Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudska prava

Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

Obitelj oplakuje mrtve u Gazi
Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Foto: Afp
Izrael ne smije voditi rat protiv naroda nad kojim vrši okupaciju, upozorila je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese, a SAD je pozvao Izrael da zaštiti nedužne civile u bolnicama Gaze.

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese rekla je tijekom posjeta Madridu da "nikada nije vidjela takav horor" kakav nad palestinskim civilima provodi izraelska vojska pa je pozvala utjecajne zemlje svijeta da "nametnu bezuvjetni prekid vatre".

"Nisam osoba koja lako zaplače, ali rat u Gazi slomio je nešto u meni. Trauma je svaki dan gledati djecu amputiranih ruku i nogu", rekla je Albanese u intervjuu za španjolsku nacionalnu televiziju TVE.

U pojasu Gaze je tijekom četiri mjeseca ubijeno oko 25.000 palestinskih civila, od čega 70 posto žena i djece, podatak je UN-a. Izraelska vojska ubila je više od 100 novinara i preko 130 članova UN-a, rekla je Albanese.

Pročitajte i ovo Ilustracija Niz naknadnih udara Snažan potres na granici Kine i Kirgistana: Ima ozlijeđenih, oštećeni su kuće i vlakovi

"Izrael ne smije voditi rat protiv naroda nad kojim vrši okupaciju", napomenula je. Nad više od 1.000 djece je izvedena amputacija bez anestezije jer nema lijekova", rekla i dodala da mnoga djeca umiru od gladi i hladnoće, istjerana iz svojih domova, dok Izrael blokira uvoz hrane i lijekova u to područje.

"To je genocid", istaknula je Albanese, pravnica specijalizirana za ljudska prava.

Izrael joj, rekla je, ne dopušta ulazak na palestinske teritorije kao ni drugim visokopozicioniranim dužnosnicima UN-a. Požalila se da ni u pojasu Gaze trenutačno nema novinara, pa da svjedočanstva o zločinima bilježe same žrtve.

Optužila je zemlje EU-a i Sjedinjene Države da ne čine ništa kako bi zaustavile Izrael u "provođenju etničkog čišćenja".

"Palestina se pretvorila u simbol nepravde", izjavila je.

"Trenutno postoji 300 izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima. To je ratni zločin. Zašto druge zemlje to dopuštaju?", upitala se.

Pročitajte i ovo Ilustracija Težak zločin u SAD-u Mladić ubio osam osoba pa presudio i sebi: ''Ovo je vjerojatno najgori zločin s kojim se susrećem''

Rekla je da je jedini "tračak nade u humanost" pokazala Južnoafrička Republika koja je optužila Izrael za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICC).

"Južnoafrička Republika koja je preživjela 300 godina kolonizacije i 50 godina apartheida brani palestinski narod. Time je posramila nas Europljane, navodne čuvare međunarodnog prava i ljudskih prava, koji pasivno promatramo kako se vrši genocid", rekla je Albanese.

"Muškarci i žene Južnoafričke Republike nastoje sačuvati ono što je preostalo od međunarodnog prava i ljudskosti", zaključila je.

Izrael negira provođenje genocida i tvrdi da se bori protiv palestinske militantne skupine Hamas. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je nastavak vojne operacije te je odbacio mirovnu ideju o uspostavi dviju država koje bi uključivalo priznanje neovisnosti Palestine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene