Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani zabrinuti

FOTO/VIDEO "Užasno smrdi": Odronio se ogroman dio odlagališta Jakuševec, iz Grada objasnili što je uzrok

Aktualno Galerija Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 4 Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 4 Foto: Luka Stanzl/Pixsell Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 3 Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 3 Foto: Luka Stanzl/Pixsell Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 2 Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 2 Foto: Luka Stanzl/Pixsell +0 Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 1 Galerija 1/4 >>
Klizište promjera nekoliko desetaka metara otvorilo se na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec Prudinec. Građani su zabrinuti, a iz Grada nitko ne nudi objašnjenje.

Na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec Prudinec u subotu se aktiviralo ogromno klizište. Došlo je do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta, potvrdili su iz Zagrebačkog Holdinga. Zbog toga se dijelom glavnoga grada širio nesnosan smrad, a građani su zabrinuti za zdravlje i sigurnost.

"To je počelo smrdjeti u nedjelju predvečer. Inače zna smrdjeti s vremena na vrijeme, ali ovo je bilo grozno. I pas je reagirao. Nismo znali što se događa jer je smrdjelo i u ponedjeljak. Kada se razdanilo, vidio sam da je nešto čudno na brdu, a znam jer ga gledam svaki dan. Odronila se valjda četvrtina brda", rekao nam je zabrinuti građanin koji živi u Travnom i čiji prozor stana gleda upravo na odlagalište otpada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slao joj gnjusne prijetnje Užas na sjeveru Hrvatske: Zaposlenik poznate tvrtke odveo ženu na livadu, izvadio nož i silovao je

Pročitajte i ovo Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore pomak u dobrom smjeru Premijer se sastao s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore: "Relativno smo zadovoljni"

"Ja sam siguran da, ako ovdje budem živio još godinu dana, neću vidjeti ni aerodrom koliko se toga nabacuje, a nigdje ne piše zašto se to dogodilo", priča nam i dodaje kako dva i pol dana nije mogao otvoriti prozor, pa su on i djevojka čak spas tražili kod roditelja, kojima su odlazili kako bi pobjegli od smrada.

"Zabrinuti smo. Imamo 26 i 27 godina i jako nas to brine. Ovdje sigurno s djetetom neću živjeti, a i sad već tražimo novi stan jer nam nije svejedno", ispričao nam je čitatelj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poražavajuće brojke Od ovisnosti o drogi liječilo se 132 maloljetnika: Najmlađi je imao samo 12 godina

Što se dogodilo na Jakuševcu te zašto građani nisu obaviješteni objasnili su iz Zagrebačkog Holdinga.

"Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja", kažu iz Grada.

Zbog urušavanja nije bilo ozljede ljudi ili štete na strojevima, a Zagrebački holding d.o.o. je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat.

Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok urušavanja.

"U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala. Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije. Navedeno djelomično urušavanje nije utjecalo na rad odlagališta koje uredno funkcionira", zaključili su iz Zagrebačkog Holdinga.

Grad nije smio četiri dana šutjeti o odronu - kažu u udruzi "Ekologija grada". Traže i detaljan izvještaj o uzroku, kao i kretanju opasnih čestica u zraku.

"To potvrđuje samo ono na što cijelo vrijeme upozoravamo, a to da se na deponiju Jakuševec postupa apsolutno nezakonito, da se odlaže otpad koji se ne bi smio odlagat", kazao je Josip Pavlović iz Udruge za Dnevnik Nove TV.

Građani koji žive u blizini najavljuju kaznene prijave.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene