Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama razrađuje zadnje pojedinosti nove američke nuklearne strategije i u sklopu nje 'spektakularno smanjenje' nuklearnog naoružanja, izjavio je agenciji AFP visoki dužnosnik Obamine vlade, tražeći da ostane neimenovan.


Tom strategijom, koja se poklapa s Obaminim protivljenjem gomilanju nuklearnog oružja, uvelike se smanjuju zalihe nuklearnog oružja, a zadržavaju se solidne obrambene snage, objasnio je neimenovani dužnosnik.

Vezani članci Joe Biden i Vladimir Putin Putin objavio novu strategiju za zaštitu od utjecaja SAD-a: "Provodi se kult nasilja, konzumacije i zadovoljstva" Slika nije dostupna Počeli pregovori Rusije i SAD-a o smanjenju nuklearnog oružja

Nova američka nuklearna strategija, prva od 2002., znatno će nadmašiti prijašnje i prvi je korak na putu koji je Obama predstavio u Pragu 5. travnja 2009. kad se zauzeo za svijet bez atomskog oružja.

Dokument koji će biti podastrt Kongresu daje prednost ulozi konvencionalnog oružja u odvraćanju i odustajanju od nuklearnog oružja, za koje se zauzimala prijašnja administracija Georgea W. Busha.

New York Times piše u ponedjeljak da će Obama predložiti da se nuklearno oružje smanji za nekoliko tisuća komada, ali je odbio prijedlog svoje administracije da SAD proglasi zemljom koja nikad neće prva uporabiti takvo oružje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju