Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je nezakonito

"Ovo je smiješna i politički motivirana optužba": Navaljni o uhićenju Igora Strelkova

Igor Strelkov
Igor Strelkov Foto: Afp
Oporbeni političar Aleksej Navaljni napisao je na društvenim mrežama da uhićenje Igora Strelkova, blogera i bivšeg agenta FSB-a koji je proglašen krivim za rušenje leta MH17 Malaysia Airlinesa, smatra nezakonitim.

"Sve dok je u pritvoru po ovoj smiješnoj i očito politički motiviranoj optužbi, on je politički zatvorenik", rekao je Aleksej Navaljni.

Istaknuo je da Strelkov nije uhićen na temelju optužbi vezanih za obaranje MH17 u regiji Donjecka u srpnju 2014., već na izmišljenom i izmišljenom slučaju ekstremizma.

"Jednostavno rečeno - zbog kritike vlasti, a posebno Šojgua i Putina", rekao je Navaljni.

Strelkov je uhićen 21. srpnja pod optužbom za ekstremizam zbog dviju objava na svojim računima na društvenim mrežama. U studenom 2022. Strelkov, čije je pravo ime Igor Girkin, osuđen je u odsutnosti za rušenje MH17, koji je oboren ruskom raketom zemlja-zrak Buk iznad Donjecke regije u Ukrajini 17. srpnja 2014.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđen je Predator u bijeloj kuti godinama zlostavljao pacijentice! Sumnja se na čak 245 žrtava

Strelkov je također bivši časnik FSB-a koji je vodio trupe koje je podupirala Rusija u istočnoj Ukrajini. Od svibnja do kolovoza 2014. bio je i ministar obrane samoproglašene DNR, piše Meduza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u oceanu Morski pas ugrizao ronioca, on se spasio udarcem: "Prestrašio sam se, nisam znao što ću"

"Strelkova je ranije osudio sud u Nizozemskoj u procesu koji je, po mom mišljenju, u skladu s načelom neovisnosti pravosuđa. U svakom slučaju, činjenica o ubojstvu 298 putnika Boeinga Rusija mora se istražiti i svi odgovorni moraju biti pravedno kažnjeni. Sam Strelkov ne poriče svoje sudjelovanje u borbama u Ukrajini na određen način. Sve to, također, sud treba ispitati i pravedno ocijeniti. Ali sada Strelkov nije uhićen pod optužbom da je počinio pravi zločin, već zbog fiktivnog i izmišljenog slučaja ekstremizma. Jednostavno rečeno - zbog kritiziranja vlasti. Konkretno, Šojgua i Putina", poručio je Navaljni.

Pročitajte i ovo Požar u Portugalu - 3 Gori u Portugalu Drama kod popularnog ljetovališta: Stotine vatrogasaca gase požar, očajni ljudi brane kuće kantama s vodom

Naglasio je da bez obzira na Strelkovljeve stavove moramo stati na stranu prava i pravde.

"Čovjeku se može suditi samo za zločin koji je počinio. Likovati zato što je Strelkov postao žrtva vlastite vlade znači javno podržavati bezakonje", poručio je Navaljni.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene