Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni mjerama Vlade

VIDEO Prosvjed svinjogojaca ispred Ministarstva poljoprivrede i u Slavoniji: "Prosvjedujemo do daljnjega, danas nema blokade prometnica"

Aktualno Galerija Granični prijelaz Orašje Granični prijelaz Orašje Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Prosvjedi svinjogojaca zbog nezadovoljstva mjerama koje drzava provodi u suzbijanju africke svinjske kuge Prosvjedi svinjogojaca zbog nezadovoljstva mjerama koje drzava provodi u suzbijanju africke svinjske kuge Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Prosvjedi svinjogojaca Prosvjedi svinjogojaca Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede. Robert Hadžić, predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede. Robert Hadžić, predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Foto: Damir Krajac/Cropix +3 Prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede Galerija 1/8 >>
Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje održavaju prosvjede u Slavoniji te ispred Ministasrtva poljoprivrede u Zagrebu nezadovoljni mjerama koje država provodi u suzbijanju afričke svinjske kuge.

Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje prosvjeduju nezadovoljni mjerama koje država provodi u suzbijanju afričke svinjske kuge.

Traže hitan prekid eutanazije zdravih svinja, hitno donošenje zakona kojim bi se omogućilo prometovanje zdravim svinjama i omogućavanje svinjokolje na tradicijski način.

Pročitajte i ovo Zgrada HEP-a Agencija Moody's Kreditni rejting HEP-a raste: "Ključna uloga u provedbi mjera za ublažavanje udara cijena energije na građane"

Na području Vukovarsko-srijemske županije prosvjeduje se na graničnim prijelazima Županja-Orašje (BiH) i Tovarnik-Šid (Srbija) te na cestama i u ostalim dijelovima Hrvatske, kao i pred Ministarstvom poljoprivrede u Zagrebu.

"Prosvjed traje do daljnjega, danas neće završiti, u Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo dva punkta. Neće doći ni do kakvih blokada, želimo se postrojiti i pozvati sve više ljudi", rekao je predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac

Najavio je mogućnost osnivanja vlastite stranke.

"Osobno sam došao na ideju da bismo mogli osnovati Hrvatsku poljoprivrednu stranku. Idemo s time i ići ćemo s ljudima koji nam žele pomoći, ako uspijemo u tome, koalirat ćemo, samo da skinemo ovu nakaradnu vlast. Većina politike je ta koja naravno da ne može razumjeti naše selo. Ne može razumjeti Slavoniju. Gledajte, nitko se ne želi od jutra do sutra baviti govnima, nitko ne želi musti krave. Nitko ne želi čistiti svinjare, svinjce", rekao je. 

"Znate što kažu? Kažu ovako - ako hoćeš uništiti selo, samo im zabrani tradiciju", rekao je poljoprivrednik Šima Vidaković

Potpora zastupnika Grmoje, Pavličeka i Vukovac

Potporu svinjogojcima u Županji došli su dati saborski zastupnici Mosta i Hrvatskih suverenista Nikola Grmoja i Marijan Pavliček.

Prema riječima Nikole Grmoje, dužnost je svakog saborskog zastupnika doći među prosvjednike i dati im potporu.

"Ministarstvo poljoprivrede nikako nije doraslo zadatku koji ima pred sobom u borbi protiv afričke svinjske kuge, a rezultat je ovo što imamo - bolest koja se proširila na tri županije i i 1100 dvorišta", rekao je Grmoja.

Marijan Pavliček također je poručio kako je svim saborskim zastupnicima dužnost bila biti danas među seljacima.

"Kao saborskom zastupniku iz Slavonije, dužnost mi je biti ovdje i dati potporu našim ljudima, ali to je bila dužnost i ostalih mojih kolega iz Sabora. Netočne su izjave ministrice i državnog tajnika da se afrička svinjska kuga smanjuje, a još jednom moram napomenuti da i uredba EU-a jasno govori da se već dva tjedna nakon dezinfekcije prostora mogu slobodno držati svinje. Zašto ministrica to zabranjuje na godinu dana i time uništava hrvatsko svinjogojstvo?" upitao je Pavliček.

Osim u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prosvjedi su i u Brodsko-posavskoj županiji na graničnom prijelazu Slavonski Šamac te izlazu na autoput kod Nove Gradiške; u Potnjanima u Osječko-baranjskoj županiji te pred sjedištem Ministarstva poljoprivrede u Gradu Zagrebu.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek Odbor za pravosuđe Glavna državna odvjetnica o Agrokoru nakon debakla s vještačenjem: "Nije moguće prognozirati ishod"

Ispred Ministarstva poljoprivrede u srijedu se okupilo desetak građana kao podrška prosvjednicima među kojima je bila i nezavisna saborska zastupnica Ružica Vukovac.

Rekla je kako su se okupili da bi dali podršku poljoprivrednicima na terenu, koji prosvjeduju na nekoliko lokacija.

"Nema građana kojeg se ova kriza neće ticati - radi se o proizvodnji hrane, o opstanku ruralnog prostora", istaknula je.

Vučković: Neopravdani zahtjevi ne mogu se prihvatiti

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ranije je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija " A sada Vlada" istaknula da se pri suzbijanju afričke svinjske kuge moraju provoditi strogi propisi i da nema mjesta za ispunjavanje onih zahtjeva koji ne pridonose suzbijanju te bolesti.

"Moramo poštovati propise. U situaciji kada imamo ekonomski tešku bolest koja se lako širi, takve uvjete uzgoja i takvu situaciju u okruženju, osim što moramo poštovati sve propise, moramo donositi dodatne odluke kako bismo suzbili bolest i oporavili svinjogojstvo", rekla je.

"Apsolutno se politizira ta situacija, a isto tako onaj tko govori da je apolitičan, a istovremeno najavljuje osnivanje političke stranke, ne govori baš istinu. Mislim, to je kao drveno željezo", istaknula je Vučković 

"Svi pisani zahtjevi koji se upute Ministarstvu ili usmeni koji se prezentiraju zaslužuju odgovor pa će tako biti i ovog puta. Ne možemo sve zahtjeve ispuniti, to ću odmah reći. Svatko mora raditi po propisima, mi se trudimo barem namjerno ih ne kršiti, evo moram se sad malo i našaliti. Znači svatko mora raditi po propisima. Poštivanje biosigurnosti nije nikakav novitet. Propisi koji se odnose na biosigurnost ovakvi kakvi danas jesu vrijede već 15-ak godina", dodala je. 

Pročitajte i ovo Snimka napada na automobil srpskih registracija Incident na cesti Identificirani napadači na automobil srpskih registracija: Ispituje se i ponašanje policajaca koji su sve promatrali

Dodala je kako se provedbom mjera spašava hrvatsko svinjogojstvo. Istaknula je kako se zahtjevi koji ne pridonose suzbijanju bolesti ili nisu u skladu s propisima ne mogu prihvatiti.

Smatra da se na vrijeme reagiralo nakon pojave bolesti i da se to može dokazati.

Kada je riječ o tradicijskom uzgoju, kaže da ga Hrvatska nastoji očuvati. Istaknula je da je država dosad uzgajivačima zbog eutanazije svinja isplatila sedam milijuna eura odštete, i to prema više od 1100 zahtjeva, a da je eutanazirano oko 27 tisuća životinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene