Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Požegi

Milanović povodom Dana hrvatskih branitelja grada Požege: "Ovo vrijeme, 30 godina nakon rata, je kritično i važno da se zaboravu odupremo"

Predsjednik i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović istaknuo je u utorak na obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja 63. A samostalne gardijske bojne ZNG-a Požege, važnost politike u ratnom razdoblju kojom je Hrvatska korak po korak oslobađana, što je rezultiralo neovisnošću.

U povodu 32. obljetnice ustrojavanja 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde (ZNG) Požege i Dana hrvatskih branitelja grada Požege, predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je zahvalnost svim braniteljima koji su se odazvali pozivu domovine, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Obraćajući se na svečanosti Milanović je podsjetio na hrabrost požeških branitelja koji su među prvima, osnovali postrojbu 63. "A" i borili se za slobodu i neovisnost Hrvatske.

"Hrvatsku je obranilo malo ljudi, odnosno mali broj pravih i dobrih ljudi, i u apsolutnom i u relativnom smislu, jer se tu govori o nekoliko tisuća ljudi. Među njima su bili momci koji su osnovali ovu postrojbu“, rekao je.

Govoreći o ratnom razdoblju, Milanović je "istaknuo važnost inteligentne i proračunate politike kojom je Hrvatska korak po korak oslobađana, što je na kraju rezultiralo uspješnom obranom i neovisnošću zemlje", dodaje se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović komentirao i Slava Ukrajini Milanović o uvođenju obaveznog vojnog roka: "Vidimo u Ukrajini da ne ide bez ljudi, a onda se to pretvori u topovsko meso"

"Hrvatska je tu veliku epopeju prošla pametno i oprezno, te na kraju uspješno, što je najvažnije", kazao je Milanović.

Osvrćući se na okolnosti tog vremena, rekao je da su se očekivanja Hrvata temeljila na nadama da će brzo postati dio tadašnje Europske zajednice.

"Međutim, to se nije dogodilo, trebalo je braniti zemlju i ići u rat. Drugi su napredovali koristeći te famozne europske fondove, a Hrvatska se prvo branila, pa se potom oslobađala, onda se jedno 15 godina objašnjavala prijateljima, pa se vukla od Haaga i natrag, da bi na kraju bila puštena u Europsku uniju", naveo je Milanović.

Izrazio je zahvalnost i posebno istaknuo generala pukovnika Miljenka Crnca, kojeg je, rekao je, imao čast upoznati i odlikovati, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Milanović rekao je također da je s vremenom svijest o važnosti i posebnosti onoga što su branitelji učinili za domovinu sve veća, što se odražava i kroz povećanje razine odlikovanja koja se dodjeljuju.

"Ovo vrijeme, 30 godina nakon rata, je kritično i važno da se zaboravu odupremo i da se borimo za istinu, te da u tom duhu odgajamo našu djecu", dodao je.

Pročitajte i ovo Grafiti protiv Milanovića sa ustaškim obilježjima u Zagrebu, ilustracija - 2 Policija na terenu U središtu Zagreba osvrnuli pogrdni grafiti protiv predsjednika RH: "Milanovićeva i Putinova crkva"

Odlikovani pripadnici bojne

U povodu obljetnice ustrojavanja 63. „A“ samostalne gardijske bojne ZNG-a Požega, predsjednik Milanović odlikovao je pripadnike bojne.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, odlikovan je Miroslav Žilić, a Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Mato Sigurnjak i Antun Smojvir.

Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu Redom hrvatskog trolista odlikovani su Tomica Galović i posmrtno Križan Petrović.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Katica Balog, Anto Bošnjak, Nikica Delač, Zvonimir Jakovljević, Denis Kresojević, Dražen Mlinarić, Željko Odri, Goran Vuković i Ilija Vidović.

Uoči svečanosti predsjednik Milanović i posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, položili su vijenac i zapalio svijeću kod spomenika 63. "A" samostalnog bataljuna ZNG-a Požege.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene