Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu tenzije

Izraelski ministar želi uvođenje smrtne kazne, obitelj otetih ga popljuvala: "Mi smo nacija koja traži život, ne ona koja traži osvetu"

Aktualno Galerija Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 6 Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 6 Foto: Afp Izraelski tenk, ilustracija Izraelski tenk, ilustracija Foto: Afp Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 2 Izraelski napadi prema Gazi ne prestaju - 2 Foto: Afp Gaza Gaza Foto: AFP PHOTO/HO/HAMAS MEDIA OFFICE" +0 Izraelski napadi na Gazu - 4 Galerija 1/5 >>
Šef Hamasa rekao je Reutersu u utorak da je palestinska militantna skupina blizu sporazuma o primirju s Izraelom, iako se smrtonosni napad na Gazu nastavlja i rakete ispaljuju na Izrael.

 

  • Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas: u Gazi umrlo više od 5.500 djece 

  • IDF objavio navodne snimke vojne operacije u izbjegličkom kampu

  • očekuje se sporazum o primirju

  • Hamas i Izrael trebali bi razmijeniti 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

19:15 Izraelska vojska nastavlja operacije u pojasu Gaze. Ali vodstvo terorističke skupine Hamas je objavilo kako je blizu dogovora o prekidu vatre u zamjenu za oslobađanje dijela talaca. Zapadni mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, javljaju da bi trebalo biti oslobođeno 50 taokinja i da će primirje potrajati 4 do 5 dana. Izraelska strana također bi trebala pustiti tri puta više zatvorenika.

"Prvi cilj, eliminacija Hamasa, ne prestaje dok se ne ostvari. Drugi cilj, povratak otetih – ostvarujemo napredak. Mislim da ne treba previše govoriti, čak ni u ovom trenutku. Ali nadam se da će uskoro biti dobrih vijesti", rekao je premijer Benjamin Netanyahu.

Dobre vijesti najviše priželjkuje rodbina otetih Izraelaca. Neki od njih posvađali su se s desničarskim zastupnicima u izraelskom parlamentu. Sudjelujući u raspravi o smrtnoj kazni za pripadnike Hamasa, izrazili su zabrinutost da to i vojne operacije u pojasu Gaze ugrožavaju živote otetih. Kritikama su se pridružili i neki oporbeni političari koje je osiguranje izbacilo.

"Mislim da je smrtna kazna obvezna tako da se događaji poput ovoga ne bi ponovili u budućnosti", poručio je Itamar Ben Gvir, ministar nacionalne sigurnosti.

"Pobrkali ste prioritete. Pobrkali ste jer mi smo nacija koja traži život, ne ona koja traži osvetu", poručila mu je  Linor Dan-Calderon, rođakinja Hamasovih talaca.

"Nemate monopol na bol. Mi smo također pokopali više od 50 prijatelja", odvratio mu je Almog Cohen, zastupnik u Knessetu.

15:22 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da pregovori o oslobađanju talaca koje drži Hamas u Gazi "napreduju".

Još je jedna naznaka da potencijalni dogovor napreduje, a najavio je niz sastanaka večeras.

On će sazvati izraelski ratni kabinet u 18 sati (17 sati po hrvatskom vremenu). Nakon toga slijedi sjednica sigurnosnog kabineta u 19 sati (18 sati po hrvatskom vremenu). Sat kasnije, održat će sjednicu vlade.

Sva tri tijela moraju odobriti dogovor kako bi se mogao nastaviti - iako je teško zamisliti da će mu se itko od političara usprotiviti, koalicijski ministar krajnje desnice Itamar Ben Gvir izjasnio se protiv nekih nagađanja o detaljima dogovora ranije danas, rekavši da bi bilo "katastrofa" ako palestinski zatvorenici budu oslobođeni kao dio sporazuma.

Osobito se osvrnuo na razmjenu zarobljenika iz 2011. kojom je izraelski vojnik Gilad Shalit pušten u zamjenu za 1027 palestinskih zatvorenika - među njima je bio Yahya Sinwar, sada vođa Hamasa u Gazi.

Rekavši to, potrebna je samo tehnička većina, a čini se da su Netanyahu i njegovi bliski politički saveznici sada dovoljno zadovoljni dogovorom da su spremni iznijeti ga široj vladi.

14:40 Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Izrael da pokušava prisiliti ljude da napuste pojas Gaze bombardiranjem na jugu teritorija.

Rečeno je da napadi na jugu Gaze imaju "jasan cilj", a to je prisiliti stanovnike enklave da je napuste.

"Egipat je jasno objavio svoje potpuno odbacivanje bilo kakvog pokušaja prisilnog raseljavanja Palestinaca", objavio je glasnogovornik ministarstva na X-u.

14:23 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da pregovori o oslobađanju talaca koje drži Hamas u Gazi "napreduju".

"Nadam se da će uskoro biti dobrih vijesti", dodao je.

14:17 Izvori u Sjedinjenim Državama su "sve optimističniji" u pogledu primirja, navodi CNN, a prema njima dogovor bi Katar trebao objaviti danas.

Visoki dužnosnik rekao je novinskoj kući da je dogovor "vrlo blizu".

Predsjednik Joe Biden – upitan jučer približava li se dogovoru – rekao je "vjerujem da jest".

12:56 Dogovor između Hamasa i Izraela mogao bi dovesti do oslobađanja 50 izraelskih talaca i pauze u borbama koja bi potrajala danima, tvrdi izvor blizak pregovorima.

Neodređeni broj palestinskih žena i djece također će biti pušten iz zatvora u Izraelu prema odredbama sporazuma, rekao je izvor novinskoj agenciji Reuters.

Pregovori u kojima posreduje Katar u "završnoj su fazi", dodao je izvor, s ishodom "bližim nego što je ikada bio".

12:45 Izraelski novinar Barak Ravid na X-u je objavio nove informacije o potencijalnom sporazumu Izraela i Hamasa.

"Izvor s izravnim saznanjima kaže mi da bi Katar već danas mogao objaviti dogovor o taocima između Izraela i Hamasa. Izvor kaže kako se nada da se na terenu u Gazi neće dogoditi ništa što bi moglo naškoditi ovome", napisao je.

12:05 Glavni tajnik UN-a António Guterres smatra da pojas Gaze ne bi trebao postati područje pod zaštitom UN-a nakon rata i poziva sve da pomognu u prijelaznom periodu postizanju rješenja dviju država.

"Smatram da stavljanje Gaze pod zaštitu UN-a nije dobra ideja", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije, navodi se u UN-ovom izvješću za medije.

Umjesto toga prvi čovjeka UN-a predlaže prijelazni period koji bi uključivao i Sjedinjene Države i arapske zemlje.

"Svi trebaju uprijeti snage u stvaranje uvjeta za taj prijelaz kako bi se omogućilo jačanje Palestinske samouprave, da bi ona mogla preuzeti vlast u Gazi i da se na temelju toga konačno, odlučno i nepovratno, krene s rješenjem dviju država prema načelima koja je većinom uspostavila međunarodna zajednica i koje sam opetovano iznio", rekao je.

Palestinska islamistička skupina Hamas preuzela je vlast u tom obalnom području 2007. godine. Rješenje dviju država predviđa nezavisnu palestinsku državu koja kohabitira s državom Izrael.

"Smatram da nam je potreban zajednički pristup svih važnih igrača u kojem će različite države i međunarodna tijela surađivati", rekao je.

"Izraelu je, naravno, SAD najvažniji jamac sigurnosti. Za Palestince ključne su susjedne i arapske zemlje", objasnio je glavni tajnik UN-a.

11:20 Rastu nade za dogovor koji bi mogao omogućiti oslobađanje talaca i moguće pauze u bombardiranju. U međuvremenu napadi i restrikcije ne jenjavaju. Izraelske snage kažu da sada žele intenzivirati svoje operacije protiv Hamasa u južnoj Gazi, gdje je civilima sa sjevera rečeno da pobjegnu.

Broj mrtvih u Gazi i dalje raste. Najnoviji podaci ministarstva zdravstva Gaze kojim upravlja Hamas govore da je oko 13.300 ljudi ubijeno otkako je Izrael započeo svoju ofenzivu, uključujući više od 5.500 djece. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da vjeruje da su brojke pouzdan, piše BBC.

11:11 Na graničnom prijelazu Rafah u Gazi Palestinci čekaju priliku za ulazak u Egipat.

Nositeljima stranih putovnica i nekim ozlijeđenim civilima dopušteno je putovati preko granice posljednjih tjedana nakon što je postignut sporazum između Egipta, Izraela i b.

Rafah je jedini prijelaz u Gazi koji nije izravno pod kontrolom Izraela, ali nikada nije bio potpuno otvoren prolaz.

Egipat ga čvrsto kontrolira, a Palestinci ga optužuju da je suučesnik u opsadi Gaze jer odbija držati granicu trajno otvorenom 24 sata dnevno.

11:03 Izraelske obrambene snage tvrde da je jedan od njihovih položaja na sjeveru zemlje bio meta minobacačkih granata ispaljenih iz Libanona.

Kao odmazdu, IDF je napao "tri naoružane terorističke ćelije" duž granice i koristio borbene zrakoplove za niz "terorističkih ciljeva", rečeno je.

Na meti su bile vojna infrastruktura i "strukture koje se koriste za usmjeravanje terorističkih aktivnosti", dodaje se.

Prema Nacionalnoj novinskoj agenciji u Libanonu, dva novinara iz novinske agencije Mayadeen ubijena su kasno jutros u navodnom zračnom napadu u južnom libanonskom selu Tayr-Harfa.

Također se navodi da je jedan civil ubijen.

Al-Mayadeen je u međuvremenu objavio izjavu u kojoj se navodi da su "reporterka Farah Omar i fotograf Rabih Al-Me'mari ubijeni" u izraelskoj vatri u južnom Libanonu.

U odvojenom incidentu u blizini u pograničnom selu, čijim je posljedicama svjedočila ekipa BBC-ja, jedna starija žena je ubijena, a nekoliko članova obitelji ozlijeđeno u navodnom zračnom napadu na obiteljsku kuću.

10:11 U novostima od prije nekoliko sati, Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da su tijekom prošlog dana izvele napade na 250 Hamasovih ciljeva koristeći borbene zrakoplove i "letjelice s daljinskom posadom".

10:02 Izraelske obrambene snage objavile su snimke za koje se tvrdi da prikazuju trupe koje provode vojnu operaciju u izbjegličkom kampu Jabaliya u Gazi.

Snimka prikazuje izraelske vojnike kako se voze na tenkovima, pucaju iz oružja i prolaze pokraj uništenih zgrada.

IDF je dodao i da je pokrenuo napade na 'terorističke mete' u kampu te da su pogodili tri tunela u kojima su se militanti skrivali.

08:46 Postoji još jedna "sporna točka" za postizanje dogovora o prekidu vatre, a to je koliko bi prekid trebao trjati. Hamas želi pet dana primirja , ali Izraelci im ne žele dati takvu vrstu pauze u borbama.

Postoji "ogroman pritisak" na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da postigne dogovor.

Sinoć je bilo vrlo burnih scena u Knessetu (izraelskom parlamentu). Obitelji talaca rekle su da je ta ideja da je izraelska vojska poput Ramba, i da može izvući njihove obitelji iz podruma Gaze, zabluda i da su pregovori jedini put naprijed.

"Razgovarajte o živima, umjesto o mrtvima. Prestani pričati o ubijanju Arapa. Razgovarajte o spašavanju Židova. Ovo je tvoj posao!", vikao je Hen Avigdori, čije su žena i kći odvedene 7. listopada.

Već frustrirani očiglednim nedostatkom napretka u oslobađanju talaca, članovi obitelji optužili su ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira da je dodatno ugrozio njihove najmilije ponovno stavljajući u središte pozornosti pitanje Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima.

07:05 Dužnosnici Hamasa su "blizu postizanja sporazuma o primirju" s Izraelom i skupina je dostavila svoj odgovor katarskim posrednicima, rekao je Ismail Haniyeh u izjavi koju je Reutersu poslao njegov pomoćnik.

U izjavi nije navedeno više detalja, ali dužnosnik Hamasa rekao je za TV Al Jazeera da su pregovori usredotočeni na to koliko će trajati primirje, zatim na dogovore o isporuci pomoći u Gazu i razmjenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Obje strane će osloboditi žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, rekao je dužnosnik Isat el Rešik. Hamas je uzeo oko 240 talaca tijekom svog divljanja u Izraelu 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi. Mirjana Špoljarić Egger, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), sastala se u ponedjeljak s Haniyehom u Kataru kako bi "unaprijedila humanitarna pitanja" vezana uz sukob, navodi se u priopćenju ICRC-a sa sjedištem u Ženevi. Također se odvojeno sastala s katarskim vlastima.

ICRC je rekao da to nije dio pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman "olakšati svako buduće oslobađanje s kojim se strane dogovore".

06:00 Priče o neizbježnom dogovoru o taocima vrte se danima. Reuters je prošlog tjedna izvijestio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuke hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući dužnosnika upućenog u razgovore.

Izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Michael Herzog rekao je u emisiji ABC-ja "This Week" u nedjelju da se nada sporazumu "u nadolazećim danima", dok je katarski premijer Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani rekao da su preostale nedoumice "vrlo minorne".

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden i drugi američki dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je dogovor blizu, no i ranije se činilo da je sporazum blizu.

"Osjetljivi pregovori poput ovih mogu se raspasti u zadnji čas", rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jon Finer u NBC-jevom programu "Meet the Press" u nedjelju. "Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno."

Pročitajte i ovo Izrael objavio snimku tunela u Gazi hamas negira navode VIDEO Pogledajte snimke tunela ispod bolnice u Gazi: Dugačak je 55 metara, a dubok 10

Hamasov napad 7. listopada, najsmrtonosniji dan u 75-godišnjoj povijesti Izraela, potaknuo je Izrael da izvrši invaziju na palestinski teritorij kako bi uništio Hamas.

Od tada, vlada Gaze koju vodi Hamas, rekla je da je najmanje 13.300 Palestinaca ubijeno, uključujući najmanje 5.600 djece i 3.550 žena, u nemilosrdnom izraelskom bombardiranju.

Hamas je na svom Telegram nalogu u ponedjeljak objavio da je lansirao baražnu raketu prema Tel Avivu. Svjedoci su također izvijestili da su rakete ispaljene na središnji Izrael.

Američki predsednik Joe Biden je tijekom ceremonije Dana zahvalnosti komentirao napredak u pregovorima oko puštanja izraelskih talaca. Na pitanje novinara je li dogovor blizu, Biden je prekrižio palčeve i rekao: "Vjerujem da je tako".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene