Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prespa forum

Milanović oštar: "EU institucije teško su demokratske. Vučić? Nije moj najbolji prijatelj, ali nije ni neprijatelj"

Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 1
Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 1 Ured predsjednika RH/ Tomislav Bušljeta
Aktualno Galerija Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 1 Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 1 Foto: Ured predsjednika RH/ Tomislav Bušljeta Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 2 Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 2 Foto: Ured predsjednika RH/ Tomislav Bušljeta Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 3 Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 3 Foto: Ured predsjednika RH/ Tomislav Bušljeta Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 4 Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 4 Foto: Ured predsjednika RH/ Tomislav Bušljeta +4 Zoran Milanović na Prespa forumu za dijalog - 5 Galerija 1/9 >>
Europski parlament i Europska komisija nisu demokratske institucije, poručio je na trećem Prespa forumu u Strugi Zoran Milanović, dodavši da bi prije učenja aspirantica za članstvo u EU-u o ljudskim pravima i demokraciji trebalo promisliti o razini demokracije unutar EU-a.

"Prije nego što počnemo drugima držati predavanja o ljudskim pravima, vrijednostima itd., trebamo se zaustaviti i promisliti o nama samima, o razini demokracije unutar EU-a", kazao je predsjednik Zoran Milanović na panelu pod nazivom "Mir i demokracija protiv rata i autokracije" na kojemu su sudjelovali predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Bajram Begaj i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Same institucije EU-a teško da su demokratske u najmanju ruku. Europski parlament nije demokratska institucija, ne funkcionira kao nacionalni parlamenti. Europska komisija nije demokratska institucija – pati od kroničnog nedostatka odgovornosti", dodao je.

Pročitajte i ovo Bajram Begaj i Zoran Milanović Dvodnevni susret "Da se ne lažemo": Milanović albanskom predsjedniku rekao koji je jedini razlog zašto Albanija nije već na pragu EU-a

Prisjetio se kako je 2014., kada je bio hrvatski premijer, mogao biti povjerenik Europske komisije, "potpredsjednik po svoj prilici", ali je bio skeptičan prema tom konceptu zbog nedostatka demokratske odgovornosti.

Milanović je ponovio kako ne postoji valjan razlog zbog kojega zemlje zapadnog Balkana ne bi bile primljene u Europsku uniju, istaknuvši kako je pristupni proces "ponižavajuće dug" i "nepredvidljiv".

Parafrazirajući poznatu izreku Katona starijeg o Kartagi u spomenutom kontekstu zaključio je: "Uostalom smatram treba ih primiti (u EU) jer nisu gori od nas".

Pročitajte i ovo Split - 23 Obljetnica članstva Jesmo li mogli bolje? Hrvatska je 10 godina u EU-u, koliko smo novca privukli, vole li nas investitori i što to neki ipak rade bolje od nas

Milanović ne vidi po čemu je, primjerice, Crna Gora manje demokratska od članice EU-a Mađarske. No, smatra kako je istodobno pogrešno tvrditi da Mađarska nije demokratska zemlja, iako njegove "temeljne vrijednosti Otvoreno društvo i Karl Popper" nisu u suglasju s vrijednostima mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Što čini Mađarsku autokratskom? Nije baš po mom ukusu, ali uvredljivo je etiketirati njega i cijelu zemlju autoritarnima, kao da su neke budale birale autoritarnog vođu", istaknuo je Milanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija nakon niza nesuglasica Parlament u dvojbi: Mađarska nesposobna za presjedanje Europskom unijom?

Nema demokratskog nazadovanja

Na pitanje moderatorice o demokratskom nazadovanju na zapadnom Balkanu, Milanović je istaknuo kako ga ne vidi u nijednoj zemlji zapadnog Balkana usprkos raširenoj upotrebi te terminologije, istaknuvši kao primjer da je nakon demokratskih izbora u Crnoj Gori promijenjena vlast nakon 30 godina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 Bliži se obljetnica članstva Plenković: ''Hrvatska će za 10 godina dostići zemlje EU-a koje su u Uniju primljene prije nje''

"Vučić nije moj najbolji prijatelj, ali nije ni neprijatelj. Svakako smo imali neslaganja i nerazumijevanja, ali on je demokratski izabran", kazao je.

Smatra kako "frazeologiju" o demokratskom nazadovanju ne treba koristiti, kao ni euroskepticizam u pejorativnom smislu jer je skeptičnost zdrava. "Trebali bi biti skeptični prema svemu o životu pa i o grandioznim kreacijama naše ere", istaknuo je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene