Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bruxelles, imamo problem

Europska komisija očekuje pogoršanje stanja na tržištu rada: Uvoz strane radne snage je neizbježan

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europska komisija je u srijedu predstavila prvi okvir na razini EU-a za organiziranu mobilnost radne snage iz trećih zemalja u cilju smanjenja kritičnog nedostatka radnika.

Poslodavci teško pronalaze radnike u cijeloj Europskoj uniji, tri četvrtine malih i srednjih poduzeća u EU-u ne uspijeva pronaći radnike koji su im potrebni. EU je zacrtao cilj da do 2030. godine ima 20 milijuna stručnjaka u IKT sektoru, a trenutačno ih ima samo 9 milijuna, dakle nedostaje 11 milijuna ljudi.

"Stoga je početna točka za ovu raspravu: Bruxelles, imamo problem”, izjavio je Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost bolnica Al-Šifa Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izraelske obrambene snage objavile jezivu snimku unutrašnjosti bolnice koja je navodno središte Hamasa: Neprepoznatljiva je

Komisija ističe da će se do kraja desetljeća zbog demografskih promjena pogoršati stanje na tržištu rada. Broj radno sposobnog stanovništva u EU-u smanjit će se s 265 milijuna 2022. na 258 milijuna 2030.

Nedostatak radne snage može ugroziti zelenu i digitalnu tranziciju, umanjiti konkurentnost EU-a i oslabiti javne usluge u područjima u kojima već nedostaje radnika, kao što su zdravstvena skrb i dugotrajna skrb.

Prijedlog uključuje uspostavu nove EU-ove baze za povezivanje poslodavaca u Uniji s tražiteljima zaposlenja iz trećih zemalja te mjere za priznavanje kvalifikacija i mobilnosti učenika.

Iako se problem nedostatka radne snage u EU-u prije svega nastoji riješiti kroz usavršavanje, prekvalifikaciju i korištenje neiskorištenog potencijala domaće radne snage, uvoz radne snage je neizbježan.

Pročitajte i ovo Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 3 Građani zabrinuti FOTO/VIDEO "Užasno smrdi": Odronio se ogroman dio odlagališta Jakuševec, iz Grada objasnili što je uzrok

Baza talenata, brže priznavanje kvalifikacija, mobilnost

Tri su glavna elementa novog prijedloga. Prvi je baza talenata, koja treba olakšati zapošljavanja iz trećih zemalja, drugi je lakše i brže priznavanje kvalifikacija stečenih u trećim zemljama, a treći element je mobilnost u svrhu učenja.

O prijedlogu o bazi talenata konačnu odluku donose Vijeće EU-a i Europski parlament, a ostala dva elementa preporuke su zemljama članicama.

Baza talenata je prva takva platforma na razini EU-a koja bi trebala olakšati i ubrzati međunarodno zapošljavanje kako bi poslodavci lakše pristupili većem broju kvalificirane radne snage i talenata, a sudjelovanje u bazi bit će dobrovoljno za države članice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slao joj gnjusne prijetnje Užas na sjeveru Hrvatske: Zaposlenik poznate tvrtke odveo ženu na livadu, izvadio nož i silovao je

Olakšavanje priznavanja kvalifikacija i vrednovanja vještina stečenih u trećim zemljama ključno je važno za poslodavce koji traže kvalificirane radnike i državljane trećih zemalja koji traže pristup tržištu rada EU-a te njihovu integraciju u društvo zemlje domaćina. To može olakšati i mobilnost državljana trećih zemalja na jedinstvenom tržištu EU-a, navodi Komisija.

Preporukom “Europa u pokretu – prilike za mobilnost u svrhu učenja za sve” nastoji se potaknuti mobilnost u svim područjima obrazovanja i osposobljavanja. Komisija predlaže da se sadašnjih 20 posto poveća na 25 posto mobilnost među visokoobrazovanim osobama, a među polaznicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na najmanje 15 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene