Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jack Teixeira

Tko je mladić koji je objavio tajne dokumente iz Pentagona: Otkrio ga je jedan mali detalj

Jack Teixeira osumnjičen da je objavio više od 350 povjerljivih dokumenata iz Pentagona nije nikakav zviždač. 21-godišnjak je, čini se, pokušavao impresionirati nekoliko desetaka članova online grupe na kojoj su se nalazili da dijele rasističke memeove i igraju ratne videoigrice.

Jack Teixeira bio je jako nervozan kad je obavijestio svoju online grupu prijatelja da ga je otkrivanje povjerljivih dokumenata o američkoj vladi, njezinim saveznicima i ratu u Ukrajini uvalilo u probleme. Jedan od članova grupe rekao je da je zvučao kao da se vozi jurećim automobilom tijekom važnog poziva. Ipak, vlastima nije uspio pobjeći - u četvrtak ga je FBI uhitio. u vezi s istragom navodnog neovlaštenog uklanjanja, zadržavanja i prijenosa povjerljivih nacionalnih obrambenih informacija, rekao je glavni državni odvjetnik Merrick Garland.

Uhićenje je uslijedilo samo nekoliko sati nakon što je The New York Times identificirao Teixeiru kao administratora online grupe Thug Shaker Central, gdje se prvi put pojavila skrivena memorija procurjelih obavještajnih dokumenata. 

U intervjuima koje su dali raznim američkim medijima u protekla dva dana članovi Thug Shaker Centrala rekli su da je njihova grupa započela kao mjesto gdje su se mladići i tinejdžeri okupljali tijekom izolacije uzrokovane pandemijom. Igrali su ratne videoigrice, dijelili svoju ljubav prema oružju i memeove, od kojih su neki bili i rasistički.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić izvoz oružja Povjerljivi dokument Pentagona: Srbija je pristala isporučiti oružje Ukrajini

"Svi su poštovali O. G.-a. Bio je čovjek, mit. I bio je legenda"

Teixeira, kojeg je jedan član grupe nazvao O. G., bio je njihov neslužbeni vođa. Navodno je želio podučiti mlađe članove o stvarnom ratu. I tako je početkom listopada počeo dijeliti opise povjerljivih podataka, naposljetku učitavši stotine stranica dokumenata, uključujući detaljne karte bojnog polja iz Ukrajine i povjerljive procjene ruskog ratnog stroja. Njegov je cilj, rekli su članovi grupe, bio informirati i impresionirati.

Pristup tajnim informacijama i njegova sposobnost da zna o velikim svjetskim događajima prije nego što se pojave na naslovnicama potaknuli su znatiželju članova grupe kojih je bilo od 20 do 30. "Svi su poštovali O. G.-a. Bio je čovjek, mit. I bio je legenda", rekao je jedan od njih.

Međutim, on nije zviždač poput Edwarda Snowdena i Chelsea Manning, koje je bijes zbog uočenih nepravdi naveo da prekrše zakon i otkriju strogo čuvane vladine tajne. Tajni dokumenti koji su sada u vijestima, rekli su prijatelji, nikada nisu trebali napustiti njihov kutak interneta. 

Pročitajte i ovo Pentagon Pentagon Dokumenti koji su procurili otkrivaju puno više nego se mislilo: Čini se da SAD špijunira i svoje saveznike, među njima i Ukrajinu

Ekstremni stavovi: Članovi se pridruživali grupama s nacističkom ikonografijom

Nisu krili svoje ekstremne ideološke stavove. Na Steamu, još jednoj popularnoj platformi za gamere, članovi grupe razmjenjivali su rasističke i antisemitske komentare i pridruživali se drugim grupama s nacističkom ikonografijom.

Jack Teixeira odrastao je saveznoj državi Massachusetts. Fotografije s društvenih mreža članova njegove obitelji prikazuju ga sklupčanog s dva obiteljska psa, kako vozi ATV i nosi dres Boston Celticsa. Njegova je majka svakog Dana veterana objavljivala slike članova njegove obitelji u vojsci. Po svemu sudeći, uobičajeni život.

Među slikama njegove sestre, međutim, nalazi se trag da bi on mogao biti taj koji je otkrio podatke. Jedna fotografija uhvatila je kuhinjsku površinu koja se činila identičnom onoj na kojoj su povjerljivi dokumenti fotografirani.

Mladić se pridružio vojsci nakon što je u ljeto 2020. završio srednju školu. Sljedeće je godine završio tehničku obuku i 1. listopada 2021. službeno stupio u aktivnu službu u 102. obavještajnom krilu Zračne nacionalne garde Massachusettsa. Nitko nije znao za njegov paralelni online život. Prema članovima svoje grupe znao je biti i strog - opominjao ih je da ne shvaćaju dovoljno ozbiljno sadržaj koji objavljuje. Riječ je uglavnom bila o analizama međunarodnih događaja.

Otprilike u listopadu prošle godine njegova ga je frustracija navela da počne objavljivati ​​dokumente, uključujući detaljne karte iz rata u Ukrajini s oznakom najviše razine sigurnosti. Od listopada do ožujka naposljetku je objavio čak 350 dokumenata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene