Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju ih izbori

Nijemci umorni od plaćanja računa za financijske neuspjehe eurozone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nijemci su već umorni od plaćanja računa za financijske neuspjehe eurozone, a Berlin je ponovno suočen s optužbama da je iznevjerio drugu člnicu eurozone - ovoga puta radi se o Cipru, piše The Guardian.

'Nijemci spremno prihvaćaju to da imaju veću odgovornost prema ostatku Europe od bilo koje druge članice EU-a, ali sve više raste osjećaj ogorčenja da sve više prihvaćaju na sebe krivnju za probleme drugih članica', piše list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što sada? Varoufakisovo mjesto preuzima 'mozak' ekonomske politike Sirize Slika nije dostupna Pat situacija traje i dalje Hitne konzultacije u eurozoni, Merkel ne želi čuti za Grčki prijedlog prije referenduma

>> Njemačka će blokirati ulazak Rumunjske i Bugarske u Schengenski prostor

'Nema paketa spašavanja bez njemačkih jamstava, ali upravo smo mi, Nijemci, suočeni s kritikama, u stvari s neprikrivenom mržnjom', izjavio je Hugo Mueller-Vogg, vodeći komentator njemačkog Bilda, ustrdivši da su od Nijemaca napravili žrtvenog jarca Europe.

Izbori za 6 mjeseci

Vogg je naveo uvrede s kojima su Nijemci suočeni posljednjih dana dok raste ciparska kriza, uključujući kancelarku s Hitlerovim brkovima na plakatima u Nikoziji i trganje njemačkih zastava s njemačkog veleposlanstva. 'Mi smo Nijemci krivi za sve probleme.'

Za šest mjeseci kancelarka Angela Merkel se suočava s izborima i za nju je mnogo toga u pitanju. Ako bi njezini birači osjetili da više brine o bogatim Britancima i Rusima koji polažu svoj novac u ciparske banke kako bi dobili više kamate i porezne olakšice nego o činjenici da su Nijemci otrpjeli zamrzavanje kamata kao i porast troškova života to bi joj se moglo osvetiti.

Porezno ludilo

Njemačka lobistička skupina Porezno ludilo (Steuer Wahnsinn) izrazilo je zaprepaštenje time da bi ruski oligarsi i mafijaši mogli izvući najviše koristi iz pomoći EU-a. 'Oni su smjestili svoj oprani novac u ciparske banke...smije li to biti da se novac naših poreznih obveznika koristi da bi se spasile njihove milijarde?', upitala je skupina.

Dok skupina ipak upozorava na 'domino efekt' ukoliko Cipar ne bi dobio pomoć, drugi poput Franka Schaefflera, člana njemačkih liberala, koalicijskog partnera kancelarke Merkel, upozorava da ukoliko Njemačka nastavi pokazivati 'solidarnost' spašavanju neće biti kraja. 'Odbijam podržavati izopačeni izraz 'solidarnost u Europi'', rekao je Schaeffler u intervjuu Handelsblattu.

'Ukoliko se ovako nastavi uskoro ćemo spašavati Andoru i San Marino jer oni imaju bliske ekonomske veze s drugim zemljama u krizi poput Italije i Španjolske', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene