Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforme u Mianmaru

Oprost za više od 6000 zatvorenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarska državna televizija najavila je u utorak oslobađanje više od 6300 'zatvorenika' u toj zemlji, ne navodeći jesu li među njima politički zatvorenici.

Sjedinjene Države, Europska unija i mianmarska demokratska oporba traže oslobađanje oko 2000 političkih zatvorenika - političkih aktivista, odvjetnika, umjetnika i novinara - kako bi vlada dokazala da je iskrena u provedbi najavljenih političkih reforma. To je uostalom i nužan preduvjet za ukidanje gospodarskih i političkih sankcija uvedenih Mianmaru koncem 1990-ih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Myanmarska hunta oslobađa 9.002 zatvorenika Slika nije dostupna Mianmar: Hunta oslobodila 8.500 zatvorenika

Prva oslobađanja predviđena su za srijedu. Državno povjerenstvo za ljudska prava koje je vlada osnovala prošli mjesec, zatražilo je prije nekoliko sati u službenom glasilu da se oslobode 'zatočenici savjesti', odgovarajući na pozive međunarodne zajednice u tom smislu.

U otvorenom pismu danas objavljenom u dnevnom listu New Light of Myanmar koji izlazi na engleskom jeziku, a smatra se prorežimski orijentiranim, povjerenstvo 'ponizno traži od predsjednika da pokaže svoju velikodušnost, amnestira te zatočenike i oslobodi ih iz zatvora', zaključio je predsjednik povjerenstva Win Mya, u nesvakidašnjem priznanju o postojanju političkih zatočenika u zemlji.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene