Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće E. komisije

'Pogoršava se socijalna kriza u EU, stanje kućanstava nestabilno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao posljedica krize i štednje u padu je zaposlenost, u Europskoj uniji dok je financijsko stanje kućanstava nestabilno, utvrdila je Europska komisija u izvješću objavljenom u utorak.

Negativni učinci proračunskih restrikcija i povišenje poreza na prihode su sve vidljiviji u nekim državama članicama, naglašava se u u izvješću. Pogoršava se socijalna kriza u Europi. U određenom broju zemalja nema znakova poboljšanja. Najsiromašniji su najteže pogođeni, precizirao je europski povjerenik za socijalne poslove Laszlo Andor.

Nezaposlenost
je i dalje rasla u siječnju 2012. i sada zahvaća 26,2 milijuna ljudi u Uniji (19 milijuna u eurozoni), ili 10,8 posto aktivnog stanovništva (11,9 posto eurozone). Raskorak u pogledu nezaposlenosti između juga i periferije i s druge strane sjevera eurozone je dosegao 10 posto u 2012. godini.

Pročitajte i ovo Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 3 Rezultati Eurobarometra Što Hrvate najviše brine i postoje li nada u bolje sutra? "To je jedan miks osjećaja" Ilustracija odmicanje od Moskve Odlučeno je: Izvanredne mjere za uštedu plina EU-a stupaju na snagu u utorak

>> Kako će Slovenci u dva mjeseca riješiti 7 milijardi eura loših kredita?

Ne samo da je nezaposlenost mladih dosegla vrhunac u cijeloj Uniji (23,6 posto aktivnih mladih je bilo bez zaposlenja u siječnju 2013.), već se trajanje nezaposlenosti produžuje.

BDP Unije je pao za 0,5 posto u četvrtom tromjesječju 2012. što je najveći pad od početka 2009. Stopa ukupnog zapošljavanja se smanjila za 0,4 posto u 2012., a samo u četvrtom tromjesečju se smanjila za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Potrošnje socijalne zašite brže padaju nego tijekom prethodnih gospodarskih kriza, stoji u izvješću koje utvrđuje da je broj kućanstava Unije koje bilježe financijsku krizu viši nego tijekom prethodnog desetljeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene