Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jack Teixeira

Osumnjičenik za curenja informacija iz Pentagona stiže na sud: "Zna gdje su podaci i kako im pristupiti, a da ga ne primijete"

Jack Teixeira
Jack Teixeira Platforma X
Aktualno Galerija Jack Teixeira Jack Teixeira Foto: Platforma X Uhićen Jack Teixeira - 3 Uhićen Jack Teixeira - 3 Foto: EVA CLAIRE HAMBACH / WBZ VIA CBS / AFP Uhićen Jack Teixeira - 1 Uhićen Jack Teixeira - 1 Foto: EVA CLAIRE HAMBACH / WBZ VIA CBS / AFP +0 Pentagon Galerija 1/4 >>
Pripadnik Zračne nacionalne garde optužen za objavljivanje gomile povjerljivih dokumenata na društvenim mrežama očekuje se u četvrtak u sudu na saslušanju o tome hoće li biti zadržan u zatvoru tijekom sudskog postupka.

Osumnjičenik za curenje informacija iz Pentagona Jack Teixeira danas bi trebao stati pred suca u Massachusettsu. Saslušanje o pritvoru prvotno je bilo zakazano za prošli tjedan, ali je odgođeno u posljednji trenutak.

21-godišnji pripadnik Zračne nacionalne garde Massachusettsa optužen je za objavljivanje povjerljivih obavještajnih podataka na internetskoj platformi Discord. U curenju su razotkrivene osjetljive informacije o ratu u Ukrajini, ali i to da SAD prikuplja obavještajne podatke o svojim saveznicima i protivnicima.

Teixeira se još nije službeno izjasnio smatra li se krivim. U četvrtak će sudac odlučiti treba li Teixeira i dalje biti u pritvoru. Savezni tužitelji u sudskom podnesku kasno u srijedu pregledali su argumente da bi Teixeira trebao ostati iza rešetaka dok čeka suđenje te rekli da postoji opasnost od bijega i da se vlada još uvijek bori s količinom ukradenih povjerljivih podataka.

Pročitajte i ovo Sud u Massachusettsu Blamaža Pentagona Mladić optužen za curenje američkih tajni: Do daljnjeg ostaje ''na sigurnom''?

Teixeira je, tvrde tužitelji, pregledao stotine povjerljivih dokumenata i proveo još stotine pretraživanja ključnih riječi, što se čini kao namjerni pokušaj širenja tajni zemlje.

"Optuženi zna gdje su tajni podaci", prenio je CNN-u tužiteljev podnesak na sudu. "On zna kako im pristupiti. A na temelju svojih specijaliziranih informatičkih vještina on vjerojatno zna kako širiti te informacije, a da ne bude odmah primijećen."

"Jednostavno rečeno, ne postoji ništa što sud može učiniti kako bi osigurao da optuženik poštuje uvjete puštanja na slobodu, osim vjerovati optuženiku na riječ. A tuženikova povijest poštovanja sličnih vrsta sporazuma je katastrofalna", dodali su.

Pročitajte i ovo Jack Teixeira Jack Teixeira Tko je mladić koji je objavio tajne dokumente iz Pentagona: Otkrio ga je jedan mali detalj

Prema optužnim dokumentima, Teixeira je počeo objavljivati ​​povjerljive podatke na kanalu Discorda u prosincu 2022., a počeo je postavljati fotografije povjerljivih dokumenata u siječnju 2023. Činjenica da su dokumenti stajali na internetu mjesecima prije nego što su otkriveni ponovno je pokrenula pitanje o tome kako se postupa s povjerljivim informacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene