Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljeni novi odroni

Bujična poplava usmrtila 14 osoba, 102 još se traže: Voda je srušila kuće i mostove, oštetila vojnu bazu i potopila aute

Poplava u Indiji
Poplava u Indiji Foto: Afp
Dok spasilačke službe tragaju za 102 osobe koje su nestale u strašnoj poplavi u Indiji, državni odjel za vremensku prognozu upozorio je na nove odrone jer se u sljedeća dva dana očekuje puno kiše u dijelovima Sikkima i susjednih država.

Najmanje 14 osoba je poginulo, a 102 je nestalo u četvrtak na sjeveroistoku Indije nakon što je jaka kiša izazvala izlijevanje ledenjačkog jezera, pokrenuvši bujične poplave niz planinsku dolinu.

Katastrofa je pogodila više od 22.000 ljudi, tvrde vlasti, a riječ je o najnovijoj u nizu smrtonosnih vremenskih nepogoda u planinama južne Azije za koje su odgovorne klimatske promjene.

Pročitajte i ovo Štraparijada - 4 Mučenje konja Pokreće se peticija za zabranu kontroverznog natjecanja: "To je zaista jedna primitivna zabava"

"Operacije potrage poduzimaju se u uvjetima neprekidnih kiša i nabujale rijeke Teesta, koja je na mnogim mjestima odnijela ceste i mostove", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane na platformi društvenih medija X.

Prolom oblaka izbacio je veliku količinu kiše u kratkom razdoblju na ledenjačko jezero Lhonak u srijedu, izazvavši bujične poplave niz dolinu Teesta, oko 150 km sjeverno od Gangtoka, glavnog grada države Sikkim, u blizini granice s Kinom.

Državna agencija za upravljanje katastrofama priopćila je da je 26 osoba ozlijeđeno, a 102 su osobe nestale, od ranog četvrtka. Rijeka je odnijela najmanje jedanaest mostova.

Pročitajte i ovo Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Ozlijeđeni vatrogasci VIDEO/FOTO Šefica NZJZ-a Osijek: "Na ovome mjestu na kojem stojimo detektirali smo onečišćujuće tvari. Molim stanovnike da se drže preporuka"

Videosnimka novinske agencije ANI prikazuje poplavne vode koje su se proširile na urbana područja gdje se nekoliko kuća srušilo, vojne baze i drugi objekti su oštećeni, a vozila potopljena.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv desnice u Münchenu U glavnom gradu Bavarske VIDEO Deseci tisuća ljudi na prosvjedu, gromoglasno odjeknula poruka 90-godišnjakinje koja je preživjela holokaust: "Danas je demokracija na kušnji"

Odjel za vremensku prognozu upozorio je na nove odrone jer se u sljedeća dva dana očekuje puno kiše u dijelovima Sikkima i susjednih država.

Ostala planinska područja Indije, kao i dijelovi susjednog Pakistana i Nepala posljednjih su mjeseci pogođena olujnim kišama, poplavama i klizištima, koja su ubila desetke ljudi.

Prošle godine Pakistan je okrivio klimatske promjene za nezapamćene poplave uzrokovane povijesnim monsunskim kišama koje su odnijele ceste, usjeve, infrastrukturu i mostove te ubile najmanje 1000 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene