Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promet paraliziran

Novi niz štrajkova u Portugalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željeznički promet danas je uvelike poremećen u Portugalu zbog prvog dana novog niza štrajkova izazvanih vladinom odlukom o sniženju plaća u prometnom sektoru.

Zbog štrajka strojovođa javnog željezničkog poduzeća CP, u zemlji 'nijedan vlak nije krenuo', osim onih na međunarodnim linijama, između pet i devet sati ujutro, rekla je glasnogovornica CP-a portugalskoj novinskoj agenciji Lusa.

Promet bi se trebao normalizirati tijekom dana.

U Lisabonu štrajkaju i zaposlenici javnog brodarskog poduzeća pa su u prekidu trajektne veze između Lisabona i njegovih južnih predgrađa. Sutra bi zaposleni u lisabonskoj podzemnoj željeznici trebali štrajkati između 5,30 i 12 sati. U petak su također najavljeni štrajkovi u željezničkom i autobusnom prometu.

Pročitajte i ovo Motocikl - 1 Najranjiviji u prometu "To je kao odlazak po drugo mišljenje kod doktora": Veliki odaziv vozača motocikala Kolona vozila na A1 Nesreće i radovi Na autocesti kod Kutine izgorio auto: Ogromne gužve na autocesti A1 prema moru

>> Portugalci paralizirali zemlju u općem štrajku protiv štednje

Portugalska vlada je u siječnju zaposlenicima javnih poduzeća smanjila plaće u prosjeku pet posto. Portugalski parlament popodne će glasati o najnovijim vladinim mjerama štednje, o čemu ovisi sudbina manjinske socijalističke vlade. Premijer Jose Socrates zaprijetio je da će dati ostavku ako oporba ne prihvati mjere. Glavna oporbena stranka Socijaldemokrati odbija ih poduprijeti i poziva na prijevremene izbore, što komplicira nastojanja zemlje da izbjegne sudbinu Grčke i Irske koje su bile prisiljene prihvatiti pakete pomoći za izlazak iz krize. Najnovije mjere uključuju daljnje smanjivanje proračuna kako bi vlada ostvarila cilj o smanjenju proračunskog manjka na 4.6 posto bruto društvenog proizvoda, nakon prošlogodišnjih 7,3 posto. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene