Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritiziraju Zapad

Rusija objavila skandalozan udžbenik iz povijesti: "Da Putin to nije napravio, bio bi kraj civilizacije"

Novi ruski udžbenik - 1
Novi ruski udžbenik - 1 Afp
Aktualno Galerija Novi ruski udžbenik - 1 Novi ruski udžbenik - 1 Foto: Afp Novi ruski udžbenik - 2 Novi ruski udžbenik - 2 Foto: Afp Novi ruski udžbenik - 3 Novi ruski udžbenik - 3 Foto: Afp Novi ruski udžbenik - 4 Novi ruski udžbenik - 4 Foto: Afp +0 Novi ruski udžbenik - 5 Galerija 1/5 >>
Vlasti u Moskvi predstavile su novi školski udžbenik koji želi opravdati rat protiv Ukrajine i optužiti Zapad za pokušaj uništenja Rusije.

Prema odlomcima koje su objavili ruski mediji, školarce će sada učiti da je ljudskoj civilizaciji mogao doći kraj da Vladimir Putin nije započeo svoju "specijalnu vojnu operaciju" protiv Ukrajine. Koautor udžbenika pod nazivom "Ruska povijest, 1945. - početak 21. stoljeća" je predsjednički savjetnik Vladimir Medinski, bivši ruski ministar kulture.

Pročitajte i ovo Tornado Padaju rekordi VIDEO Prizori čudovišnog tornada koji izaziva jezu: Kamenje i tuča veličine bejzbolske lopte razbijali sve oko sebe

Ovo je prva službeno odobrena povijesna knjiga koja će se koristiti u ruskim školama, a spominje događaje koji su bili nedavni kao što je potpuna invazija na Ukrajinu, koja je započela u veljači 2022. Od rujna će se učiti po knjizi u posljednjoj godini srednjeg obrazovanja u Rusiji koju pohađaju učenici od 17 do 18 godina. U udžbeniku se tvrdi da je "Zapad fiksiran na destabilizaciju situacije unutar Rusije" i da bi postigle taj cilj, zapadne sile šire "neprikrivenu rusofobiju", prenosi BBC.com.

Tada su, kaže dalje, Rusiju počeli uvlačiti u razne sukobe. Konačni cilj Zapada je uništiti Rusiju i preuzeti kontrolu nad njezinim rudnim bogatstvom, kaže školski udžbenik. Ponavlja brojne klišeje iz propagande Kremlja, prikazujući Ukrajinu kao agresivnu državu kojom upravljaju nacionalistički ekstremisti i njome manipulira Zapad koji tu zemlju navodno koristi kao "udarni ovan" protiv Rusije.

Pročitajte i ovo Leopard 2 Glavni obrambeni igrač "U najvećoj tajnosti jedna europska država kupila je skoro 50 tenkova": Trgovac oružja otkrio detalje unosnog posla

Prema knjizi, Ukrajina je nešto više od izuma Zapada stvorenog za inat Rusiji, a čak su i ukrajinsku plavo-žutu zastavu navodno izmislili Austrijanci koji žele uvjeriti Ukrajince da su drugačiji od Rusa.

Udžbenik je također prepun iskrivljavanja i manipulacije. Na primjer, prvi ruski napad na Ukrajinu 2014. godine opisuje se kao narodni ustanak stanovnika istočnog Donbasa koji su htjeli ostati Rusi i kojima su se pridružili dobrovoljci iz Rusije. Ne spominje se vojna oprema i osoblje koje je Rusija poslala u tu regiju tada ili tijekom sljedećih osam godina.

Pročitajte i ovo Koncert u KSET-u Oproštajni koncerti Nakon 47 godina popularni zagrebački klub zatvara svoja vrata

Tvrdi se da je jedan od ključnih razloga za potpunu invaziju 2022. godine bila mogućnost da se Ukrajina pridruži NATO-u. Da se Ukrajina pridružila savezu i zatim "isprovocirala sukob na Krimu ili u Donbasu", piše u udžbeniku, Rusija bi bila prisiljena voditi rat protiv cijelog NATO saveza.

"Ovo bi vjerojatno bio kraj civilizacije. Ovo se ne bi smjelo dopustiti", kaže školski udžbenik. Međutim, pristupanje Ukrajine NATO-u tada je, a i sada ostaje, bila daleka perspektiva.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Matuljima - 2 Očevid u tijeku Tragedija u mjestu kod Rijeke: U sudaru smrtno stradao motociklist

Udžbenik također lažno tvrdi da je prije ruske aneksije Krima 2014. godine Ukrajina imala planove pretvoriti Sevastopolj, sjedište ruske Crnomorske flote, u bazu NATO-a i da je kasnije Kijev rekao da želi nabaviti nuklearno oružje.

Još jedna lažna tvrdnja u udžbeniku je da je do 2014. 80% stanovništva Ukrajine smatralo ruski svojim materinjim jezikom. Prema anketi koju je 2006. objavio ugledni Centar Razumkov, samo 30% stanovnika Ukrajine navelo je ruski kao svoj materinji jezik, dok je njih 52 izjavilo da im je ukrajinski materinji jezik.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Atene Kostas Bakoyannis i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević Zbog smrti navijača Tomašević i gradonačelnik Atene poslali zajedničku poruku: "U našim gradovima nema mjesta brutalnom nasilju i krvi"

U očitom upućivanju na obilje internetskog materijala koji uključuje ruske snage u zločine počinjene u Ukrajini, udžbenik upozorava školsku djecu da budu svjesni globalne industrije koja proizvodi namještene isječke i lažne fotografije i videozapise. "Zapadne društvene mreže i mediji previše entuzijastično šire lažne informacije", stoji u udžbeniku u poglavlju o "specijalnoj vojnoj operaciji".

Vlasti u Rusiji već su zatvorile aktiviste koji su optuživali ruske trupe za gađanje civila u Ukrajini. Na primjer, kritičar Kremlja Ilya Yashin osuđen je na osam i pol godina zatvora u prosincu 2022. nakon što je u online prijenosu uživo raspravljao o osumnjičenim ruskim ratnim zločinima u ukrajinskom gradu Buča.

Udžbenik je kritičan prema zapadnim sankcijama nametnutim Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu i predstavlja ih kao pokušaj, po njima, uništenja ruskog gospodarstva. Također se pogrešno tvrdi da te sankcije krše sve norme međunarodnog prava koje Zapad tako rado citira.

U isto vrijeme, egzodus zapadnih tvrtki iz Rusije nakon sveobuhvatne invazije predstavlja se kao fantastična prilika za ruske poslovne ljude.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene