Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio razmjenu talaca

Izraelski premijer poslao poruku Hamasu: "Nećemo stati dok ne budemo imali potpunu pobjedu"

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: Afp
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od vlade da podrži dogovor s Hamasom o puštanju na slobodu talaca i rekao je da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa "sve dok ne postignemo sve naše ciljeve", javlja BBC u utorak navečer.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od vlade da podrži dogovor Hamasom o puštanju na slobodu talaca. Usto je napomenuo da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa. 

U video izjavi snimljenoj prije sastanka vlade na kojem se raspravlja o mogućem dogovoru o puštanju na slobodu talaca, rekao je da se govore "gluposti" u smislu da će rat biti zaustavljen nakon što oni budu oslobođeni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Noćna mora Jezivi trener je godinu dana potajno snimao djevojčice na bazenu: "Teško se pomiriti s onime što se dogodilo"

Netanyahu je povratak talaca opisao kao "sveti i glavni cilj".

"U ratu postoje faze i u vraćanju talaca postoje faze, ali nećemo stati dok ne budemo imali potpunu pobjedu, dok ih sve ne vratimo", rekao je. "To je sveta dužnost svih nas."

On je zatražio od svoje vlade da podupre dogovor o oslobađanju nekih talaca koje su palestinski militanti Hamasa odveli u pojas Gaze tijekom napada na Izrael 7. listopada.

Netanyahu je rekao svojoj vladi da je to bila teška odluka, ali ispravna odluka i da će omogućiti Izraelu da se nastavi boriti protiv Hamasa.

Također je cilj, rekao je, "da u Gazi više ne bude ničega što bi prijetilo Izraelu".

Dogovor između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara, o puštanju na slobodu talaca i višednevnoj stanci u borbama u "posljednjim je fazama" i "bliži nego ikad", rekao je u utorak izvor upoznat s pregovorima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Wales zavijen u crno Tragičan kraj potrage za četvoricom mladića: "Automobil je pronađen naopako, potopljen u vodi"

Pregovara se o puštanju na slobodu 50 civilnih talaca koje drži Hamas i palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, rekao je izvor.

Ako se to ostvari, to će biti najveće puštanje na slobodu talaca i prva razmjena zatvorenika od početka rata 7. listopada kada je Hamas napao Izrael i oteo 240 talaca.

Čelnik Hamasa rekao je ranije u utorak da je Hamas blizu dogovora o prekidu vatre s Izraelom, premda se nastavljaju napadi na Gazu i raketiranje Izraela. Izrael općenito ne želi komentirati status pregovora koje vodi Katar.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene