Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Munchena

U sjeni smrti Navaljnog: "U Hrvatskoj su svima puna usta sigurnosti, a jedno nitko ne spominje"

Aktualno Galerija Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Sigurnosna konferencija Sigurnosna konferencija Foto: DNEVNIK.hr Sigurnosna konferencija Sigurnosna konferencija Foto: DNEVNIK.hr +0 Sigurnosna konferencija Galerija 1/4 >>
U sjeni vijesti o smrti Alekseja Navaljnog svjetska politička, vojna i obavještajna elita okupila se u Munchenu, gdje je počela tradicionalna sigurnosna konferencija. Među 50-tak šefova država i Vlada je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Sve prati komentatorica i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Glavne teme, uz smrt ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog, na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu bit će ruska invazija na Ukrajinu te sukobi na Bliskom istoku. U Munchen nisu pozvani predstavnici Rusije i Irana.

Hrvatski premijer Andrej Plenković govorio je o ugrozama koje su posljedice ruske invazije na Ukrajinu i najavio zadržavanje niskih cijena energenata.

 

Iz Munchena se javila komentatorica i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Generalno u fokusu sva tri dana bit će dva ključna ratna žarišta - ruska invazija na Ukrajinu i rat između Izraela i Hamasa. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je u poprilično rezigniranom govoru rekao da nikako nema opravdanja u napadu Hamasa na Izrael, ali ni nikakvog opravdanja u pokolju palestinskih civila u izraelskom vojnom odgovoru. Rekao je i da živimo u vremenu velike nesigurnosti, gdje države rade što hoće, i u tom smislu je istaknuo i rastuću umjetnu inteligenciju te da je jedini način da se sve članice Ujedinjenih naroda vrate povelji UN-a, da jedino tako može vladati mir", kazala je Petrović za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ustrajan u stavu Netanyahu odbio prijedlog o prekidu vatre: "Nema druge za Izrael do potpune pobjede"

Pročitajte i ovo Vojna vježba NATO-a na Kosovu Sporna lista od 2 posto Popis zemalja koje su za Trumpa "delinkventi" i kojima bi uskratio vojnu pomoć - da može: Provjerite u kojoj situaciji je Hrvatska

Dodala je i da je među sudionicima konferencije dosta odjeknula izjava Donalda Trumpa o plaćanju NATO članstva.

"Bila se rasplamsala čak i diskusija o nekom mogućem europskom protunuklearnom štitu, ali predsjednik konferencije je jasno rekao da bi to bilo suprotno svim sporazumima o sprečavanju proliferacije nuklearnoga naoružanja. U subotu bi inače u Munchen trebao doći i ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski", rekla je Petrović.

Kazala je i da Europljane jako brine što je i dalje 60 milijardi dolara blokirano u Kongresu.

"Po mom dubokom uvjerenju republikanci koji čine većinu na taj način nastoje oslabiti Joea Bidena u izbornoj godini, ali ovo je jedini skup na svijetu na kojem na kupu ima jako puno američkih predstavnika i sigurno će Europljani iskoristiti tu priliku kako bi lobirali da se taj novac odblokira ako im uspije", rekla je Petrović.

Premijer i ministar Anušić o načelniku Glavnog stožera

U Munchenu su i Plenković te ministar obrane Ivan Anušić.

Čeka se novog načelnika Glavnog stožera HV-a .

"Admiralu Robertu Hranju za dva tjedna ističe mandat. Načelnik Glavnog stožera je vrlo bitna osoba u smislu vojne sigurnosti o kojoj svi pričamo, o kojoj priča cijela Europa, cijela Europska unija, i cijeli zapadni svijet. Vidim da se u hrvatskom javnom prostoru uopće ta tema ne otvara", kazala je Petrović koja je o tome pitala i premijera i ministra obrane.

"Ministar obrane ne daje prijedlog o načelniku Glavnog stožera, to će se dogovoriti na najvišoj političkoj razini između premijera i predsjednika države", kazao je Anušić i dodao da nema ideju tko bi to mogao biti.

Pročitajte i ovo HDZ Na Facebooku HDZ prozvao Milanovića: "Uplašeni i histerični lažljivac razotkrio se do kraja"

Plenković je potvrdio da se vode razgovori o novom načelniku Glavnog stožera: "Prve inicijalne razgovore je vodio ministar Anušić. Sve su to ljudi iz Hrvatske vojske, tu neće biti iznenađenja. Što se tiče dogovora, mi ćemo s naše strane nastojati učiniti da sve bude u roku.''

Istaknuo je da je bitno da to bude netko s kime ministar obrane može surađivati.

Zastarjeli zakon

Petrović je istaknula i važnost Zakona o sigurnosnim agencijama.

"Ovdje se o tome jako puno priča, dok se kod nas u Hrvatskoj to gotovo ni ne spominje, a svima su puna usta sigurnosti. Niti iz Vlade, niti iz Ureda predsjednika, niti u Saboru koji bi trebao pokrenuti tu diskusiju, nismo čuli da je nužno promijeniti Zakon o sigurnosnim agencijama jer onaj iz 2006. koji je još uvijek operativan, više ne može korespondirati s ničim, a kamoli s aktualnim trenutkom u Europi i u svijetu", kazala je Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene