Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Energetske kompanije dobile su sudski spor protiv mađarske vlade koji su pokrenule zbog odredbe o sniženju cijena plina, objavio je u ponedjeljak premijer Viktor Orban, proglasivši tu odluku skandaloznom.


Vlada je donijela odluku o 10-postotnom sniženju cijene plina koja je stupila na snagu u siječnju. Najavila je i dodatna sniženja cijena.

Vezani članci Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Orban bjesni na Hrvatsku zbog Hernadija: "Naši će se odnosi pogoršati!" Premijer Plenković se s mađarskim premijerom Orbanom našao u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković o neformalnom susretu s Viktorom Orbanom: "Ništa nije zatajeno"

Odluka o nižim cijenama plina uznemirila je energetske kompanije koje su ustvrdile da će teret financiranja tog sniženja biti svaljen na njihova leđa. Ali je zato na odličan odjek naišla među mađarskim građanima koji ionako imaju problema s plaćanjem računa.

Premijer Orban nastoji pridobiti veću potporu birača budući da se namjerava ponovno kandidirati na parlamentarnim izborima koji će biti održani iduće godine.

>>  Sve veće nezadovoljstvo: U Budimpešti skupovi i za i protiv premijera

"U ime vlade moram reći da je odluka suda skandalozna", kazao je Orban. Dodao je da vlada neće prihvatiti odluku i da će parlamentu podastrti novi prijedlog o još većem sniženju cijena plina.

Sljedeći tjedan presuda o cijenama struje

Napomenuo je da će idućeg tjedna sud objaviti presudu i u odvojenom sporu povezanom sa cijenama struje.

Mađarski energetski sektor uglavnom je u vlasništvu inozemnih kompanija, a najveći su igrači njemački RWE i E.ON, te francuski GDF i EDF.

Sniženje cijena plina najnovija je u nizu neortodoksnih mjera vlade u protekle tri godine koje su zabrinule ulagače i Međunarodni monetarni fond (MMF). Ostale uključuju poreze na banke i kompanije u energetskom, maloprodajnom i telekomunikacijskom sektoru. (Hina)

>> Orban odbio uvjete MMF-a za financijsku pomoć

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook