Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zatvoru

Preminuo Aleksej Navaljni, najveći Putinov kritičar, objavljeno što se dogodilo: Stižu oštre reakcije Zapada

Aktualno Galerija Aleksej Navalni Aleksej Navalni Foto: Afp Aleksej Navalni Aleksej Navalni Foto: Afp Aleksej Navalni Aleksej Navalni Foto: Afp Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni Foto: Afp +0 Aleksej Navaljni i Vladimir Putin Galerija 1/5 >>
Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni, koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru, mrtav je, objavile su u petak ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu.

 

  • u zatvoru preminuo Aleksej Navaljni

  • iz zatvorske uprave objavili su da je u pitanju krvni ugrušak

  • Putin je obaviješten o smrti svojeg najžešćeg kritičara

  • EU smatra Rusiju odgovornom

  • Zelenski optužio Putina

  • Reagirao i tajnik NATO-a

Tijek događaja pratite u nastavku: 

22:50 Stotine prosvjednika okupile su se diljem europskih gradova i šire u petak kako bi izrazile svoj bijes zbog smrti kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, uzvikujući protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina kojega mnogi krive za smrt aktivista.

Više čitajte >> OVDJE

22:30 Ured državnog odvjetnika naredio je Rusima da ne sudjeluju na prosvjedu u povodu smrti oporbenog političara i glavnog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog.

20:55 Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je zgrožen viješću o smrti ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog u zatvoru, ali da ga nakon ruske agresije na Ukrajinu "više ništa ne čudi":

"Zgroženi smo tom informacijom, pogotovo na ovakav način što nije pouzdano je li (umro) ili nije, ako je zašto je...'', kazao je i dodao: "S obzirom na to što smo doživjeli prije gotovo dvije godine od ruske agresije na Ukrajinu ništa nas više tu ne čudi.''

19:40 Svjetski čelnici u petak iskazuju žaljenje zbog smrti ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog u zatvoru, a dio njih, poput američkog predsjednika Joea Bidena ili kanadskog premijera Justina Trudeaua, za njegovu smrt izravno prozivaju ruskog čelnika Vladimira Putina.

''Ne znamo što se točno dogodilo, no nema sumnje da je Navaljnijeva smrt posljedica nečega što su učinili Putin i njegovi nasilnici”, rekao je Biden u Bijeloj kući.

19:30 Aleksej Navaljni bio je prepoznatljivo lice ruske oporbe. Godinama je glasno prozivao Vladimira Putina, zbog čega je fizički napadan i pritvaran. Umro je služeći zatvorsku kaznu od 19 godina. Reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević, koji 20 godina prati Rusiju i postsovjetski prostor, objasnio je što njegova smrt znači za rusku oporbu.

Više čitajte >> OVDJE

18:02 Protivnik Kremlja i bivši svjetski prvak u šahu Gari Kasparov u petak je rekao kako je Putin Navaljnog ubio ''sporo i javno'': "Putin nije uspio ubiti Navaljnog brzo i u tajnosti trovanjem, pa ga je ubio sporo i javno u zatvoru. Navaljni je ubijen jer je razotkrio Putina i njegovu mafiju kao prevarante i lopove koji jesu.''

Više čitajte >> OVDJE

16:00 Julija Navaljni izjavila je u petak da ne vjeruje ruskim medijima koji su izvijestili o smrti njezina supruga, ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, no pokaže li se istinitom, za to je okrivila ruskog predsjednika Vladimira Putina i pozvala svijet da se bori protiv njegova "groznog režima".

Više čitajte >> OVDJE

15:10 Majka Alekseja Navaljnog Ljudmila Ivanovna Navaljnaja objavila je da joj ne trebaju nikakvi izrazi sućuti.

"Ne želim to ni čuti. Sina smo vidjeli u koloniji 12. veljače. Bio je živ, zdrav, veseo", citirala je Novaja Gazeta.

15:00 Posljednja snimka sa saslušanja Alekseja Navaljnog proširila se društvenim mrežama, a napravljena je dan prije njegove smrti. Na njoj najveći Putinov kritičar nije pokazivao nikakve znakove koji bi mogli sugerirati da je bolestan ili lošeg zdravlja. Snimku možete pogledati ovdje.

14:40 Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne smatra da je Navaljni platio životom svoj "otpor opresivnom sustavu".

"Njegova smrt u kažnjeničkoj koloniji podsjeća nas na realnost režima Vladimira Putina", rekao je.

14:30 Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je da je Navaljni platio životom svoju hrabrost.

