Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska neće prihvatiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije pod uvjetima koje su te institucije postavile, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, ostavivši ipak otvorena vrata daljnjim pregovorima.


"Po toj cijeni... i na taj način - ne! Nama ne treba financijsko jamstvo", odrješito je ustvrdio predsjednik vlade u video poruci postavljenoj na svojem profilu na Facebooku, govoreći o kreditu od 15 milijardi dolara o kojem Mađarska pregovara s MMF-om i EU-om.

Orban je mislio na popis uvjeta koji je u četvrtak objavio vladi blizak dnevnik Magyar Nemzet, koji uključuje i smanjenje poreza i obiteljskih subvencija, uvođenje općeg poreza na zemljište, smanjenje subvencija za prijevoz i ukidanje posebnog poreza na banke.

Vezani članci Viktor Orban, mađarski premijer, sa zaštitnom maskom na sastanku Europskog vijeća u srpnju 2020. Gotovo stotinu umrlih u jednom danu: Mađarska produljila izvanredno stanje Mađarski premijer Viktor Orban "Trump prije Trumpa": Dolaskom Bidena u Bijelu kuću susjedima prijeti promjena odnosa s SAD-om

>> Grci će morati raditi šest dana u tjednu?

No, to s mađarske strane ne znači i prekid pregovora o kreditu. Parlamentarna skupina stranke na vlasti Fidesza "ovlastila je vladu da izradi novi prijedlog za pregovore s MMF-om i EU sljedećih dana", rekao je Orban. Najveća oporbena stranka, socijalistički MZSP, javno je iskazao sumnju u vjerodostojnost MMF-ovog popisa uvjeta objavljenog u Magyar Nemzetu.

"Mislim da takav popis ne postoji, već da je riječ o mjerama štednje koje želi uvesti sam Victor Orban, ali tako da krivnja padne na MMF", izjavio je za novinare jedan od stranačkih čelnika Lajos Korozs. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook