Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papin tajnik u ratu protiv satire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobni tajnik Benedikta XVI., don Georg Genswein, kritizirao je satiru kakva se na račun Pape iznosi u talijanskim televizijskim i radijskim emisijama, a na takvo njegovo stjalište kritički uzvratio talijanski tisak.

List La Repubblica na naslovnici u srijedu donosi komentar naslovljen "Satira se ne sviđa Vatikanu" u kojem uspoređuje kritike na račun satire s reakcijama islamskog svijeta na karikature proroka Muhameda objavljene lani u danskome dnevniku.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna Ivane Petrović "Bernardić očito voli i slijedi Trumpa. Sve nas je strah da maškare ne proglasi fake newsom" Facebook stranica Di su pare? ponovno aktivna (Foto: screenshot Facebook) Užarene društvene mreže Stranica "Di su pare?" vratila se na Facebook, Bernardić se odmah oglasio

Prvi je na satiru reagirao list Talijanske biskupske konferencije Avvenire osudivši satiru na račun Pape, a zatim je don Georg kazao kako bi trebalo prekinuti s takvim šalama.

Na talijanskoj tv postaji La7 komičar Maurizio Crozza imitira Papu, a drugi komičar, Fiorello, na radijskoj postaji RAI-a u emisiji Viva Radio 2 imitira upravo Papina tajnika Georga Gensweina.

Osobni Ratzingerov tajnik nije vidio televizijske emisije te kaže da ih nikada neće gledati ali se nada prekidu takve prakse.

"U redu je satira, ali te stvari nemaju intelektualnu razinu i
vrijeđaju ljude iz Crkve. Nisu prihvatljive", kazao je don Georg
nazivajući takve emisije "nekonstruktivnima".

U Italiji se razvila polemika oko tajnikovih riječi i Crkvene
reakcije na satiru pa nisu izostale usporedbe s reakcijom muslimana na karikature proroka Muhameda.

"Svi znamo da nas ismijavanje islama može stajati života i to
barbarstvo ograničava i cenzurira naše slobodno izražavanje", piše La Repubblica.

"Dragi oče Georg, opasnost dolazi uvijek i samo od onih koji se ne znaju smijati. Onoga dana u kojem će biti dopšten smijeh na račun islama i islam će se smijati na naš račun, a možda i na vaš", zaključuje komentar u listu Repubblica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene