Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginula jedna osoba

FOTO Ovo je nalaz nakon tragične nesreće: Banožić je u krvi imao 0,21 promil alkohola, oglasila se i bolnica

Nalaz iz vinkovačke bolnice pokazuje da je Mario Banožić imao alkohola u krvi otprilike pola sata nakon prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Nalaz iz vinkovačke bolnice pokazuje da je Mario Banožić imao alkohola u krvi otprilike pola sata nakon prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba. Nalazom je ustanovljeno da je u krvi imao koncentraciju od 0,21 promila alkohola.

Po njemu je Mario Banožić u 6:47 imao 0, 21 promil alkohola u krvi i urinu, oko pola sata nakon teške nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

U utorak je tužiteljstvo reklo da po nalazu uzoraka koje su oni uzeli - nije imao alkohola u krvi. Ne otkrivaju u koliko sati su oni uzeli uzroke.

Potvrdu autentičnosti nalaza Dnevnik Nove TV tražio je iz vinkovačke bolnice, a ravnatelj je poslao pisani odgovor kako je kompletna dokumentacija dostavljena tužiteljstvu.

"Jedini relevantni nalaz za sud je onaj koji je izuzela policija i koji se uzima pod strogo kontroliranim uvjetima da bi se izbjeglo utjecanje na nalaz", priopćenje je ravnatelja.

Ne odgovara na pitanje je li u bolnicu stigla policija - jer DORH provodi dodatne izvide zbog nalaza koji je dospio u javnost. Ministar Beroš kaže da nitko ništa ne želi tajiti.

"Tijekom prijema obrade kontrole i daljnjih liječenja sa svim sam elementima u tijeku, u nekoliko navrata ponavljana je čitava obrada. To je jedan nalaz, možda ima i drugih. Na osnovu bilo kojeg nalaza, a pogtovo onih najrelevantnijih koji se dobiju forenzickim ispitivanjima može vam se ispititai retrogradno koncentracija alkohola na bilo koji način", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Uzorke koje je izuzelo tužiteljstvo, analizirao centar za foreznička ispitivanja s rezultatom od 0 promila - na kraju će biti relevantni na sudu. I ti uzorci uzeti su u vinkovačkoj bolnici. Toksikolog kaže - ako su bila dva nalaza u razmaku od nekoliko sati - vrijednosti su padale.

"Koncentracija alkohola u krvi ide otprilike 0,1 gram po satu što znači da je malo čudno da baš nije bilo apsolutno ništa, međtuim to sve ovisi o mjernjoj metodi", rekao je Zdravko Lovrić, toksikolog.

Prema zakonu dopuštena količina alkohola je do 0 ,5. Alkohol u krvi u ovom slučaju, kaže nam odvjetnik i bivši sudac, ne bi mijenjao kategorizaciju djela iz nehaja za koji je propisana kazna zatvora od 1 do 8 godina.

"Na kvalifikaciju po sudskoj praksi ne bi utjecala nikakva koncentracija alkohola ispod jednog promila, a s obzirom da se nesreća dogodila neposredno prije tog vađenja krvi navodnog prvog u kojem je pronađen alkohol, ne vidim kako bi to promijenilo stvar", rekao je 
Rafael Krešić, odvjetnik i bivši sudac.

O današnjem stanju bivšeg ministra Banožića osječka bolnica nije odgovorila, a jučer se poboljšavalo.
Kaznena prijavu policija DORH-u još uvijek nije proslijedila, ali kažu da hoće - no ne i kada.

Podsjetimo, iz Županijskog državnog odvjetništva Vukovar u utorak su odaslali priopćenje u kojem tvrde suprotno.

"Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila u trenutku prometne nesreće nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika", naveli su iz vukovarskog ŽDO-a.

Pročitajte i ovo Odbor za obranu - 4 Kadroviranje na Markovu trgu Anušić većinom glasova dobio potporu na saborskom Odboru za obranu: "Svoj ću posao raditi pošteno i odgovorno"

Naveli su i da je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenog ŽDO u Vukovaru izdao nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombija te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, a nalozi su 12. studenog 2023. potvrđeni u pisanom obliku.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić ustvrdio je u srijedu da je Banožić imao alkohola u krvi, no to se pokušalo zataškati.

Radić je na konferenciji za novinare u Saboru rekao kako je "dobio papire sa svih strana" i da ti dokumenti već kolaju.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost bolnica Al-Šifa Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izraelske obrambene snage objavile jezivu snimku unutrašnjosti bolnice koja je navodno središte Hamasa: Neprepoznatljiva je

Dodao je kako su ovih dana pozivali sve službe, DORH, policiju i bolnice da se ne ponovi slučaj Dekanić, ali je "poslušnost prema HDZ-u jača od priziva savjesti".

"Petnaest ljudi znalo je da je bilo, i bilo je prikrivanje", kazao je Radić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene