Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupljaju za selidbu

Maldivi planiraju preseljenje, gube bitku sa zatopljenjem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Maldiva, Mohamed Nasheed, možda je prvi predsjednik nacije koja bi mogla izgubiti bitku s klimatskim promjenama.

'Tu smo bitku već izgubili na toliko mnogo načina. Nama je teško ne brinuti o klimi', rekao je predsjednik zemlje čija tri naseljena otoka godišnje nestane u oceanu, piše Sydney Morning Herald.

Pročitajte i ovo Otočje Orkney - 4 70 OTOKA Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja'' Ilustracija nestala podmornica VIDEO Mračni bezdan: Zastrašujuća animacija koja pokazuje koliko je zapravo dubok ocean

Čak i Male, glavni grad Maldiva, i najgušće naseljen otok na svijetu, sa 110.000 ljudi na 1,77 kvadratni kilometar, treba desetke milijuna dolara za izgradnju tri metra visokog zida koji bi onemogućio oceanu da im oduzima teritorij.

>> Mjesta koja morate posjetiti prije nego zauvijek nestanu!

>> Ne učinimo li nešto, nestat će čitave države

14 od 200 naseljenih otoka već je nestalo. 70 otoka koristi desaliniziranu vodu jer je u podzemne ušla morska voda. Oko 80 posto maldivskog teritorija nalazi se na manje od jedan metar nadmorske visine. Predviđa se da će u sljedećih stotinu godina razina mora podići za 59 centimetara.

Vlada već čuva novac, koji joj većinom pristiže iz 600 milijuna dolara vrijednog turističkog sektora, kako bi kupila zemlju u drugoj zemlji ukoliko njihovu 'proguta' ocean. Već se javno raspravlja hoće li to biti Šri Lanka, Indija ili Australija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene