Sedam je tijela izvučeno, a više od sto ljudi se vode kao nestali u nedjelju na sjeveru Indije, nakon odrona ledenjaka na Himalaji koji je pao u rijeku prouzročivši nagli porast vodostaja.

Galerija


Sedam tijela je izvučeno prije dolaska noći, javile su vlasti države Uttarkhanda, dodajući da se još ne zna za sudbinu 125 do 200 ljudi.

Vezani članci Koronavirus u Indiji Prolaze najveću svjetsku krizu u pandemiji, ugrožene i susjedne zemlje: "Virus ne prepoznaje granice i ove varijante brzo se šire" Testiranje na koronavirus u Indiji Indija u najvećoj krizi: Opet više od 300 tisuća novih zaraženih u jednom danu, stiže međunarodna pomoć

Golema vodena masa opustošila je dolinu rijeke Dhauligange, rušeći sve pred sobom, potopivši hidroelektranu i odnoseći prometnice i mostove, pokazuju snimke koje su načinili užasnuti stanovnici.

Među nestalima su desetci radnika dviju hidroelektrana na brani Richigangi i stanovnici iz okolice.

Brana je uništena u bujici koju je prouzročio pad goleme ledene gromade što se odvojila od planinske stijene uzvodno od brane.

Premijer Uttarkhanda, Triendra Singh Rawat rekao je da se najmanje 125 osoba vode kao nestale, ali broj bi mogao biti i veći.

Načelnik mjesne policije Ashok Kumar naveo je ranije podatak o dvjestotinjak nestalih samo u hidroelektranama.

Dvadesetak radnika je zapelo u tunelu, među njima je dvanaest spašeno.

Evakuirani stanovnici

Stotine vojnika i pripadnika paravojnih skupina uz pomoć vojnih helikoptera i zrakoplova mobilizirano je na tom području.

U indijskoj državi Uttarkhandu, u planinskom lancu Himalaji, izvire rijeka Ganges. Dhauliganga je pritok Gangesa.

Vlasti su ispumpale vodu iz dviju brana kako vodena bujica ne bi utjecala na porast vodostaja Gangesa u gradovima Rishikeshu i Haridwaru i zabranili njihovim stanovnicima da se približavaju obali svete rijeke.

Premijer Narendra Modi rekao je da vlasti pomno prate situaciju. "Nacija moli za sigurnost ljudi", napisao je na Twitteru nedugo nakon razgovora s državnim ministrom.

Spasioci su dosad evakuirali stanovnike više desetaka sela. Zbog poplava je i susjedna država Uttar Pradesh donijela odluku o uvođenju stanja pripravnosti u područjima uz rijeku.

Još se ne zna što je prouzročilo odron ledenjaka u Uttarakhandu, no otprije se zna da je ta država u zapadnom području Himalaja sklona nenadanim poplavama i klizištima.

U lipnju 2013., kada su najobilnije monsunske kiše u zadnjih nekoliko desetljeća u tom području prouzročile velike poplave, smrtno je stradalo oko 6000 ljudi.