Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što će odlučiti?

Čekaju se rješenja za vojni rok: I oni s prizivom savjesti mogli bi biti uključeni

Vojni rok; ilustracije - 2
Vojni rok; ilustracije - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Ovaj bi tjedan trebala biti poznata sva tri prijedloga Ministarstva obrane vezana za služenje vojnog roka. Ministarstvo obrane dat će svoj prijedlog, a onda je na Vladi i Pantovčaku da konačno odluče.

Još se čekaju moguća rješenja za služenje vojnoga roka, a kao datum uvođenja spominje se 1. siječnja sljedeće godine kada bi oko 17.000 punoljetnih mladića moglo krenuti na obveznu tromjesečnu vojnu obuku.

U MORH-u smatraju da bi optimalno rješenje bilo da obvezna vojna obuka traje tri mjeseca, da u prva dva mjeseca punoljetni mladići prolaze temeljnu vojnu obuku, a u posljednjem mjesecu prema afinitetima i potrebama vojske idu i na specijalističku obuku, primjerice za topnika u kopnenoj vojsci, ili oni koji žive na moru da mjesec dana provedu u Hrvatskoj ratnoj mornarici, otkriva Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kvaliteta života Dobar dio hrvatskih građana zarađuje na nekretninskom biznisu: Moguća su nova ograničenja

Novacima bi taj tromjesečni vojni rok ušao i u staž.

Obvezni vojni rok uvodi se zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti, ali i zbog činjenice da interes za vojsku pada.

Pročitajte i ovo Lloyd Austin Lloyd Austin Ministar zatajio da je bolestan, a sad je opet završio u bolnici: Morat će pred Kongres

Pročitajte i ovo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa - Ilustracija - 1 Sukob interesa Nekim političarima su bili trn u oku, a sad kreću u škole: Zna se i tko je prvi na redu

Jedan od najvećih problema uvođenja služenja vojnog roka jest da se  2008. godine čak 70 posto mladih obveznika vojnog roka pozivalo na priziv savjesti. To je ustavna kategorija koja se ne može mijenjati bez izmjena Ustava, pa u MORH-u i ne pomišljaju to ukinuti.

Pročitajte i ovo Napad na Rafah Izrael u ratu Racija na Bliskom istoku: Specijalci oslobodili dva taoca

Pokušat će se naći rješenje u okvirima Ustava kojim bi i unatoč prizivu savjesti obveznici prošli neku vrstu obuke. Neće nositi pušku i pucati iz nje, ali bi mogli naučiti kako se postupa u slučajevima katastrofe ili kako pružiti prvu pomoć unesrećenom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene