Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svađa u Izraelu zbog knjige o Harryju Potteru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava kako će sedma knjiga iz serije romana o Harryju Potteru autorice Joanne Kathleen Rowling biti puštena u prodaju 21. srpnja izazvala je vjerske kontroverze u Izraelu budući da je subota za Židove sveti dan - šabat.

Riječ je o knjizi 'Harry Potter and the Deathly Hallows' ('Harry Potter i Sveci smrtnici') koja će na taj dan biti puštena u prodaju diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Dalmaciji Tragedija u Makarskoj! Ženi pozlilo nakon što ju je muškarac gurnuo i udario joj psa, preminula je Izraelski ministar ozlijeđen u prometnoj nesreći Nije prva nesreća Prevrnuo se automobil u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar: Nije bio sam

Kako bi je i nestrpljivi obožavatelji u Izraelu, kao i oni drugdje u svijetu, mogli što prije kupiti knjižare će i u Izraelu biti otvorene
na šabat koji počinje u petak navečer i traje do subote navečer, a tijekom toga razdoblja većina je dućana i trgovina zatvorena.

Religiozni političar osuđuju knjižare što time daju prednost profitu nad vjerskim osjećajima.

Ministar industrije i trgovine Eli Yishai zaprijetio je da će novčano kazniti svakoga koji će u subotu otvoriti knjižaru. Izraelski zakon zabranjuje poslodavcima da od svojih radnika traže rad subotom. 

'Mislim da je malo drsko od njih da otvaraju knjižare samo zbog zarade', riječi su zastupnika u izraelskom parlamentu Knessetu Avrahama Ravitza.

Ali, knjižari ostaju pri svojoj odluci, pa tako i Steimatzky - dio
najvećega izraelskog knjižarskog lanca - priprema u Tel Avivu gala događaj povodom izdavanja knjige koja će biti posljednji nastavak romana o malom čarobnjaku Harryju Potteru. 

Taj knjižarski lanac objavio je da je primio na desetke tisuća
predbilježbi na knjigu te kako ne kani otkazati i propustiti taj
događaj.

'Obvezni smo prema izdavačima da knjigu počnemo prodavati na vrijeme', rekla je nabavljačica Nancy Ayalon.

U svijetu je prodano više od 325 milijuna primjeraka knjiga o Harryju Potteru koje su prevedene na najmanje 64 jezika, uključujući i hebrejski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene