Obavijesti Video Pretražite Navigacija
različite metode pokušaja

"Sve ih pobijte!" Šokantna odluka građana na referendumu izazvala bijes diljem Europe

Stanovnici Limburg an der Lahna izašli su na referendum
Stanovnici Limburg an der Lahna izašli su na referendum Foto: Guliverimage
Mnogi njemački gradovi muku muče s golubovima, a 9. lipnja izglasali su na referendumu da se golubovi moraju istrijebiti.

Stanovnici njemačkog grada Limburg an der Lahna, na zapadu pokrajine Hesse, izglasali su na referendumu 9. lipnja istrebljenje golubova, nakon što je gradska vlast prijedlog o takvoj odluci donijela još u studenome prošle godine.

Više od 53 posto građana, odnosno više od sedam i pol tisuća njih, glasalo je za ubijanje gradskih ptica.

Pročitajte i ovo Deratizacija stjenica - 4 Dugotrajan proces Započela dugotrajna borba s krvopijama u riječkom neboderu, stanari očajni: "Gledaju vas kao gubavca"

Gradonačelnik Marius Hahn podijelio je s njemačkim medijima kako će način istrebljenja uključivati sokolare. Metoda je to koju je predložilo gradsko vijeće.

Prema ideji, sokolari bi golubove trebali namamiti u zamke, ošamutiti ih te ih potom ubiti, a takvo usmrćivanje trebalo bi se provoditi iduće dvije godine.

  Pročitajte i ovo Prosvjed protiv AFD-a, svibanj, Njemačka popularnost desnice Glasali su prvi put i rezultati su zastrašujući

Aktivisti su bijesni

Borci za životinjska prava bili su užasnuti kada je taj plan objavljen krajem godine.

"2023. je godina, nije prihvatljivo da ubijamo životinje samo zato što nam smetaju", rekla je Tanya Muller iz inicijative za spas golubova. 


Kritičari upozoravaju da ovakva metoda, osim što je iznimno okrutna, također nije nužno ni korisna. Kako kažu, one ptice koje preostanu i dalje će se razmnožavati, a postoje i studije koje potvrđuju da se populacija ptica i povećala nakon razdoblja istrebljivanja.

Takav slučaj poznat je u švicarskom Baselu, koji se do 1981. bezuspješno borio sa smanjenjem populacije golubova.

Postoji li drugo rješenje?

Grupa Pigeon Action predložila je alternativno rješenje, koje je počeo koristiti i grad Basel, a koja uključuje edukaciju građana da prestanu hraniti ptice te postavljanje golubarnika diljem grada iz kojih je potom lakše ukloniti jaja, piše Euronews.

Na taj način populacija golubova u Baselu smanjena je za više od 50 posto u četiri godine. 

U bavarskome gradu Augsburgu također se koriste golubarnici iz kojih se uklanjaju golublja jaja i mijenja ih se lažnima. Taj model odlučilo je slijediti još gradova u Njemačkoj, uključujući Kaiserslautern, Ludwigshafen, Mainz, Pirmasens i Zweibrücken.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene