Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blamaža Pentagona

Mladić optužen za curenje američkih tajni: Do daljnjeg ostaje ''na sigurnom''?

Sud u Massachusettsu
Sud u Massachusettsu Foto: Afp
Jack Teixeira, osumnjičenik uhićen u vezi s velikim curenjem povjerljivih dokumenata iz SAD-a, optužen je za neovlašteno preuzimanje i prijenos informacija o nacionalnoj obrani, kao i za neovlašteno korištenje povjerljivih podataka i materijala vezanih uz obranu.

Jack Teixeira optužen je za neovlašteno preuzimanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata i materijala. Sudac je izjavio da ispunjava uvjete za javnog branitelja.

Pročitajte i ovo Pentagon Jasna poruka Pentagon komentirao potez ukrajinskog predsjednika koji je smijenio šefa vojske Curenje u Fukushimi otkriveno u srijedu Iscurila radioaktivna voda u nuklearnoj elektrani Fukushima

Prema optužnici, Teixeire je početkom travnja upotrijebio svoje službeno računalo u pretraživanju povjerljivih obavještajnih izvještaja o curenju tajnih dokumenata. Učinio je to neposredno nakon što su se 6. travnja pojavili prvi članci o informacijama koje su iscurile.

U povjerljivim izvješćima pratio je informacije o radu američke obavještajne zajednice i o tome u kojem smjeru idu njihove sumnje vezane uz prenošenje povjerljivih informacija.

Jack Teixeira imao je najvišu sigurnosnu provjeru 2021. U vladinim dokumentima se navodi i da je u veljači prošle godine promaknut u čin zrakoplovca prve klase.

Specijalni agent FBI-a Patrick Lueckenhoff rekao je na sudu da je Teixeira potpisao doživotno obvezujući ugovor o tajnosti kad je promaknut te daje upoznat s činjenicom da bi otkrivanje tajnih dokumenata moglo rezultirati kaznenom prijavom.

Teixeira je imao pristup i drugim visoko povjerljivim podacima od 2021. godine, navodi.

Sljedeće ročište zakazano je za srijedu, a Teixeira do tada ostaje u pritvoru.

Ministarstvo traži pritvor

Američko ministarstvo pravosuđa zatražilo je ranije da Teixeira bude pritvoren do suđenja, piše BBC.

U petak se prvi put pojavio pred sucem za prekršaje Davidom Hennessyjem u Bostonu, rekao je službenik Okružnog suda u Massachusettsu.

21-godišnji pripadnik Zračne nacionalne garde Massachusettsa ušao je u sudnicu odjeven u smeđu košulju i hlače iz pritvorskog centra, kao i čizme za planinarenje. Ušao je u sobu u okovima, iako su mu ruke bile nevezane.

Sudnica u Bostonu je puna, uključujući troje ljudi koji sjede na klupi rezerviranoj za obitelj. Kada je Teixeira ušao u sudnicu, nije pogledao one koji su tamo sjedili.

Postavljena gomila dokumenata

Vjeruje se da je vođa skupine u kojoj je bila postavljena gomila povjerljivih dokumenata.

Discord, društvena platforma na kojoj su povjerljivi dokumenti prvi put objavljeni, priopćio je da surađuje u istrazi FBI-a nakon uhićenja 21-godišnjaka u vezi s curenjem informacija.

"Surađivali smo s dužnosnicima i ostajemo predani tome dok traje istraga. Iako Discord daje prednost privatnosti naših korisnika, vjerujemo da platforma najbolje služi potrebama svih kada se zajednički uključimo u odgovorno online ponašanje", kazao je glasnogovornik Discorda.

Procurila 53 dokumenta

53 dokumenta koji su iscurili iz Pentagona izrađeni su između sredine veljače i početka ožujka i sadrže širok raspon visoko povjerljivih informacija.

Neki od dokumenata, za koje američki dužnosnici kažu da su autentični, otkrivaju razmjere tajnog prisluškivanja ključnih saveznika, uključujući Južnu Koreju, Izrael i Ukrajinu od strane SAD-a.

Drugi otkrivaju stupanj do kojeg su SAD prodrle u rusko Ministarstvo obrane i rusku plaćeničku organizaciju Wagner grupu, uglavnom putem presretnutih komunikacija i ljudskih izvora, koji sada mogu biti odsječeni ili dovedeni u opasnost.

Dokumenti otkrivaju i ključne slabosti u ukrajinskom naoružanju, protuzračnoj obrani i veličini bataljuna i spremnosti u kritičnoj točki rata, dok se ukrajinske snage pripremaju za pokretanje protuofenzive protiv Rusa.

Jedan dokument otkriva da su SAD špijunirale ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. To nije iznenađujuće, rekao je izvor blizak Zelenskom, ali ukrajinski dužnosnici duboko su frustrirani zbog tih informacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene