Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici 19 zemalja eurozone postigli su u ponedjeljak dogovor koji bi trebao omogućiti početak pregovora o trećem programu financijske pomoći za Grčku, koja se zauzvrat obvezala na teške reforme.


"Čelnici su postigli jednoglasno sporazum tako da pregovore o trećem programu pomoći mogu početi, uz stroge uvjete", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na konferenciji za novinare nakon završetka summita koji je trajao 17 sati.

Vezani članci Slika nije dostupna Grčka se do 20. kolovoza želi dogovoriti o novom zajmu Slika nije dostupna IMA SVEGA 48 SATI Tsipras mora nagovoriti parlament na reforme

Dogovor još moraju potvrditi parlamenti u nekim zemljama eurozone, između ostaloga, i njemački Bundestag.

Tusk je dodao da će ministri financija eurozone, koji se u ponedjeljak popodne sastaju na redovitom sastanku, razgovarati o hitnom financiranju Grčke, kako bi se premostilo razdoblje dok se ne ispregovara novi program pomoći.

"Summit eurozone postigao je jednoglasan dogovor", poručio je na twitteru Donald Tusk. U kratkoj poruci se dodaje da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme.

Nešto ranije, nakon više od 17 sati pregovora, prvi je belgijski premijer Charles Michel poslao je kratko poruku na twitteru da je postignut dogovor.

 

 

 

Junker: Niti su Grci poniženi, niti su ostali izgubili obraz

"Postigli smo sporazum, bilo je teško. Europska komisija od početka nije prestajala inzistirati na tome da neće prihvatiti izlazak Grčke iz eurozone u bilo kojem obliku", rekao je sa svoje strane predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Ne mislim da je grčki narod ponižen ili da su drugi Europljani izgubili obraz. Ovo je tipični europski sporazum", dodao je Juncker.

Sastanak čelnika 19 zemalja eurozone, koji je započeo u nedjelju popodne, najčešće je vođen u užem krugu u kojem su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i ciparski premijer Aleksis Tsipras pokušavali dogovoriti kompromis koji bi onda bio predstavljen svim čelnicima.

Podloga za pregovore bila je dokument na četiri stranice, koji su pripremili ministri financija eurozone u subotu i nedjelju. Do zadnjeg trenutka za Grčku su bila najspornija dva pitanja - predaja grčke imovine od 50 milijardi eura vanjskom i neovisnom fondu, koji bi postupno privatizirao tu imovinu i ti prihodi bi se koristili za smanjenje grčkog duga te pitanje daljnjeg sudjelovanja Međunarodnog monetarnog fonda u novom programu financijske pomoći.

Premijer Cipras je popustio u oba pitanja. Predsjednik Euroskupine Jeroen Dijsselbloem rekao je na konferenciji za novinare da će grčka imovina u vrijednosti 50 milijardi eura biti transferirana u novi privatizacijski fond, koji će međutim, sjedište imati u Grčkoj, a na kako je ranije predlagano u Luksemburgu. Prihodi od privatizacije koju će provoditi taj fond koristit će se za dokapitalizaciju grčkih banaka.

Merkel: Grexit izbjegnut, Grčka ima novu razvojnu šansu

S druge strane, Grčka je dobila ustupak jer se u dogovorenom dokumentu spominje olakšanje servisiranja grčkog duga kroz dulje rokove otplate i niže kamate. To su potvrdili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Holland. Merkel je istaknula da ne dolazi u obzir nominalno rezanje grčkog duga.

Tsipras je nakon summita rekao da je uspio osigurati restrukturiranje duga te paket pomoći za potporu rastu u iznosu od 35 milijardi eura.

"U teškoj bitci, uspjeli smo osigurati restrukturiranje duga", izjavio je Cipras.

Što se tiče paketa pomoći za gospodarski rast, riječ je o programu Europske komisije koji treba pomoći Grčkoj da povuče 35 milijardi eura, koje ionako ima na raspolaganju iz kohezijskih i strukturnih fondova EU-a. Taj novac nije dio paketa pomoći o kojem će se pregovarati, ali Cipras će očito to koristiti kako bi u svom parlamentu i svojoj radikalnoj lijevoj stranci Sirizi branio postignuti dogovor.

Tsipras je rekao da je uspio izbjeći da imovina za privatizaciju bude dodijeljena vanjskom fondu. "Također smo uspjeli odbaciti planove za financijsko davljenje i kolaps bankovnog sustava", rekao je Tsipras.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je na konferenciji za novinare da sada pitanje izlaska Grčke iz eurozone nije više na stolu i da "s punim uvjerenjem" može preporučiti Bundestagu otvaranje pregovora o novom programu pomoći. "Ali, prije toga grčki parlament mora izglasati sve uvjete koji su dogovoreni na summitu", rekla je Merkel.

Grčki parlament mora do srijede, 15. srpnja izglasati cijeli niz mjera koje se, između ostaloga, odnose na pojednostavljenje sustava PDV-a i proširenje porezne osnove, poboljšanje dugoročne održivosti mirovinskog sustava kao dio sveobuhvatne reforme mirovinskog sustava, jamstva za punu neovisnost grčke statističke agencije.

"Sporazum postignut između Grčke i njezinih partnera u euroozoni sadrži široku paletu reformi s kojima, vjerujem, Grčka ima šansu vratiti se na put rasta, ali taj put će bit dug i težak", rekla je Merkel.

Valls: Grexit bi bio 'katastrofa' za Grčku i za eurozonu

Grexit (izlazak Grčke iz eurozone) bio bi "katastrofa" za Grku i za eurozonu , kazao je u ponedjeljak francuski premijer Manuel Valls dodajući da će, u slučaju postizanja sporazuma u Bruxellesu, on biti stavljen na glasovanje u francuskom parlamentu u srijedu.

"Grexit bi bio katastrofa, i za Grke koji bi doživjeli gospodarski i socijalni šok bez presedana...ali i po posljedicama za eurozonu koja bi bila time pogođena i oslabljena", kazao je francuski premijer za radio France Inter prije objave o postizanju dogovora u Bruxellesu.

Bude li dogovora u Bruxellesu "stavit ćemo ga na glasovanje u parlamentu u srijedu", najavio je Valls.

"Ostane li Grčka u eurozoni, to će biti zahvaljujući Francuskoj i Francoisu Hollandu", dodao je premijer ističući kako francusko-njemački par u potpunosti funkcionira.

"Ne možemo dopustiti dezintegraciju europskog projekta", istaknuo je Valls dodajući da bi to bio "preopasan presedan za Europu" i navodeći da bi u slučaju izlaska Grčke iz eurozone "geopolitički rizici bili strašni".

Čelnici eurozone uspjeli su nakon cijele noći pregovora, na maratonskom summitu u Bruxellesu, postići dogovor o Grčkoj, potvrdio je u ponedjeljak ujutro predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Sastanak čelnika 19 zemalja eurozone, koji je započeo u nedjelju popodne, najčešće je vođen u užem krugu u kojem su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i ciparski premijer Aleksis Cipras pokušavali dogovoriti kompromis koji bi onda bio predstavljen svim čelnicima.

Podloga za pregovore je dokument na četiri stranice, koji su pripremili ministri financija eurozone u subotu i nedjelju. U tom su dokumentu, prema zadnjim informacijama, za Grčku sporna dva pitanja - predaja grčke imovine od 50 milijardi eura vanjskom i neovisnom fondu, koji bi postupno privatizirao tu imovinu i ti prihodi bi se koristili za smanjenje grčkog duga te pitanje daljnjeg sudjelovanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom programu financijske pomoći.

Oko 7.00 sati u ponedjeljak ujutro summit je napustio slovenski premijer Miro Cerar zbog posjeta Ljubljani glavnog tajnika NATO-a, a nakon njega otišla je i predsjednica Litve Dalia Grybauskaite.

Cerar je rekao da je ovlastio nizozemskog premijera Marka Ruttea da brani njegova stajališta te da je ostalo jedno neriješeno pitanje. Grybauskaite je rekla na odlasku da je dogovor blizu

'Budućnost Europe je neizvjesna'

Budućnost Europe je neizvjesna, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz nakon što su čelnici eurozone do kasno u noć na izvanrednom summitu u Bruxellesu raspravljali o Grčkoj.

"Danas je europski projekt 'na oštrici noža'", rekao je Schulz, član njemačke stranke socijaldemokrata (SPD) za radio Deutschlandfunk, aludirajući na tešku situaciju u kojoj se Europa nalazi zbog grčke krize.

"U Bruxellesu su stvari na oštrici noža i eurozona bi se mogla razletjeti", dodao je Schulz, koji kaže da SPD želi da Grčka ostane u eurozoni.

Osvrnuši se na ideju njemačkog ministarstva financija da Grčka privremeno izađe iz eurozone, Schulz je rekao: "Ova ideja o petogodišnjem izlasku nije na stolu. Ne trebamo više o tome razgovarati."

Posljednjih nekoliko sati

Na koncu pregovora 'Velika četvorka' na stolu je držala dogovor uz kompromise. "Postoji sporazum četvorice koji je proslijeđen svim ostalim čelnicima 19 zemalja eurozone", naveo je taj izvor za agenciju France Presse, malo nakon što je Europsko vijeće objavilo nastavak rasprava na summitu uz "kompromis" koji je na stolu.

Kompromis su predstavili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, grčki premijer Aleksis Tsipras i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, navodi izvor blizak pregovorima.

Euroskupina u nacrtu dokumenta spominje mogućnost Grexita

"Dva su velika pitanja ostala otvorena, no pripremili smo teren i dogovorili se o gotovo svemu ostalome", naveo je izvor iz grčkog vladina izaslanstva.

Sporne točke su sudjelovanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje Grčka ne želi, u novom programu spašavanja, te stvaranje fonda u Luksemburgu sa 50 milijardi grčke aktive kako bi se osigurala provedba privatizacije u zemlji, što je ideja koju Atena odbija, rekao je isti izvor.

"S pištoljem uz glavu, tko bi se složio", kazao je izvor ukazujući na težinu financijske situacije u kojoj se nalazi Grčka i njezine banke kako bi se opravdale koncesije koje mora učiniti grčka vlada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook