Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvodnevni susret

"Da se ne lažemo": Milanović albanskom predsjedniku rekao koji je jedini razlog zašto Albanija nije već na pragu EU-a

Aktualno Galerija Bajram Begaj i Zoran Milanović Bajram Begaj i Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix Bajram Begaj i Zoran Milanović Bajram Begaj i Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix Albanski predsjednik Hrvatskoj - 1 Albanski predsjednik Hrvatskoj - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix Albanski predsjednik Hrvatskoj - 4 Albanski predsjednik Hrvatskoj - 4 Foto: Goran Mehkek/Cropix +2 Albanski predsjednik Hrvatskoj - 3 Galerija 1/7 >>
Na poziv predsjednika Zorana Milanovića u dvodnevni državni posjet Republici Hrvatskoj stigao je predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj.

Predsjednik Zoran Milanović primio je na Pantovčaku predsjednika Republike Albanije Bajrama Begaja, koji je u dvodnevnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Milanović i Begaj razgovarali su o odnosima dviju prijateljskih i savezničkih država Hrvatske i Albanije, kao i o situaciji u regiji jugoistočne Europe te o europskom putu Albanije nakon što je lani ta država službeno započela pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Makedonski premijer Dimitar Kovačevski klub 27 postaje klub 29? Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora! Dvije nove potencijalne članice započinju razgovore s EU

"Albanija je već odavno trebala biti u puno višoj fazi integracije u EU. Nije bilo niti jednog realnog, političkog, sigurnosnog pa ni ekonomskog razloga da Albanija ne bude sada već pri kraju pregovora. To nije bila i nije postala prvenstveno zbog predrasuda", rekao je u Milanović.

"Moja puna podrška, kao što je bilo i posljednjih 10 godina", istaknuo je Milanović i još jednom ponovio kako je to "potrebno što je moguće prije i ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da postanete dio EU društva, a jedini razlog zašto to nije tako su predrasude, predrasude prema Balkanu, predrasude prema muslimanima da se ne lažemo, Albaniju nastanjuju većinski ljudi muslimanske vjeroispovijesti, a to je u zapadnoj Europi očito postao problem i to je činjenica protiv koje se možete boriti jedino riječima", rekao je i dodao da "ukoliko mi ne pomognemo Albaniji što prije da postane dio Zapada, doći će netko drugi, mislim da je to dovoljno jasno".

Pročitajte i ovo "Granit 2023" - 1 PITANJE KOSOVA Vučić izvrijeđao glasnogovornika EU-a: "Sramite se, ubijaju nam ljude, a vi kažete da ste razočarani"

O Kosovu i Srbiji

"Što se tiče Kosova, Kosovo je realnost, priznala ih je većina europskih zemalja, neki nisu", rekao je Milanović i naglasio da se neki ponašaju iz navike. "Hrvatska je priznala Kosovo među prvima, ne zato da provocira Srbiju, već zato što je realnost da je Kosovo dio Europe", naglasio i dodao kako vjeruje da će ga vrlo brzo priznati sve Europske države.

"Srbija se tu nalazi u jednoj shizofrenoj situaciji, gdje s jedne strane fantazira o odnosima s Rusijom, a s druge strane moraju živjeti u Europi", rekao je Milanović i naglasio kako je pitanje Kosova neodvojivo od odnosa sa Srbijom te da je uvjeren da je "većina građana Srbije prihvatila realnost, no netko ih mora gurnuti u tom pravcu", rekao je i istaknuo da se po pitanju Kosova "Srbiju se to neće pitati".

Pročitajte i ovo Jakov Milatović, pobjednik crnogorskih predsjedničkih izbora - 2 Veliki intervju Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Ja sam europski političar. Šešelj? On i ja smo dva različita svijeta"

O rezultatima izbora u Crnoj Gori

Govoreći o očekivanjima nakon pobjede Jakova Milatovića na izborima u Crnoj Gori, Milanović je rekao kako je "dobro surađivao s Đukanićem i priželjkivao sam njegovu pobjedu i sad je tako kako je. Čestitao sam mu na pobjedi no on će morati brzo svoja obećanja ispuniti. Crna Gora je članica NATO-a i to su vrlo konkretne obveze koje se moraju ispuniti", rekao je Milanović i dodao kako će se "vrlo brzo vidjeti što jutro nosi". 

“Ukoliko počne raditi ono što je govorio, to će biti u redu”, dodao je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene