Obavijesti Pretražite Navigacija
nakon niza nesuglasica

Parlament u dvojbi: Mađarska nesposobna za presjedanje Europskom unijom?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europski parlament u četvrtak će preispitati sposobnost Mađarske da iduće godine predsjeda 27-članom Europskom unijom, s obzirom na probleme te zemlje s vladavinom prava, stoji u nacrtu parlamentarne rezolucije.

Zadaća države koja predsjeda Europskom unijom je planirati i predsjedati sastancima ministara i pripremnih tijela EU-a, kao i predstavljati EU u odnosima i vezama s ostalim institucijama EU-a i međunarodnim organizacijama.

Predsjedništvo je odgovorno za angažman i rad na zakonodavstvu EU-a te mora djelovati kao pošten i neutralan posrednik, a to je uvjet koji Mađarska, zbog brojnih sukoba s EU-om, neće uspjeti ispuniti, stoji u nacrtu parlamentarne rezolucije.

Pročitajte i ovo Tayyip Erdogan Je li kasno? Nepravilnosti na izborima: "Zajedno s korištenjem javnih sredstava, to je dalo pretjeranu prednost aktualnom predsjedniku"

"Parlament preispituje na koji način Mađarska može vjerodostojno ispuniti ovu zadaću u 2024. s obzirom na nepoštivanje prava EU-a i vrijednosti sadržanih u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji, i kako se može pridržavati načela iskrene suradnje", navodi se u nacrtu rezolucije koja će biti usvojena u četvrtak 1. lipnja.

Pročitajte i ovo Sukob na Kosovu Pozvali na mir EU i SAD oštro osudili sukobe na Kosovu: "Ovakve aktivnosti imat će posljedice po naše bilateralne odnose"

Sukladno dogovoru svih vlada EU-a iz 2016., Mađarska bi trebala predsjedati blokom između srpnja i prosinca 2024. Kalendar je dosad već mijenjan zbog pridruživanja novih zemalja članica, no još jedna promjena u čijoj su pozadini problemi zemlje članice s poštivanjem vladavine prava, bilo bi bez presedana.

Mađarska je dugo u sukobu s EU-om u vezi više pitanja - vladavine prava, korupcije na visokim razinama, nedostatne neovisnosti pravosuđa, kršenja akademskih sloboda i prava LGBTQ zajednice.

Zbog toga je EU zamrznula milijarde eura namijenjenih Budimpešti.

Mađarska vlada već godinama pregovara s EU-om o tim pitanjima, no postignut je neznatan napredak.

Odluka o tomu hoće li se izmijeniti kalendar predsjedanja EU-om da bi se odgodilo ili potpuno otkazalo mađarsko predsjedanje blokom u rukama je vlada ostalih članica Unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene