Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici Rainer Weiss, Barry Barish i Kip Thorne nagrađeni su u utorak Nobelovom nagradom za fiziku za doprinos otkriću gravitacijskih valova, jedne od ključnih teza iz teorije relativnosti Alberta Einsteina


"To je bilo nešto potpuno novo i drugačije, to je otvaranje neviđenih svjetova. Otkriće koje je uzdrmalo svijet", priopćila je Švedska akademija znanosti koja dodjeljuje Nobela za fiziku.

Vezani članci Nobelova nagrada, ilustracija Tko će dobiti medalju i milijun dolara? Lukašenkova protivnica, Greta, WHO, Black Lives Matter... Slika nije dostupna Hrvatski fizičar sudjelovao u otkriću gravitacijskih valova: "Zbog iznenađenja smo pokrenuli i policijsku istragu"

Trojac znanstvenika najzaslužnijih za otkriće gravitacijskih valova bio je veliki favorit za ovogodišnju nagradu. Među sobom će podijeliti devet milijuna švedskih kruna (sedam milijuna kuna).

Američki su znanstvenici u veljači prošle godine bili prvi koji su nedvojbeno izravno opazili gravitacijske valove, čije je postojanje na temelju svoje opće teorije relativnosti prije točno stotinu godina predvidio Albert Einstein. A zatim su to još jednom ponovili u listopadu.

Otkriće je rezultat rada gotovo tisuću znanstvenika iz čitava svijeta okupljenih u LIGO-u (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), milijardu dolara vrijednom eksperimentu pokrenutom 1992. godine koji uključuje dva golema detektora gravitacijskih valova smještena u američkim saveznim državama Louisiani i Washingtonu, međusobno udaljena 3000 kilometara.

Trojica nagrađenih predvodila su projekt.

"To je stvarno divno", kazao je Rainer Weiss nakon što je saznao da je postao nobelovac.

Znanstvenici su pomoću tih sofisticiranih uređaja detektirali sudar dviju gigantskih crnih rupa udaljenih 1,3 milijardu svjetlosnih godina – nalazile su se negdje iza Velikog Magellanova oblaka na nebu južne hemisfere.

U strahovitom sudaru crnih rupa od kojih je jedna bila mase 35 puta veće od Sunca, a druga tek nešto manja, koji je trajao samo 20 milisekundi, nastala je nova crna rupa i stvoreno je gravitacijsko polje koje je iskrivilo prostor-vrijeme valovima koji su se proširili diljem svemira.

Otkriće predstavlja tri prekretnice za fiziku: prvu izravnu detekciju gravitacijskih valova, prvu detekciju binarne crne rupe te dosad najuvjerljiviji dokaz da su crne rupe objekti predviđeni Einsteinovom teorijom. Potvrda postojanja gravitacijskih valova posve je u skladu s teorijskim predviđanjima i stoga predstavlja još jednu potvrdu "standardnog modela" svemira, ali bi moglo označiti i početak nove ere astrofizike.

Nobelova nagrada za fiziku druga je u ovogodišnjem nizu. Priznanje za medicinu u ponedjeljak su dobili američki znanstvenici Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young za otkriće kompleksnih molekularnih mehanizama čovjekova biološkog sata. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju