude još gora, takozvana izlazna dozvola mora se platiti kreditnom karticom kojoj mnogi afganistanski izbjeglice nemaju pristup. Strani diplomati šokirani su ovim potezom Pakistana, gdje tisuće Afganistanaca čekaju preseljenje na zapad.

Zapadni diplomati i UN osudili su pakistansku odluku da nametne izlaznu naknadu za svakog afganistanskog izbjeglicu koji je pobjegao od talibanskog progona. Nazivaju je "šokantnom i frustrirajućom". 

Potez "bez presedana" usmjeren je na izbjeglice koji čekaju da napuste Pakistan i odu u zapadne zemlje prema shemama preseljenja, a Pakistan naplaćuje oko 760 eura za svaku osobu.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Skup članica G20 Putin poručio da Moskva nikada nije odbila mirovne pregovore: "Trebali bismo razmisliti o tome kako zaustaviti ovu tragediju"

Ova odluka dolazi nakon što je ta zemlja već najavila obračun sa strancima bez dokumenata i proglasila 1. studenog krajnjim rokom da oko 2 milijuna neregistriranih Afganistanaca napusti zemlju. Pakistan je započeo s masovnim deportacijama Afganistanaca bez dokumenata nakon isteka roka.

Tisuće Afganistanaca bez ispravnih dokumenata ili s isteklim vizama nalaze se u Pakistanu od pada Kabula u kolovozu 2021. čekajući da ponovno započnu svoj život u zapadnim zemljama. Većina njih radila je sa zapadnim vladama i organizacijama i ispunjavaju uvjete za preseljenje iz humanitarnih razloga.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Orašje Nezadovoljni mjerama Vlade VIDEO Prosvjed svinjogojaca ispred Ministarstva poljoprivrede i u Slavoniji: "Prosvjedujemo do daljnjega, danas nema blokade prometnica"

Pročitajte i ovo Papa Franjo na audijenciji Govorio iz srca Papa Franjo ponovo osudio sukob Izraela i Hamasa: "Ovo nije rat, ovo je terorizam"

Američka vlada planira preseliti gotovo 25.000 Afganistanaca u zemlju. Velika Britanija je rekla da će preseliti 20.000 ljudi.

Pet viših zapadnih diplomata u Pakistanu reklo je Guardianu da je naknada za izlaznu dozvolu u Pakistanu bez presedana u svijetu i da je šokantna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Čileu Gola žena usred zračne luke napadala putnike: Osoblje samo gledalo

"Znam da je Pakistanu ekonomski vrlo teško, ali zapravo je ružno pokušavati zaraditi na izbjeglicama", rekao je jedan diplomat.

Drugi je diplomat rekao da su zapadni dužnosnici obaviješteni o tom potezu na brifingu ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova. Kada se pojavila zabrinutost oko naknade, dužnosnicima je rečeno da je početna odluka bila naplatiti 9200 eura za svaku osobu, ali to je smanjeno na 760 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odvratni prizori Rijeka izbacuje tisuće mrtvih štakora na plažu, a gradić se guši u smradu njihova raspadanja: "Svakog mrtvog na cesti pojela su još tri štakora"

Pročitajte i ovo PR Oglas Talijanski brand Tognana lansirao novi TVC snimljen u Hrvatskoj

"To je vrlo bizarno i mene osobno jako frustrira. Ako Pakistan želi olakšati proces naseljavanja izbjeglica na zapadu, onda ga ne bi trebao komplicirati takvim apsurdnim uvjetima. Koje je opravdanje za ovu naknadu za izlaznu dozvolu? Da zaradim mnogo novca?", rekao je diplomat.

Izlazna dozvola mora se platiti kreditnom karticom kojoj mnogi afganistanski izbjeglice nemaju pristup. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Diler iz Remetinca Iz Dubrave i Novog Zagreba preprodavao lijekove i slao ih u Švedsku. Policija pronašla i zabranjene steroide

"Ovo pogoršava situaciju jer bi to trebale platiti izbjeglice, a većina njih nema kreditne kartice. Mislim da nam je potreban kooperativan pristup kako bismo pomogli izbjeglicama i očekujemo da će Pakistan pomoći", komentirao je jedan od diplomata.

Mumtaz Zahra Baloch, glasnogovornica pakistanskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da nema plana za promjenu politike.

Pročitajte i ovo Prizor nakon napada Stravična eksplozija Samoubilački napad na vjersku procesiju, poginulo više od 50 ljudi: "Znamo tko je bio meta"

"Ovi pojedinci su ovdje zadnje dvije godine i nisu izbjeglice nego imigranti koji su prekoračili vizu i istekli su im dokumenti. Ali očekujemo da će dotične zemlje ubrzati proces izdavanja viza i odobrenja kako bi mogli krenuti na svoje odredište što je prije moguće", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svetogrđe u Pakistanu VIDEO Bijesna rulja pali katoličke crkve: "Mrežama su se dijelile fotografije zapaljenog Kurana što je zapalilo gomilu"

Baloch je rekla da je potrebno više informacija kako bi se procesuiralo preseljenje izbjeglica jer su im neke zapadne zemlje davale imena bez dodatnih detalja. Ali zapadni diplomat je rekao da pokušavaju dati informacije koje pakistanska vlada traži, no imaju zakonska ograničenja u pogledu toga koliko informacija smiju dati.

"UNHCR radi s pakistanskom vladom na rješavanju pitanja izlaznih kazni i naknada za prekoračenje viza za izbjeglice u programu preseljenja. UNHCR se kod vlasti zalaže za izuzeće izbjeglica od ovih zahtjeva", rekao je glasnogovornik UNHCR-a Babar Baloch.

Rekao je da UN razumije da bi situacija mogla izazvati tjeskobu među onima koji su pobjegli u Pakistan, ali žele napustiti zemlju i ponovno započeti svoje živote.

"Preseljenje je dio globalne solidarnosti i mehanizma spašavanja života za neke od najugroženijih izbjeglica i tražitelja azila."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene