Obavijesti Video Pretražite Navigacija
popularnost desnice

Glasali su prvi put i rezultati su zastrašujući

Prosvjed protiv AFD-a, svibanj, Njemačka
Prosvjed protiv AFD-a, svibanj, Njemačka Foto: AFP
Njemačka bilježi veći broj mladih glasača koji su svoj glas dali desnici. CNN navodi kako trend rasta popularnosti desnice među mladima nije prisutan samo u Njemačkoj. Zabilježen je i u Portugalu, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Na posljednjim izborima za EU parlament tinejdžeri diljem svijeta prosvjedovali su zbog klimatskih promjena. Nisu imali pravo glasa na izborima, ali su izišli na ulice. 

CNN piše kako su se europski konzervativci dugo opirali snižavanju granice za glasanje jer se vjerovalo da mladi glasaju za lijevo orijentirane stranke.

I doista, u Njemačkoj na izborima 2019. godine puno mladih glasalo je za Zelene. No, pet godina kasnije, sasvim druga priča, piše CNN.

U Njemačkoj, Austriji, Belgiji i Malti 16-godišnjaci su prvi put glasali na izborima za Europski parlament, nakon što je dobna granica za birače spuštena za dvije godine.

U Grčkoj je dobna granica spuštena na 17 godina, a rezultati izbora pokazuju promjenu smjera razmišljanja mladih u pitanju odabira političkih opcija.

Mladi vole desnicu

Stranke krajnje desnice sve su popularnije među mladima, pokazali su ovi izbori.

Mnogi mladi u Njemačkoj dali su svoj glas Alternativi za Njemačku (AfD), stranci krajnje desnice. Na ovim izborima 16 % birača u skupini od 16 do 24 godine glasalo je za AfD, što je 11 % više nego prije pet godina.

Radi se o stranci čiji članovi ponavljaju zabranjene nacističke slogane i neprikriveno veličaju rasizam i islamofobiju. Stranka je osvojila gotovo jednak broj glasova mladih kao i pobjednički savez Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU), i mnogo više od Zelenih.

Izlazne ankete pokazuju da je tema migracija mnoge birače - svih dobi - zaokrenula udesno. 95 posto njemačkih glasača AfD-a reklo je da bi Njemačka trebala ograničiti protok stranaca i izbjeglica u Njemačku. Gotovo isto toliko ih je reklo da ih nije briga je li AfD ekstremno desna stranka, sve dok se bavi najvažnijim temama.

Neposredno prije izbora, 20. svibnja, vodeći stranački kandidat Maximilian Krah objavio je da pripadnici zloglasnih nacističkih paravojnih postrojbi, SS-a, nisu automatski kriminalci. 

AfD je odgovorio povlačenjem Kraha iz kampanje, ali ga je ostavio na vrhu liste. Na kraju su ga ipak maknuli s popisa kandidata za EU parlament. 

"Alarmantno i zastrašujuće" 

Treba napomenuti da većina tinejdžera nije glasala za krajnju desnicu, ali povećanje broja onih koji jesu svejedno je alarmantno i zastrašujuće, piše CNN.

No ovo okretanje njemačke mladeži desnici ne dolazi iz vedra neba.

Njemačka istraživanja pokazuju opće nezadovoljstvo postpandemijskim gospodarskim i političkim uvjetima. "Čini se da je pandemija koronavirusa mlade iritirala zbog nesposobnosti vladajućih da se nosimo s budućnošću, što se odražava u dubokoj nesigurnosti", govore analitičari.

Pročitajte i ovo Poljski borbeni avioni uzbuna u europi Dignuti NATO-ovi avioni! Moćne borbene letjelice brane zračni prostor nakon najnovijeg poteza Rusije

Najvažnija su pitanja za mlade osobne financije, pronalazak kvalitetnog zaposlenja, zdravstvo, stanovanje i društveno priznanje.

Mladi su, kao i dobar dio njihovih starijih sugrađana, razočarani neuspjehom politika tradicionalnih stranaka desnog i lijevog centra te su skloni svoj glas dati nacionalističkim i desničarskim opcijama, koje ne nude prava rješenja, no uspijevaju probuditi emociju i revolt u biračima, u čemu su im dobrano pomogle i društvene mreže.

Trend rasta popularnosti desnice među mladima nije prisutan samo u Njemačkoj. Zabilježen je i u Portugalu, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Impulzivni i emotivni 

Analitičari objašnjavaju kako mladi ljudi mogu biti posebno impulzivni i emotivni prilikom odabira političkih opcija. Razumljivo je njihovo nezadovoljstvo sporim gospodarskim oporavkom, pandemijom koja ih je nepravedno kaznila i svjetskim krizama.

No očito je da stranke krajnje desnice poput AfD-a nemaju rješenje za teška i kompleksna pitanja, a glasanje za njih na neki način sprječava demokraciju u rješavanju vlastitih nedostataka. Prosvjedno glasanje za takve stranke može biti opasno te ugroziti budućnost mladih koje se trenutačno s pravom boje, tvrdi CNN. 

Napominju kako je ipak još prerano zaključiti da se slika radikalne desnice promijenila. Dosad je ta slika predstavljala bijelog starog muškarca bez diplome. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene