Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi službeni pregovori Rusije i SAD-a o postizanju novog dogovora o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji će zamijeniti Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START I) iz 1991. godine, počeli su u utorak u Moskvi, javljaju ruski mediji.


Stručna izaslanstva na pregovorima, za koje se očekuje da će trajati dva dana, vode direktor odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova za pitanja sigurnosti i razoružavanja Anatolij Antonov i pomoćnica američke države tajnice Rose Gottemoeller. Gottemoeller dobro vlada ruskim jezikom i dugo je bila na čelu Zaklade Carnegie u Moskvi, pišu ruski mediji. U roku pet mjeseci oni trebaju razraditi pravno obvezujući sporazum koji će zamijeniti START I, čija primjena istječe 5. prosinca ove godine.

Ovo su prvi službeni pregovori Rusije i SAD-a o nuklearnom oružju nakon niza neformalnih razgovora otkako je nova američka administracija na čelu s Barackom Obamom stupila na dužnost. 'Tijekom neformalnih razgovora već smo razmijenili naša mišljenja. To je bilo korisno i omogućilo je stranama da uvide kako postoje dobri izgledi za približavanje stajališta i postizanje dogovora koji će odgovarati interesima nastavka kontrole u sferi strateškog oružja i interesima njegova neširenja', rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošli tjedan.

Vezani članci Raketa Long March 5 Pogled u nebo ili u monitore: Ostaci kineske rakete mogli bi i noćas pasti, a donosimo gdje možete pratiti kretanje Slika nije dostupna Objavljeni dokumenti: Kako je Rusija pomogla Sjevernoj Koreji u izradi nuklearne bombe

Ruski dužnosnici očekuju da SAD predstavi nacrt teksta novog sporazuma za smanjenje nuklearnog naoružanja u vrijeme dok dvije najveće svjetske sile pokušavaju smanjiti svoje razlike prije susreta Baracka Obame s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi početkom lipnja. Obama i Medvedev su se na svom prvom susretu u Londonu početkom travnja dogovorili o suradnji u nizu pitanja, te pokrenuli razgovore o zamjeni Sporazuma o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanje novim sporazumom.