"Svi smo jako tužni zbog toga što se onaj tko se zalaže za demokraciju mora bojati za svoju sigurnost i svoj život", dodao je Olaf Scholz na tiskovnoj konferenciji u Berlinu zajedno sa šefom ukrajinske države Volodimirom Zelenskim.

14:23 Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je "svijet izgubio borca čija će hrabrost odjekivati generacijama", naglasivši da je Navaljni bio i dobitnik nagrade Saharov EP-a za slobodu mišljenja.

"Rusija mu je uzela slobodu i život, ali ne i dostojanstvo", naglasila je.

14:04 Američki državni tajnik, Antony Blinken, izjavio je da smrt Navljanog samo pokazuje slabost i trulež unutar Rusije.

13:58 Ruska medijska agencija Interfax objavila je kako su doktori 30 minuta pokušavali reanimirati Navaljnog, no bez uspjeha.

13:50 Aleksej Navaljni jučer se pojavio na sudskom saslušanju putem videopoziva te nije odavao nikakve znakove koji bi mogli sugerirati da je bolestan ili lošeg zdravlja

13:45 Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, izjavio je kako ga izvještaji iz Rusije uznemiruju i rastužuju. Počast Navljnijevoj borbi za demokraciju u Rusiji odao je i premijer Velike Britanije Rishi Sunak.

13:35 Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je Vladimira Putina za smrt Alekseja Navaljnog.

“Očito mi je da je (Aleksej Navaljni) ubijen poput tisuća drugih koji su mučeni do smrti zbog jedne osobe, Putina, kojemu je svejedno tko će umrijeti sve dok je na položaju”, naglasio je Zelenskij.

13:25 Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova optužila je Zapad kako su imali pripremljne reakcije na smrt Navaljnog. 

"Neposredna reakcija čelnika NATO-a na smrt Navaljnog u obliku izravnih optužbi protiv Rusije otkriva sama sebe. Još nisu izašli forenzički nalazi, ali Zapad je već donio svoje zaključke", izjavila je Zakharova.

13:20 Smrt Alekseja Navaljnog dogodila se samo mjesec dana prije ruskih predsjedničkih izbora koji započinju 15. ožujka. Na njima je svoju kandidaturu istaknuo i Vladimir Putin.

13:15 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je kako Rusiju smatra odgovornim za smrt Navaljnog. 

13:10 Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je oni još uvijek nemaju službene informacija o uzroku smrti Navaljnog te da zatvorska služba vrši sve provjere u vezi s njegovom smrću.

Vladimir Putin obavješten je o situaciji, dodao je Peskov.

Tko je bio Navaljni?

Rođen u obitelji vlasnika tvornice u selu zapadno od Moskve, Aleksej Navaljni izrastao je u možda najistaknutijeg kritičara Putinova vremena na vlasti.

Njegov politički aktivizam, uključujući opsežne istrage o korupciji na visokoj razini i kandidatura za gradonačelnika Moskve, donijeli su mu slavu i mnogi su vjerovali da predstavlja prijetnju predsjedniku Putinu.

U kolovozu 2020. je njegova borba protiv ruskog predsjednika dospjela na svjetske naslovnice. Teško mu je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu, a Navaljni je, još u komi, prebačen u Berlin. Njegov tim optužio je Kremlj da ga je otrovao, što je Kremlj negirao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuća izjava Ruski vijećnik priznao istinu: "Većinu naših dobrovoljaca čine alkoholičari, beskućnici i zatvorenici"

Njemački liječnici potvrdili su da je bio otrovan novičokom - nervnim otrovom iz sovjetskog doba. Njegov oporavak trajao je mjesecima.

Unatoč opasnosti, Navaljni se odlučio vratiti u Rusiju gdje je kasnije uhićen, osuđen na temelju optužbi za koje kaže da su politički motivirane, te je ostao u ruskim zatvorima do svoje smrti.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda. On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane.

12:30 Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni (47) je preminuo u petak, objavila je zatvorska služba, a prenosi Sky News.

Pročitajte i ovo Krisitna Puzireva Prijeti joj dugi zatvor FBI raskrinkao fatalnu influencericu Kristinu: Na ratu u Ukrajini zaradila je bogatstvo

Službeni uzrok smrti još nije objavljen, iako ruski mediji tvrde da mu je presudio krvni ugrušak.

"Nakon šetnje se osjećao loše i gotovo odmah izgubio svijest. Na mjesto događaja stigli su medicinski radnici ustanove i ekipa Hitne pomoći. Proveli su mjere reanimacije, ali su kasnije proglasili smrt", stoji u priopćenju zatvorske službe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene