Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besana noć

Oko 150 vatrogasaca bori se s buktinjom na jugu Hrvatske, vatrogasci uspjeli obraniti kuće

Aktualno Galerija Požar u Župi Dubrovačkoj - 1 Požar u Župi Dubrovačkoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Župi Dubrovačkoj - 2 Požar u Župi Dubrovačkoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik - 1 Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik - 2 Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/5 >>
Na krajnjem jugu Hrvatske i dalje plamti požar, orkansko ga jugo s brda rasplamsava. Kakvo je stanje na terenu, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Orkansko jugo rasplamsalo je požar na krajnjem jugu Hrvatske! Oko 150 vatrogasaca bori se s buktinjom na području Župe dubrovačke.

Zbog jakog vjetra nisu više mogli računati na pomoć zračnih snaga. Kolegama iz Dubrovnika pomažu vatrogasci iz splitske, zadarske i šibenske postrojbe.

Mještani u strahu za svoje kuće i imovinu sa strepnjom gledaju napore vatrogasaca i nadaju se smirivanju vjetra. Bura nije zapuhala, nije bilo većih problema za kuće, nekoliko ugroženih vatrogasci su obranili, no najgore se nije dogodilo, bura nije požar vratila prema naseljima. Na terenu je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić, koja je razgovarala sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Hrvatskoj Stiglo nevrijeme FOTO Nova runda oluje nad središnjom Hrvatskom: Munje parale nebo, snažan pljusak u Zagrebu

"150 vatrogasaca je tu. Situacija samo trenutačno izgleda bolje, no potpuno je ista kao i maloprije. Požar je zahvatio veću površinu, pogotovo zapadni dio požara, gdje je fronta velika. Taj dio ugroženih kuća smo obranili, a dalje kućama ne prijeti. No opasnost je uvijek tu jer su kuće blizu", kazao je Simović.

Noć nosi rad

"Drugi je teren, kamenit i grub, ali vatrogasci idu polako i uključuje nam se i puno dobrovoljaca, tako da se ide polako, bez žurbe i temeljito se i mora raditi", kazao je zapovjednik.

Detonacije u šumi koje su dojavljene je opovrgnuo, kao i zaostale mine.

"Često se dogodi detonacija, no nisam dobio nikakvu dojavu o minama. Ako toga bude, sigurno ćemo provjeriti da čuvamo naše vatrogasce. Naša je županija inače i službeno kompletno razminirana, ali rat je bio na raznim područjima, postoje zaostala minska sredstva, tako da smo uvijek u nekakvoj opasnosti.

Noć nosi rad jer ćemo morati raditi sa svježim snagama. Nastojimo zaustaviti požar što dalje od kuća jer ako ponovno navali na kuće, onda je problem i to sve uvelike ovisi o vjetru. Zato sad krećemo u brdo, tu je jedan mali sastanak, tko će na koju stranu voditi vatrogasce i probat ćemo do jutra što više raditi", poručio je Simović.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 4 Nenajavljeni sastanak Dnevnik Nove TV donosi detalje o sastanku Zorana Milanovića i Milorada Dodika na Hvaru

"Kanadere na terenu očekujemo ujutro, trenutačno su u Zadru jer su sati leta gotovi. Bio je vjetrovit dan, teško je bilo i njima, imali su strašne turbulencije. Istočna je strana požara poviše Plata, tu smo zasad uspješno zaustavili požar, no i dalje nam prijeti. Nije velik kao fronta, no složen je i opasan jer se proširio prema konavoskim brdima", kazao je zapovjednik Simović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene