Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cilj mu je, kaže, zaštititi naftne outpute koji su zaslužni za 97 posto proizvodnje Libije. I da, definitivno cilja na visoko mjesto u libijskoj vladi.


Ibrahim Jadhran je čovjek koji je od zatvorenika u jednom od najgorih svjetskih zatvora postao zapovjednikom milicije koji upravlja milijardama dolara. Naime, nakon smrti Moamera Gadaffija Jadhran je dospio na čelu skupine koja broji oko 20.000 ljudi, a koja je zadužena za zaštitu libijskih naftnih polja.

Vezani članci Točenje goriva Ministar o povećanju cijena goriva: "Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu" Ilustracija Gorivo sve skuplje i u susjedstvu: ''Pripremamo nove mjere'', najavio premijer

Tako se iz osuđivanog kradljivca automobila, pretvorio u 'dobrog dečka' koji je u dogovoru s Ujedinjenim narodima otvorio libijska naftna polja.

Za sebe kaže da je musliman, ali umjerenih stajališta. Jadhran se pokazao vrlo snalažljivim u eri nakon Gadaffija u kojoj su strane, vlade i plemena, pokušavale preuzeti kontrolu nad naftnim poljima koje su izvor golemog bogatstva u toj zemlji.

Jadhran sada surađuje s obje struje koje vladaju zemljom - međunarodno priznatom vladom sa sjedištem u Tobruku te islamističku vladu sa sjedištem u Tripoliju. Dapače, prije tri godine doslovce je ucijenio ovu međunarodno priznatu vladu da drugoj strani prepusti više kontrole. U suprotnom bi, rekao je, zatvorio naftna polja.

U jednom trenutku Jadhran je želio iskoristiti priliku na međunarodnoj pozornici te je prema Sjevernoj Koreji poslao pun tanker kojem je put, ipak, presjekla američka mornarica i zaplijenila mu svu naftu u tankeru. Kad je bio prozvan zbog svojih postupaka pred UN-om, samo je suptilno skrenuo pažnju sna svoju ulogu u 'pomirenju' dviju glavnih struja u Libiji.

Nakon svrgavanja Gadaffija, Jadhran je oko sebe okupio volontere i zauzeo naftna polja oko svog rodnog grada ne bi li ih 'zaštitio'. Danas 'sjedi' na najbogatijim naftnim poljima - Lanufu, Zueitini, Sidri i Bregu. Cilj mu je, kaže, zaštititi naftne outpute koji su zaslužni za 97 posto proizvodnje Libije. I da, definitivno cilja na visoko mjesto u libijskoj vladi.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju