Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

FOTO Ponovno preokret na Bliskom istoku: Hamas ipak odlučio osloboditi dodani broj zatočenih civila

Aktualno Galerija Izraelska taokinja Izraelska taokinja Foto: Afp Palestinski taoci Palestinski taoci Foto: Afp Taoci Taoci Foto: Afp Taoci Taoci Foto: Afp +2 Asil al-Titi Galerija 1/7 >>
Hamas je predao 13 izraelskih talaca i četiri stranca Međunarodnom odboru Crvenog križa u subotu navečer, priopćilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova, nakon odgode do koje je, kako tvrdi Hamas, došlo zbog nepoštivanja dogovora

 

  • Hamas u petak oslobodio 24 taoca, Izrael iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece

  • U drugom valu oslobađanja talaca, u subotu, Hamas će pustiti njih 14 u zamjenu za 42 palestinska zatvorenika

  • Hamas odgodio oslobađanje taoca

  • Oslobođeno još 13 talaca

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

23:10 Hamas je predao 13 izraelskih talaca i četiri stranca Međunarodnom odboru Crvenog križa u subotu navečer, priopćilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova, nakon odgode do koje je, kako tvrdi Hamas, došlo zbog nepoštivanja dogovora

"Trinaest Izraelaca i četiri stranca primio je ICRC i na putu su za Rafah", rekao je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al Ansari na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter.

Televizijske snimke prikazuju vozila Crvenog križa na prijelazu Rafah između Gaze i Egipta.

Oslobađanje talaca bilo je privremeno odgođeno zbog spora oko slanja pomoći na sjever opkoljene enklave, koji je prevladan uz posredništvo Katara i Egipta.

Palestinski dužnosnik upoznat s diplomatskim naporima rekao je da će Hamas nastaviti s četverodnevnim primirjem dogovorenim s Izraelom, što je prvi prekid u borbama u sedam tjedana rata.

Među puštenim izraelskim taocima očekuje se da će biti osmero djece i pet žena, rekao je Al Ansari. Bit će razmijenjeni za 39 Palestinaca, od kojih 33 djece i šest žena.

Pročitajte i ovo Humanitarni koncert Zaklade Ana Rukavina - 6 060 9000 Glazbeni spektakl ''Želim život" održan na zagrebačkom Trgu: Prikupljeno više od 170.000 eura

21:18 Hamas će "večeras" osloboditi 13 izraelskih talaca i sedmero stranaca koje drži zatočene u pojasu Gaze u zamjenu za 39 palestinskih zatvorenika, objavio je Katar.

Istovremeno je palestinski islamistički pokret priopćio da će izraelske taoce osloboditi prije ponoći, nakon odgode do koje je, kako tvrdi Hamas, došlo zbog nepoštivanja dogovora postignutog uz posredovanje Katara.

"Nakon odgode, prepreke za oslobađanje talaca su prevladane uz pomoć katarsko-egipatskih kontakata s dvije strane te će večeras biti pušteno 39 Palestinaca, dok će Gazu napustiti 13 izraelskih talaca i sedam stranaca", objavio je na X-u glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari.

Dogovor, zaključen uz posredovanje katarske diplomacije te potporu SAD-a i Egipta, predviđa četverodnevno primirje tijekom kojeg bi se oslobodilo sveukupno 50 od oko 240 talaca koje je Hamas oteo 7. listopada prilikom divljačkog napada na jug Izraela.

Dogovor predviđa i puštanje sveukupno 150 palestinskih zatvorenika iz Izraela te dostavu humanitarne pomoći i goriva u Gazu.

17:52 Oružano krilo palestinskog militantnog pokreta Hamas objavilo je u subotu da odgađa provedbu drugog kruga oslobađanja taoca dok Izrael ne propusti ulazak kamiona s humanitarnom pomoći u sjeverni dio pojasa Gaze.

Hamasove Brigade al-Kasam dodale su da će oslobađanje biti odgođeno ako Izrael ne ispoštuje dogovorene uvjete za oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Izvor iz Hamas nešto ranije u subotu rekao je za agenciju AFP da je oružano krilo Hamasa počelo Crvenom križu "predavati drugu skupinu" otetih iz Izraela 7. listopada.

Transfer se obavlja u Han Junesu na jugu pojasa Gaze i "njih je 14", rekao je izvor.

17:40 Delegacija iz Katara stigla je u Izrael u sklopu sporazuma o prekidu vatre u subotu, drugog dana prekida vatre, kada se očekuje oslobađanje 13 izraelskih taoca u zamjenu za 39 palestinskih zatvorenika, prema novim podacima koje prenose agencije.

Katarska delegacija posjetila je Izrael u subotu kako bi razgovarala o mogućem produljenju prekida vatre.

Diplomatski izvor rekao je da je delegacija dio katarskog operativnog tima za rat u Gazi i zadužena je razgovarati o daljnjim koracima u provedbi sporazuma kao i s posrednicima u Dohi.

Tim bi trebao osigurati da se "posao nastavi glatko odvijati te da se nastavi rasprava o drugim detaljima sadašnjeg sporazuma", rekao je diplomat za njemačku agenciju dpa.

Katar i Egipat smatraju se važnim posrednicima u ratu u Gazi između Izraela i islamističkog pokreta Hamas.

Katar održava bliske i opsežne kontakte s Hamasom, ali ta zaljevska zemlja nema formalne diplomatske odnose s Izraelom.

17:19 Šef izraelskim obrambenih snaga, Herzi Halevi, rekao je da će se vojska odmah vratiti napadima u pojasu Gaze po završetku primirja.

"Ne namjeravamo, ne želimo i nismo spremni zaustaviti ovaj napor prije nego li vratimo sve taoce. Naša je moralna dužnost da ih vratimo", poručio je vojnicima.

"Učinit ćemo sve da rasturimo Hamas i da svorimo veliki pritisak da se što prije vratimo i da vratimo što više taoca, sve do posljednjeg.

Imamo obvezu boriti se i riskirati naše živote kako bi se izraelski građani mogli vratiti živjeti u sigurnost", dodao je.

17:16 Puštanje nove skupine talaca trebalo je već početi. Došlo je do odgode, ali nije jasno koji je uzrok, javlja Times of Izrael.

16:05 Iranska bespilotna letjelica u Indijskom oceanu navodno je pogodila kontejnerski brod kojim upravlja tvrtka pod izraelskom kontrolom i manje ga oštetila, no nije bilo ozlijeđenih, rekao je u subotu američki vojni dužnosnik.

Čini se da je riječ o iranskom dronu Shahed-136.

Iran je Rusiji isporučio dronove "kamikaze" Shahed-136 za upotrebu u Ukrajini. Ti dronovi nose malu bojevu glavu koja eksplodira pri udaru.

Incident se dogodio u jeku sve većih napetosti za sigurnost u pomorskom prometu zbog rata između Izraela i Hamasa i nakon što su jemenski hutisti, saveznici Irana, ranije ovoga tjedna zauzeli teretni brod povezan s Izraelom u južnom Crvenom moru.

Izrael je zapljenu broda nazvao "iranskim terorističkim činom".

15:39 Jedan od civila koje je u petak osloodio Hamas nakon sedam tjedana ratovanje bio je i devetogodišnji dječak Ohad Munder. Pogledajte dirljivi trenutak kada je nakon 49 dana ugledao svog oca.

14:56 Na zagrebačkom Kvaternikovom trgu održan je mirni prosvjed podrške Palestini. Prosvjednici su prozvali Vladu zbog glasanja protiv UN-ove rezolucije.

12:45 U sjevernom Izraelu oglasile su se sirene, priopćile su Izraelske obrambene snage na Telegramu. Nije objavljen razlog za proglašenje uzbune.

11:55 Četrnaest talaca koje Hamas drži u Gazi bit će u subotu oslobođeno u zamjenu za 42 palestinska zatvorenika, drugi dan primjene dogovora između Izraela i tog islamističkog pokreta koji uključuje i prekid vatre u Pojasu Gaze, rekli su izraelski dužnosnici.

Tijekom četiri dana, koliko bi trebao trajati prekid vatre, Hamas se obvezao osloboditi najmanje 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika.

Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta.

Izrael je rekao da se primirje može produžiti po jedan dan za svakih 10 dodatnih puštenih talaca.

Izrael je najavio da će nastaviti vojnu ofenzivu kada se primirje okonča.

07:00 Obitelji 13 izraelskih talaca koje je oslobodio Hamas govorile su o olakšanju nakon povratka. Među njima su mala djeca i starije žene, a u Izrael su se vratili nakon što ih je Crveni križ doveo iz Gaze u Egipat.

Ubrzo nakon toga 39 palestinskih zatočenika pušteno je preko kontrolne točke Beitunia na Zapadnoj obali.

Deset tajlandskih državljana i jednog Filipinca također je oslobodio Hamas, u dogovoru odvojenom od onoga u kojem je posredovao Katar.

Pročitajte i ovo Crveni križ prevozi oslobođene civile iz minute u minutu FOTO/VIDEO Hamas oslobodio prve taoce, očekuje se novi val puštanja. Snimatelj svjedočio stravičnoj pucnjavi u Gazi: "Vidio sam toliko mladih ljudi koji su direktno pogođeni snajperima"

Pročitajte i ovo Izraelski vojnik u Balatahu Iz Minute u minutu VIDEO Dogovoreni prekid vatre u Gazi odgođen: "Ne možemo to usporediti s razdobljem holokausta"

Prema odredbama katarskog sporazuma, ukupno 50 izraelskih talaca i 150 palestinskih zatočenika trebalo bi biti oslobođeno u četiri dana tijekom privremene pauze u borbama.

Taoci koje je Hamas oslobodio u petak odvedeni su u egipatsku bolnicu na liječničku procjenu prije nego što su vraćeni u Izrael.

Među Izraelcima je četvero djece u dobi od dvije, četiri, šest i devet godina, kao i jedna 85-godišnja žena.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 10 Jasna poruka Human Rights Watch osudio hrvatsku Vladu: "Trenutačno ste na krivoj strani"

"Sada smo dovršili povratak prvih naših talaca. Djece, njihovih majki i drugih žena. Svaka od njih je cijeli svijet. Ali naglašavam vama - obiteljima, i vama - građanima Izraela: predani smo povratku svih naših talaca", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Supruga Yonija Ashera, Doron Katz Asher (34), i njihove dvije kćeri Raz (4) i Aviv (2) također su puštene.

"Odlučan sam u namjeri da svoju obitelj oživim od traume i užasne žalosti kroz koju smo prošli", rekao je Asher za BBC.

Pročitajte i ovo Papa Franjo na audijenciji Govorio iz srca Papa Franjo ponovo osudio sukob Izraela i Hamasa: "Ovo nije rat, ovo je terorizam"

"Ne slavim, neću slaviti dok se posljednji oteti ne vrate. Obitelji otetih nisu plakati, nisu parole, to su stvarni ljudi, a obitelji otetih od danas su moja nova obitelj, a ja ću se pobrinuti i učiniti sve da posljednji oteti dođu kući", rekao je.

Veliko je olakšanje bilo i među obiteljima tajlandskih državljana i Filipinaca koje je Hamas oslobodio.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Najavio razmjenu talaca Izraelski premijer poslao poruku Hamasu: "Nećemo stati dok ne budemo imali potpunu pobjedu"

Kittiya Thuengsaeng, djevojka 28-godišnjeg tajlandskog taoca Wichaija Kalapata, opisala je emocionalni tobogan kroz koji je prošla otkako je on nestao.

Lokalni tajlandski dužnosnici rekli su joj da je njezin dečko, s kojim je bila u vezi tri godine, poginuo u napadima 7. listopada. Ali kada su tajlandske vlasti objavile sva imena preminulih, Wichaijevo ime nije bilo tamo.

Prije pet dana rečeno joj je da je on na popisu tajlandskih talaca.

Gelienor (Jimmy) Pacheco (33) s Filipina odveden je iz kibuca Nir Oz 7. listopada. Jimmy je bio njegovatelj drugog stanovnika kibuca Amitaija Ben Zvija koji je ubijen u raciji Hamasa.

Oslobađanje Wichaija i Jimmyja potvrđeno je u subotu ujutro.

Pročitajte i ovo Izrael objavio snimku tunela u Gazi hamas negira navode VIDEO Pogledajte snimke tunela ispod bolnice u Gazi: Dugačak je 55 metara, a dubok 10

Pročitajte i ovo Papa Franjo na audijenciji Govorio iz srca Papa Franjo ponovo osudio sukob Izraela i Hamasa: "Ovo nije rat, ovo je terorizam"

Ukupno 39 palestinskih zatočenika pušteno je iz izraelskih zatvora u sklopu razmjene.

Optuženi su za niz kaznenih djela, od bacanja kamenja do pokušaja ubojstva. Neki su bili osuđeni za zločine, dok su drugi čekali suđenje.

Grupa od 24 žene i 15 tinejdžera puštena je preko kontrolne točke Beituniya na okupiranoj Zapadnoj obali, a dočekala ih je uz skandiranje velika masa ljudi.

Pročitajte i ovo Derek Chauvin Napad nožem Napad u zatvoru: Izboden bivši policajac osuđen za ubojstvo Georgea Floyda

Jedna palestinska zatočenica koja je oslobođena bila je Marah Bakeer. Uhićena je 2015., kada je imala 16 godina, i osuđena na osam i pol godina zatvora zbog napada nožem na graničnog policajca.

"Ovaj dogovor dolazi nakon smrti mnogih ljudi i to nas čini nesretnima", rekla je novinarima Bakeer i dodala da je držana u samici i da "ne zna što se događa vani, nema pojma o situaciji u Gazi".

Pročitajte i ovo Rakete Hwasal-2 Nuklearno naoružanje Imaju nuklearno oružje, snimili su i mete pa uputili prijeteću poruku: Posljedice bi mogle biti katastrofalne

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek nije korišten europski novac Ministarstvo kulture: "Isplata Geodetskom fakultetu išla je iz nacionalnih izvora"

"Vijest o dogovoru bila je iznenađenje", rekla je.

Zatvorenici su izabrani s popisa od 300 žena i maloljetnika koji je sastavio Izrael.

Manje od četvrtine onih na popisu je osuđeno, većina se nalazi u pritvoru i ondje čeka suđenje. Većina popisanih su tinejdžeri, njih 40 posto mlađe je od 18 godina. Tu je i jedna tinejdžerica te 32 žene.

Hamas je uzeo više od 200 talaca tijekom prekograničnog napada na južni Izrael 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Organizacije za ljudska prava kažu da je broj Palestinaca koji se bez optužbe drže u izraelskim zatvorima naglo porastao od napada 7. listopada.

Pročitajte i ovo Snijeg na Sljemenu stiglo najavljeno zahladnjenje Na Sljemenu pao prvi ovosezonski snijeg!

Najmanje 60 kamiona pomoći ušlo je u Gazu od pauze u borbama. Izrael kaže da osam kamiona dovozi gorivo, dio od 130.000 litara koji će biti isporučen svakog dana primirja.

Iako četverodnevni sporazum o prekidu vatre sugerira da bi sva područja trebala biti dostupna humanitarnim agencijama, Izrael je rekao Palestincima koji su sada raseljeni na jugu da se ne pokušavaju vratiti kući jer je sjever ratna zona - iako se vjeruje da je mnogo tisuća civila ostalo tamo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene