Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potvrda postojanja gravitacijskih valova ujedno je i konačna potvrda Einsteinove teorije relativnosti, koja je tim otkrićem u potpunosti dokazana.


Znanstvenici su u četvrtak oko 10:30 sati ujutro po lokalnom vremenu u New Yorku, na sveučilištu Columbia, potvrdili otkriće gravitacijskih valova.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatski fizičar sudjelovao u otkriću gravitacijskih valova: "Zbog iznenađenja smo pokrenuli i policijsku istragu" Slika nije dostupna Otkriće koje je uzdrmalo svijet: Nobel za fiziku trojici Amerikanaca

Nobelova nagrada za fiziku tim je otkrićem za tekuću godinu praktički zagarantirana.

"Gravitacijski valovi su mreškanja u prostor-vremenu, koja je Einstein predvidio prije 100 godina. Mogu nastati tijekom rođenja i sudara crnih rupa i mogu doći do nas čak iz najudaljenijih galaksija", rekao je ranije u najavi konferencije za medije Szabi Marka, fizičar sa Sveučilišta Columbia.

To se smatra velikim probojem u fizici koji će otvoriti nove poglede na svemir i njegove tajne.

Do otkrića se došlo uz pomoć najnovijih podataka sustava LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Riječ je o znanstvenom eksperimentu vrijednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine traga za fenomenom gravitacijskih valova.

Ligo je ogroman detektor u obliku slova "L" u kojem radi više od 1000 znanstvenika iz 15 zemalja svijeta.