Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reakcija na sankcije

Rusija proširila popis: Nove zabrane putovanja za europske građane, poznato na koga se odnose

Moskva
Moskva Foto: Afp
Rusija je proširila svoje ograničenje putovanja za europske građane u odgovoru na najnoviji paket sankcija Europske unije, koji je stupio na snagu u petak.

Popis predstavnika institucija EU-a i pojedinih zemalja članica Unije kojima je zabranjen ulazak u zemlju je "značajno proširen", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi u petak.

Nova ograničenja odnose se na sigurnosne dužnosnike, poduzetnike i članove Europskog parlamenta, no nisu objavljena nikakva imena.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ana Brnabić Prvi službeni posjet Plenković nakon sastanka s Brnabić: ''Smatramo da se stvara ozračje da počnemo rješavati pitanja koja nas opterećuju''

Jedanaesti paket sankcija EU-a otkako je započeo ruski rat protiv Ukrajine prije 16 mjeseci usredotočio se na zaobilaženje trgovinskih restrikcija, a uključuje manje kineskih tvrtki nego što je prvotno bilo planirano.

Najnovijim EU-ovim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogle koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru. Uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru.

Pročitajte i ovo Nesreća na car meetu, ilustracija - 3 car meet u Buzinu U kritičnom stanju: Mladić stradao na parkiralištu u Buzinu još uvijek se bori za život

Paketom se produljuje suspenzija dozvola za emitiranje u Europskoj uniji za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uveo zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup europskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da sudjeluju u prekrcavanju ruske nafte s brod na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcioniranih dodana je 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU-u, između ostaloga, i zato što su sudjelovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene