Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nedavna izraelska ofenziva u Pojasu Gaze završila je uništenjem velikog broja kuća i zgrada, nakon čega je ostalo oko 600.000 tona raznog otpada, ocijenila je u srijedu UN-ova agencija.


Prema prvim procjenama, više od 14.000 kuća, 68 javnih zgrada i 31 zgrada nevladnih organizacija potpuno je ili djelomično uništena, stoji u priopćenju UN-ova programa za razvoj. 'Kao posljedica borbi i bombardiranja, ostalo je oko 600.000 tona raznog otpada, među kojim i betonskog, a trebat će ga što prije ukloniti. To nam je apsolutni prioritet', rekao je Jens Toyberg-Fandzen koji vodi UN-ovu agenciju na palestinskim teritorijima. 

>> Izrael će omogućiti pomoć Gazi

'Među otpadom ima puno toksičnih i opasnih materijala, a možda i eksplozivnih naprava koje nisu eksplodirale. Sve treba hitno ukloniti kako bi se zaštitili životi Palestinaca u Pojasu Gaze. Na taj će im se način što prije omogućiti i pristup mjestima u kojima će moći dobiti humanitarnu i socijalnu pomoć', rekao je. U UN-ovoj agenciji nadaju se da će prikupiti oko 25 milijuna dolara za uklanjanje otpada, rušenje oštećenih zgrada, raščišćavanje terena i deaktiviranja neeksplodiranih bomba.

Vezani članci Izvlačenje Suzy Ishkontane Petogodišnja djevojčica sedam je sati bila zatrpana u ruševinama zgrade, u krvavim sukobima sve više stradavaju djeca U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve''