Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

CIA-in projekt? Raspačavač droge? Bogataš? Sve se to moglo čuti o ubijenom Osami bin Ladenu, no jesu li te tvrdnje istinite?


Britanski list Guardian razotkriva 10 mitova o Osami bin Ladenu. Mnoge stvari za koje ste mislili da su istinite o tom čovjeku, britanski list ruši u vodu.

Vezani članci Slika nije dostupna Američki vojnici bili spremni na sukob s pakistanskim snagama Slika nije dostupna Obama: Napad na Bin Ladena '40 mi je najduljih minuta u životu'

1. Osamu bin Ladena 'stvorila' je CIA

On nije nikad primio bilo kakva direktna sredstva ili obuku od strane SAD-a tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Nisu niti njegovi sljedbenici. Afganistanski mudžahedini, preko pakistanske obavještajne agencije ISI, dobivali su oboje. Nešto od tih sredstava završilo je u rukama Arapa koji su se borili protiv SSSR-a, no to nisu bile značajne svote novca, ili značajnija obuka.

2. Imao je veliko osobno bogatstvo

Bin Laden bio je primoran iza sebe ostaviti bilo kakvo bogatstvo kad je pobjegao iz Saudijske Arabije u Pakistan 1991. godine te Sudan nakon toga. Njegova obitelj ga je jednostavno odsjekla od obiteljskog novca. Ono što je bin Laden imao napretek, bili su kontakti, pomoću kojih je s lakoćom mogao prikupljati novac.

3. Bio je odgovoran za bombaški napad na WTC 1993. godine

Ramzi Yousef, koji je bio odgovoran za taj napad, vjerojatno je radio za Khaleda Sheikha Mohammeda, koji je u to vrijeme bio neovisan operater. Mohammed je za Al Kaidu počeo raditi te 1996. godine, a čak i tada držao se podalje od bin Ladena.

4.Novac je prikupljao raspačavajući drogu

Za ovu tvrdnju nema nikakvih dokaza, unatoč opetovanim tvrdnjama, između ostalih, i britanske vlade.

5. Nikad se nije izlagao opasnosti

Iako je tvrdio drugačije, Osama bin Laden nije oteo kratkocijevni Kalašnjikov iz ruku umirućeg sovjetskog generala nakon borbe prsa o prsa. Ipak postoje brojni svjedoci koji kažu da je bio usred borbi u Jajiju 1987. godine te u bici za Jalalabad 1989. godine.

6. Mnogo je vremena provodio u pećinama

Kasnih 1990-ih godina bin Laden je osobno odabrao nekolicinu novinara da se sastanu s njim u pećinama pored Tora Bore u istočnom Afganistanu, u propagandne svrhe. On je zapravo živio u udobnom kompleksu udaljenom nedaleko od tih pećina vožnje automobilom. Taj se kompleks nalazio pored bivše sovjetske farme Hadda, koja je u vlasništvu lokalnog ratnog vođe. Već 1999. godine preselio se u kompleks kuća pored Kandahara.

7. Bio je nemirni tinejdžer koji je partijao po Bejrutu, prije nego li je postao religiozan

Za ovu tvrdnju ne postoje dokazi. Bin Laden je bio, kako se činilo, bio sramežljiv i pobožan mladić, koji se mlad i oženio te provodio veliko količinu vremena proučavajući svete tekstove.

8. Umirao je od bolesti bubrega

O ovome je bilo nekakvih izvještaja, no oni nisu sugerirali da se radi o fatalnom obliku bolesti. Vjerojatnije je bio da je patio od problema s leđima zbog svoje visine (190 cm) i stila života.

9. Skrivao se u Kashmiru, bio je vođa čečenskih grupa, bio je odgovoran za nasilje na Filipinima i u Indoneziji, organizirao je napad u Madridu 2004. godine te imao raširenu mrežu u Paragvaju, sub-saharskoj Africi i Južnoj Africi.

Sve ove tvrdnje, koje su propagirale razne svjetske vlade tijekom godina, pokazale su se u potpunosti neutemeljene.

10. Bin Laden je bio navijač Arsenala

Iako su navijači znali skandirati 'Osama, woah-woah, Osama, woah-waoh, he's hiding in Kabul, he loves the Arsenal', on ipak nije bio navijač nogometnog kluba iz sjevernog Londona.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju