Obavijesti Video Pretražite Navigacija
650 pacijenata u bolnici

Izraelski tenkovi stigli do ulaza u bolnicu: "Životi 36 beba vise o koncu. Tko treba operaciju, sigurno umire"

Aktualno Galerija Izraelska vojska Izraelska vojska Foto: Afp Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 2 Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 2 Foto: Afp Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 3 Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 3 Foto: Afp Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 4 Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 4 Foto: Afp +2 Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 5 Galerija 1/7 >>
Direktor bolnice Al Shifa upozorio je kako 36 prerano rođenih beba zbog nestašice električne energije više nije u inkubatorima i upitno je hoće li preživjeti dok istovremeno izraelska vatra gađa ciljeve na tom području. Zalihe goriva u Gazi također nestaju, što znači i da će bolnica ostati bez pogona.

Medicinsko osoblje u bolnici Al-Shifa na sve moguće načine bori se kako bi nedonoščad ostala živa. U trenutku kada su potrošene zalihe kisika, dječicu su na rukama morali prenijeti s jednog kraja bolnice na drugi.

Liječnik Muhammad Abu Salmiya rekao je da je nekoliko beba umrlo na odjelu intenzivne njege i odjelu babinjača tijekom posljednjeg dana besprekidne vatre iz Izraela.

Najmanje 32 bolnička pacijenta u toj bolnici umrla su u posljednja tri dana, a među njima su tri prerano rođene bebe.

Pročitajte i ovo Za djecu u Gazi nema djetinjstva - 6 Pakao u pojasu Gaze Za njih nema djetinjstva: Čupaju si kosu, grebu se do krvi, imaju napadaje panike i rane znakove PTSP-a, prestravljena su

U izraelskim napadima dosad je ubijeno više od 11 tisuća ljudi, podaci su koje su objavile palestinske zdravstvene službe. Zbog nestašice goriva produbila se već teška humanitarna kriza, a bez električne energije ostaju bolnice, vodovodni sustavi i druge službe.

"Tko treba operaciju, sigurno umire"

Uvjete u Al-Shifi mnogi ocjenjuju katastrofalnima, a stanje se tijekom vikenda dodatno pogoršalo. Osoblje, pacijenti i ostali građani u bolnici su potražili zaklon od izraelskih bombardiranja, izvještavaju humanitarne organizacije i zdravstvene službe kojima upravlja Hamas, dok Izrael tvrdi da su ljudi sigurni napustiti bolnicu ako slijede upute za evakuaciju istočno od bolnice. Zbog nestanka struje ne funkcionira niti jedna operacijska sala.

"Bilo tko tko treba operativni zahvat umire i mi za njega ne možemo učiniti baš ništa“, kaže ravnatelj Abu Salmiya, prenosi CNN.

U bolničkim hodnicima leže leševi koje tek treba pokopati, a liječnici i drugo osoblje ono što mogu rade pod svjetlom svijeća.

Najmanje 650 pacijenata još je u bolnici. Izrael tvrdi da se bolnica nalazi iznad tunela u kojima se nalazi stožer Hamasovih boraca, koji pacijente koriste kao živi štit, što Hamas niječe.

"Tenkovi su ispred bolnice. Pod potpunom smo blokadom. Ovo je u cijelosti civilno područje. Samo bolnička infrastruktura, bolnički pacijenti, liječnici i drugi civili koji borave u bolnici. Netko bi trebao ovo zaustaviti", rekao je telefonom liječnik u bolnici Ahmed El Mohalalati.

"Bombardirali su tankove s vodom, bombardirali su bunare, bombardirali su i pumpu za kisik. Bombardirali su sve u bolnici. Jedva preživljavamo. Svima govorimo, bolnica više nije sigurno mjesto za liječenje pacijenata. Dovodimo ih u opasnost držeći ih ovdje."

Pucaju po bolnici

Glasnogovornik Al-Kidra rekao je da je izraelski tenk stacioniran kod ulaza u bolnicu. Izraelski snajperisti i dronovi pucaju po bolnici pa se liječnici i pacijenti ne mogu po njoj kretati.

"Opkoljeni smo i unutar kruga smrti", rekao je.

Izrael je civilima poručio da odu, a liječnicima da pošalju pacijente drugamo. Ističe da je pokušao evakuirati novorođenčad i da je na ulazu u bolnicu ostavio 300 litara goriva za rezervne generatore, ali je Hamas to blokirao.

Al-Kidra je rekao da je 300 litara goriva dovoljno samo za sat vremena, a bolnica treba 8000 do 10.000 litara goriva na dan. Izraelski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da bi 300 litara moglo potrajati nekoliko sati jer radi samo hitna služba.

S radom je prestala i druga velika bolnica na sjeveru Gaze, Al-Kuds. Palestinski Crveni polumjesec rekao je da je bolnica u okruženju i izložena žestokoj pucnjavi, a konvoj Crvenog križa poslan da evakuira pacijente i osoblje nije se mogao probiti.

Vjeruje se da se u sjevernom dijelu Pojasa Gaze nalaze još stotine tisuća civila, no Hamas tvrdi da Izrael redovito bombardira i jug te enklave kamo je civilima rečeno da se evakuiraju.

Izrael ne staje s napadima, našli oružje na morskom dnu

U međuvremenu, ne prestaju padati projektili koje Izrael ispaljuje na pojas Gaze. IDF je objavio posljednje izvješće o svojoj kopnenoj ofenzivi te ističu kako su izveli više od 4300 zračnih napada usmjerenih protiv Hamasa u kojima su ciljali "ulaze u tunele te Hamasove zapovjedne i kontrolne centre".

Pročitajte i ovo Presuda nepravomoćno Presuda nakon 11 godina: Bivši policajci osuđeni jer su kriminalcima otkrivali informacije iz tajnih istraga

Pročitajte i ovo Presuda nepravomoćno Presuda nakon 11 godina: Bivši policajci osuđeni jer su kriminalcima otkrivali informacije iz tajnih istraga

Izraelci su objavili i kako je njihova mornarica na morskom dnu otkrila desetke komada oružja i druge borbene opreme zajedno s municijom, koju su trebali koristiti Hamasovi militanti koji bi se pokušali infiltrirati u izraelski teritorij.

Istovremeno, iz Libanona je prema sjevernoj izraelskoj regiji Gornja Galileja ispaljen protutenkovski projektil, javlja Haaretz

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene