Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica Vlade

Plenković: "Bit će neizvjesno, ali očekujemo gospodarski rast i rekordnu godinu za turizam"

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je globalna situacija zbog rata u Ukrajini i dalje neizvjesna, ali da Hrvatsku očekuje gospodarski rast veći od dosadašnjih predviđanja te rekordna turistička sezona.

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se prvo na aktualnosti. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

Podsjetio je na sastanak s glavnim tajnikom OECD-a i njegovu važnost. Naime, Hrvatska želi pristupiti toj organizaciji. Izdvojio je i posjet Osijeku, u kojem je otvoren veliki gospodarski centar, investicija od deset milijuna eura. Riječ je o jako dobrom projektu koji će, dodao je, omogućiti organizaciju sajmova. 

U nedjelju je bilo obilježavanje obljetnice proboja u Jasenovcu. 

"Ono što je dobro je da smo imali jedinstvenu komemoraciju", istaknuo je. 

"Ukrajinskim ranjenicima želimo dobar oporavak u Hrvatskoj"

Iz Ukrajine je jučer stiglo 19 ranjenika, a riječ je o dogovoru koji je postignut prilikom posjeta Kijevu i sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodmirom Zelenskim.

"Želimo im dobar oporavak u Hrvatskoj", poručio je premijer.  

Podsjetio je na pojeftinjenje svih vrsta goriva zahvaljujući mjerama Vlade, bez kojih bi ono po litri bilo 20 centi skuplje. 

Premijer je kazao kako je dobro da smo na 780 milijuna eura iz Fonda solidarnosti predviđenih za obnovu te da će do kraja lipnja biti iskorišten sav novac predviđen za obnovu. Pozvao je sve da poduzmu maksimalne napore u aktivnostima oko obnove. 

"Nakon toga ide apsorpcija 1,2 milijarde eura iz nacionalnog plana oporavka", podsjetio je. 

Kad se radi o Nacionalnom planu reformi koji danas usvaja Vlada, 56 je stalnih mjera, a dodano je još 29 mjera povrh toga. 

"Ono što je posebno važno je usvajanje Programa stabilnosti. Glavnu okosnicu ekonomske politike do 2026. čini odgovorno vođenje javnih financija. Cilj je povećati rast gospodarstva, podržati društvenu uključenost i biti na tragu zelene tranzicije i digitalne transformacije", istaknuo je. 

Smanjivat će se i dalje javni dug, kao i proračunski manjak, to su dva temeljna pravca, rekao je Plenković. 

"Naše projekcije za srednjoročno razdoblje su realne. Lani smo imali rast od 6,3 posto i u okružju brojnih napetosti omogućili smo brojne pakete pomoći građanima. Kad zbrojimo i COVID i energetsku krizu, dali smo 6,8 milijardi eura pomoći građanima i gospodarstvu", rekao je premijer.

"Bit će neizvjesno, ali očekujemo gospodarski rast i rekordnu godinu za turizam"

Podsjetio je kako je Hrvatska jedina država kojoj su sve tri kreditne agencije podignule kreditni rejting, a dvije od toga za čak dva stupnja. 

"Sljedeće razdoblje bit će neizvjesno, no očekujemo rast gospodarstva u ovoj godini od 2,2 posto. To vidimo na temelju sjajnih rezultata u turizmu do sada i ovo će biti rekordna godina. U 2024. očekujemo rast od 2,6 posto te 2,5 u 2025. godini. Što se tiče inflacije, očekujemo usporavanje na 6,6 posto, a u idućim godinama očekujemo znatno uspravljanje na prijašnje razine. Nastojat ćemo obuzdavati inflatorne pritiske i pomagati najugroženijima", poručio je Plenković. 

Osvrnuo se i na pripremu zakona o hrvatskom jeziku. Matica hrvatska je pripremila prijedlog nacrta zakona, a Vlada je podržala tu inicijativu. 

"Hrvatski je jedan od jezika službenih u EU-u. Na temelju tog prijedloga mi ćemo pripremiti konačni prijedlog zakona. Jezik je zajedničko i nenacionalno javno dobro, želimo da se hrvatski jezik razvija. Neće biti nikakve penalizacije u zakonu koji se radi. Mi smo zemlja koja ima kvalitetno regulirano pitanje zakona uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, zakon o hrvatskom jeziku je komplementaran s tim zakonom", rekao je premijer te dodao da zakon neće ograničavati privatnu komunikaciju niti će se ograničavati sloboda književnog izričaja. 

Rast cijena ove godine 6,6 posto

Rast BDP-a određen je rastom domaće potražnje. Potrošačke cijene ove godine će rasti 6,6 posto, rekao je ministar Marko Primorac izlažući Prijedlog odluke o donošenju Programa stabilnosti Republike Hrvatske za razdoblje 2024. - 2026. To je nešto iznad prosjeka EU-a od 5,6 posto. Nakon toga očekuje se ublažavanje inflatornih pritisaka. 

"U uvjetima rasta zaposlenosti i ubrzavanja rasta bruto plaća raspoloživi dohodak stanovništva ove godine doživjet će snažan oporavak. Već u prva tri mjeseca imamo značajan rast plaća", rekao je Primorac.  

Bolnici u Mostaru 10 milijuna eura

Radi poticanja zdravstva u BiH u ovoj će godini Hrvatska Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar sukcesivno doznačavati više od deset milijuna eura, od čega je 5,3 milijuna već osigurano u proračunu, a ostatak će biti osiguran preraspodjelom unutar razdjela Ministarstva zdravstva.

Vlada je Hrvatskome saboru predložila da odbije interpelaciju 21 oporbenog zastupnika o njezinu radu vezanom za zaštitu korisnika kredita s valutnom klauzulom švicarski franak. Zastupnici su interpelaciju u Hrvatskome saboru podnijeli radi postupanja Vlade vezane uz potporu bankama koju je Vlada dala u postupku pred sudom EU-a po predmetu C-567/20 te radi sporazuma Vlade i banaka na temelju kojeg su OTP, RBA, PBZ, ZABA, Erste i Sberbank odustale od tužbe protiv RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene