Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radioaktivni otpad u ocean

Japan: Skriveni dio katastrofe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski su stručnjaci uspjeli danas spojiti šest oštećenih nuklearnih reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima s električnim napajanjem.

No, kako tvrde, prerano je reći da je došlo do obrata situacije u pozitivnom smjeru, prenosi Reuters. Struja je spojena, ali zasad nije uključena većina pumpi i hladionika koji su najvjerojatnije teško oštećeni u potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka pogodili Japan i izazvali najgoru nuklearnu nesreću u svijetu od Černobila.

Za sada je aktivirana samo jedna pumpa, a oštećenim reaktorima i bazenima s potrošenim gorivom u nuklearki Fukushima Daiichi, 240 kilometara sjeverno od Tokija, hitno je potrebno hlađenje pomoću klima uređaja i vode.

>> Fukushima: Opet dim iznad reaktora 2 i 3

Američki ministar za energetiku Steven Chu je na upit da li je najgore u nuklearnoj krizi u Japanu prošlo odgovorio da se 'vjeruje da je tako', ali da ne želi to još potvrditi. Američko regulatorno povjerenstvo za nuklearnu energiju je objavilo da se čini da razina radijacije pada, ali nuklearni stručnjaci u SAD-u i drugdje nisu u to baš potpuno uvjereni.



Pozdravili su uspostavu električnog napajanja, ali kako nisu sigurni što radi a što ne, ne mogu biti sigurni da je najgore prošlo. 'Nisam siguran da je kriza prošla, ali stvar se kreće u dobrom smjeru', rekao je Peter Hosemann, profesor na odjelu nuklearne energije sveučilišta Berkeley.

Dio morske vode iz reaktora 4, koja je sada radioaktivni otpad, otišao je u ocean Najviše su oštećeni reaktori 3 i 4, pogođeni prošlotjednom eksplozijom. Japanska agencija za nuklearnu sigurnost je priopćila da u reaktoru 3, koji sadrži vrlo toksičan plutonij, raste pritisak te da će se možda morati ispustiti nuklearna para. To je učinjeno i prošli tjedan kada su u atmosferu ispuštene niske razine radijacije.

Stručnjaci: Morska voda iz reaktora je radioaktivni otpad

Reaktori 5 i 6 su u tzv. hladnom pogonu. Prošli tjedan je pokrenuta pumpa na diesel koja hladi reaktore i njihove bazene s potrošenim gorivom. 'Htjeli bismo u to stanje dovesti i reaktore 1, 2, 3 i 4', kazao je nuklearni stručnjak Tony Irwin, dodavši da ga zabrinjava bazen za hlađenje u reaktoru 4 koji je prepun potrošenog goriva.

'To je glavni izvor radijacije', rekao je. Ocijenio je da napori idu u 'dobrom smjeru', ali da 'još nismo na točki da bismo mogli reći da smo potpuno zadovoljni'. Inženjeri zasipaju kompleks s tisućama tona morske vode kako se šipke goriva ne bi pregrijale i ispuštale više radijacije. Najmedin Meshkati, nuklearni stručnjak i stručnjak za zaštitu okoliša na Sveučilištu Južna Kalifornija u Los Angelesu, tvrdi da je mjera bila neophodna, ali da također i zabrinjava.

'Gdje odlazi ta morska voda. Ta je voda sada radioaktivni otpad, zanima me da li se negdje odlaže ili se vraća u more. To je taj skriveni dio ove katastrofe', objasnio je Meshkati. Japanske vlasti su priznale da je dio vode otišao u ocean i složili su se da to treba nadzirati, no sveukupno su optimističniji nego ranije, na početku nuklearne krize. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene