Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Analitičar o curenju povjerljivih dokumenata: "Prosuđujem da se radi o jednoj vrlo važnoj informatičkoj operaciji"

Na društvenim mrežama procurili su povjerljivi američki dokumenti o ratu u Ukrajini. Među ostalim, sadrže tajne planove SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske - uoči planirane proljetne ofenzive. Sigurnosne službe istražuju kako su dokumenti procurili, a slučaj je za Dnevnik Nove TV komentirao analitičar Ivica Mandić.

Iscurili su povjerljivi američki dokumenti za koje se još ne kako su osvanuli na društvenim mrežama. Povjerljivi dokumenti o ratu u Ukrajini ne sadrže konkretne borbene planove, ali uključuju raspored očekivanih isporuka oružja Kijevu.

Neki objavljeni dokumenti djelomično su promijenjeni u odnosu na originalne pa su tako uvećane američke procjene ukrajinskih gubitaka, a ruskih smanjene.

Britanska obavještajna služba tvrdi da ruska vojska ponovno ostvaruje taktičke uspjehe u Bahmutu, ali i da za to plaća golemu cijenu, a ukrajinske vlasti kažu da i dalje odolijevaju napadima.

Pročitajte i ovo Snimka iz Bahmuta objavljena na Twitteru Neobično oružje VIDEO Objavljena nevjerojatna snimka iz Bahmuta: "Taj ih je napad smrvio u prah"

Kijev tvrdi da slučaj curenja dokumenata ne utječe na planove velike proljetne protuofenzive koju ukrajinski vojnici jedva čekaju.

Rusija se o problemima u Pentagonu zasad ne oglašava, ali poručuje da bilo kakvi mogući mirovni pregovori moraju uzeti u obzir i ruske interese i pravne brige.

Dnevnik Nove TV ugostio je analitičara Ivicu Mandića koji smatra da se ništa ne događa slučajno.

"Ništa nije iscurilo da nije pod nadzorom. U smislu ozbiljne pripreme ruske vojske za obranu je ovo nevažno, oni to znaju ovako i onako. Prosuđujem da se radi o jednoj vrlo važnoj informatičkoj operaciji koja ima i imat će utjecaj na to kako će Ukrajina provesti svoju protuofenzivu", rekao je Mandić.

Pročitajte i ovo Marko Stričević i Olga Romanova "S lakoćom idu u smrt" Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: Ruska disidentica Olga Romanova otkriva pozadinu plaćeničke vojske Wagner - "Govorili su mi da su ti ljudi poput zombija"

"I prošle godine je takvih informacijskih operacija bilo dosta. Dolazimo u područje jedne velike zablude ako probamo doći do istine – toliko nas bombardiraju da ne znamo kuda to ide", objasnio je analitičar i dodao da se ovakvim operacijama pokušava zbuniti političko i vojno vodstvo Rusije o taktikama protuofenzive.

Mandić je komentirao i može li to utjecati na ukrajinski protunapad: "Protuofenziva će biti onog trenutka kad se kompletira operativni sastav vojske. Sve ono što je došlo sa Zapada mora biti u funkciji, postrojbe da su uvježbane. Mi ne znamo kako se razmjenjuju obavještajni podaci i taj dio će odrediti mjesto i vrijeme ukrajinskog udara. Dok ne dođu kompletni sustavi koji su isporučeni sa Zapada, trebat ćemo još pričekati".

Cijelu analizu možete pogledati u videozapisu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene