Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je kako je razgovarao s dvojicom od tri ministra vanjskih poslova zemalja koje su priznale neovisno Kosovo. Kaže kako su mu navodno rekli da nisu više mogli izdržati pritiske kojima se od njihovih zemalja tražilo priznanje Kosova. Jeremić je još jednom ponovio prijetnje susjedima.


'S dvojicom od trojice ministara sam razgovarao u srijedu i oni su mi se ispričali i rekli kako više nisu mogli trpjeti pritiske, te su izrazili nadu kako to neće narušiti naše odnose. Na žalost, hoće. Te su zemlje pokazale da ne vode samostalnu i suverenu vanjsku politiku i to je za žaljenje', kazao je ministar Jeremić. Nije imenovao s kojom dvojicom ministra vanjskih poslova razgovarao.

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Slika nije dostupna Vukovar: SDSS - Vladina odluka o priznanju Kosova opasan presedan

Hrvatsko, mađarsko i bugarsko priznanje Kosova je 'udarac', kazao je Jeremić, dodajući kako svaka država koja jednostranom odlukom naruši teritorijalnu cjelovitost Srbije više ne može računati na iste odnose kao prije te odluke.

To će se, kazao je Jeremić, odraziti i na regionalnu suradnju, jer usprkos činjenici da se proteklih godina puno međusobno radilo na tome da 90. ostanu iza nas, činjenica je i to da su susjedi Srbije svojom jednostranom odlukom narušili njen teritorijalni integritet.

Odgovarajući na apel predsjednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, koji je zatražio da Srbija ne povlači svoje veleposlanike iz Hrvatske, Mađarske i Bugarske, ministar Jeremić je kazao kako će Beograd nastaviti s dosadašnjom praksom. Osim toga rekao je da su već upućene oštre note tim državama te dati nalozi veleposlanicima da se vrate u zemlju na konzultacije do daljnjega.

'Ako ne bismo reagirali, poslali bismo signal svijetu kako je to za nas potpuno prihvatljivo i bilo kakva iznimka značila bi da mi nismo ozbiljna država', kazao je Jeremić, dodajući da je takva politika usuglašena u Vladi Srbije te da će tako ostati sve dok, i ako, neka druga vlada ne odluči drukčije.